Σε μια σκηνή αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, μια αρκούδα και τα δύο της αρκουδάκια, ακόμη στη φάση του θηλασμού, βρέθηκαν νeκρά στον 106ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης, ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς. Η αποτρόπαιη επίθεση πραγματοποιήθηκε από άγνωστους.
Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» ειδοποιήθηκαν κι έσπευσαν στο σημείο, όπου εντοπίστηκαν τα νeκρά ζώα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνεργάτης του Αρκτούρου, αποκάλυψε ότι οι δράστες πυρ@βόλησαν πρώτα τη μαμά-αρκούδα και στη συνέχεια τα δύο μικρά, τα οποία φαίνεται ότι ήταν ακόμη σε περίοδο θηλασμού.
Οι φρικτές σκηνές αυτού του αδικαιολόγητου εγκλήματος προκαλούν αναστάτωση κι αποτυπώνουν την απειλή που υφίστανται τα άγρια ζώα από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η τοπική κοινότητα, σε συνεργασία με αρμόδιες περιβαλλοντικές οργανώσεις, καλείται να συνεργαστεί για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων, προκειμένου να δοθεί δικαιοσύνη στα αθώα ζώα που θανατώθηκαν με αυτόν τον βάναυσο τρόπο. Να σημειωθεί επίσης, ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μέσα σε περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 («Κορυφές Όρους Γράμμος», κωδικός GR1320002).
Συνήθως, η καφέ αρκούδα είναι ήρεμο και φοβισμένο ζώο, και οι συγκρούσεις με ανθρώπους είναι σπάνιες. Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε άγριο ζώο, η συμπεριφορά της μπορεί να είναι απρόβλεπτη, και αν νιώσει απειλή, ενδέχεται να αντιδράσει αμυντικά. Τα βασικά χαρακτηριστικά της, περιλαμβάνουν:
Χρώμα: Η εξωτερική εμφάνισή της είναι συνήθως καφέ, ενώ μπορεί να έχει και ελαφρώς κόκκινες, χρυσές ή άλλες αποχρώσεις.
Διαστάσεις: Τα μεγέθη των καφέ αρκούδων μπορούν να είναι εντυπωσιακά, με τα αρσενικά να ζυγίζουν συνήθως περισσότερο από τα θηλυκά. Τα αρσενικά μπορεί να φτάνουν τα 300 κιλά, ενώ τα θηλυκά είναι συνήθως ελαφρύτερα.
Περιοχή: Βρίσκεται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα, μπορεί να συναντηθεί σε ορεινές και δασικές περιοχές. Δεν απειλούν τον άνθρωπο.
Τι κάνουμε αν δούμε μια καφέ αρκούδα μπροστά μας;
1. Δεν τραβάμε την προσοχή της: Περπατάμε αργά προς τα πίσω χωρίς να την κοιτάμε απευθείας στα μάτια, καθώς αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως πρόκληση.
2. Μιλάμε χαμηλά: Χρησιμοποιούμε ένα ήρεμο, χαμηλό τόνο φωνής για να δείξουμε ότι είμαστε εκεί και να μην την τρομάξουμε.
Μην της κόβεις τον δρόμο:
3. Δεν της κόβουμε τον δρόμο. Δίνουμε στην αρκούδα την ευκαιρία να φύγει.
Η καφέ αρκούδα αποτελεί προστατευόμενο είδος σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επομένως η προστασία της είναι σημαντική λόγω της απειλούμενης κατάστασής της, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις που παρουσιάζονται λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των αλλαγών στο περιβάλλον, όπως η απώλεια φυσικού καταφυγίου λόγω της εκτεταμένης ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η ανάπτυξη των αστικών περιοχών, οι αγροτικές δραστηριότητες και η αποψίλωση των δασών. Επιπλέον, η κυνηγετική πίεση αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωσή της, όμως εδώ μιλάμε για ένα άγριο παιχνίδι σε βάρος της άγριας ζωής μέσα σε περιοχή NATURA, πράγμα που καθιστά το έγκλημα ακόμα πιο σοβαρό. Κι ενώ έχουν θεσπιστεί προγράμματα προστασίας για την καφέ αρκούδα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προστατευμένων περιοχών όπου επιτρέπεται η ελεύθερη εξέλιξη του φυσικού της περιβάλλοντος χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σεβαστό από κυνηγούς που προβαίνουν ξανά και ξανά σε θανατώσεις ζώων.
«Πρόκειται για αποτρόπαια ενέργεια την οποία καταδικάζουμε όλοι. Ζούμε στα χωριά και είμαστε εξοικειωμένοι με την παρουσία των άγριων ζώων. Τα σεβόμαστε και αυτό οφείλουν να κάνουν όλοι. Τέτοια γεγονότα είναι θλιβερά και καταδικαστέα» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της κοινότητας Πλαγιάς.