

«Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, ας έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν»
Εκ πρώτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ψύχραιμος, ωστόσο, οι βαριές κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον της κυβέρνησής του, με αφορμή την υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου και κατ’ επέκταση την τραγωδία στα Τέμπη, φαίνεται να έχουν οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε μια σπάνια επίδειξη έντασης και σκληρής ρητορικής. Από το βήμα του Thessaloniki Summit, εγκατέλειψε τη συνήθη στρατηγική του και πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «θέλει να κυλήσει τη χώρα στον βούρκο».
«Έχω ακούσει πάρα πολλά, ξέρετε, στην πολιτική μου διαδρομή. Τις εποχές των μνημονίων ακούγαμε ότι είμαστε “προδότες” και “Γερμανοτσολιάδες”. Έχουμε ακούσει ότι είμαστε “συμμορία παιδεραστών”, ότι είμαστε “λαθρέμποροι”. Τώρα μας είπαν μέχρι και “δολοφόνους”. Θέλω να το πω ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι: αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δε γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα»
Αυτά ήταν όσα ανέφερε ρητά, ρίχνοντας τα βέλη του κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν για «συνδρομή» στη δημιουργία ενός ακραία τοξικού πολιτικού περιβάλλοντος.
Πρόταση μομφής ή κίνηση αντιπερισπασμού;
Εμφανώς ενοχλημένος από τη γενικευμένη αμφισβήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση μομφής, επιδιώκοντας να μεταφέρει τη συζήτηση στη Βουλή. «Περιμένω να πάμε στη Βουλή, να συζητήσουμε, να μιλήσουμε, να πέσουν οι μάσκες», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει κίνηση από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει η ίδια σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετά τις 27 Φεβρουαρίου, όταν θα δημοσιευθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Από την πλευρά τους, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στήριξαν τη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «αντιπολίτευση που επιδιώκει να γυρίσει τη χώρα πίσω στις πιο μαύρες στιγμές της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για «εφιάλτη προ δεκαετίας», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι «αν συνεχιστεί αυτή η συζήτηση για δύο χρόνια, η Ελλάδα θα αποτρελαθεί». Ο ίδιος, ωστόσο, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να είχε κινηθεί πιο επιθετικά από την αρχή.
Πολιτικό περιβάλλον υπό πίεση
Παρά τις προσπάθειες συσπείρωσης, το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση παραμένει εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Alco για τον Alpha και GPO για τα Παραπολιτικά), η Νέα Δημοκρατία κινείται στο 25% στην πρόθεση ψήφου, με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Φωνή Λογικής να ενισχύονται. Το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών με ευθύνη της κυβέρνησης, άποψη που συμμερίζεται και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται να βασίζεται στην εκ νέου επίθεση προς την αντιπολίτευση, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα και να συσπειρώσει τη βάση της. Η απήχηση αυτής της τακτικής παραμένει αβέβαιη, όμως, καθώς η κοινωνία δείχνει ολοένα και πιο δύσπιστη απέναντι στην κυβερνητική ρητορική.