Είναι φοβερά σημαντικό για να νιώσεις ευτυχισμένος και πλήρης μέσα στη σχέση σου να έχετε ορίσει από κοινού το δικό σας σύστημα αξιών και τους προσωπικούς σας κανόνες, έτσι ώστε η σχέση να είναι ακριβώς αυτή που έχετε ανάγκη και οι δυο. Καμιά φορά, το σύστημα που ακολουθεί ένα ζευγάρι μπορεί να μοιάζει επαναστατικό, οξύμωρο, όχι και τόσο συνηθισμένο. Άλλοτε πάλι, ακολουθεί πιο παραδοσιακά πρότυπα, ενώ ορισμένες φορές μυρίζει λίγο ναφθαλίνη. Η γνωστή τραγουδίστρια Καλομοίρα, το Καλομοιράκι της καρδιάς μας, μίλησε ανοιχτά για τη δική της σχέση με τον σύζυγό της, Γιώργο Μπούσαλη, σε πρόσφατη συνέντευξή της, καθώς και για το σύστημα που οι δυο τους ακολουθούν.
Αναφερόμενη στην καθημερινότητά τους, η Καλομοίρα αποκάλυψε πως ο Γιώργος έχει τον πρώτο λόγο στο σπίτι: «Ο Γιώργος κάνει ό,τι θέλει στο σπίτι γιατί είναι ο άντρας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Γιατί αυτή η δήλωση είναι προβληματική; Γιατί βασίζεται στο προνόμιο του φύλου. Ο πραγματικός φεμινισμός, υποστηρίζει την ελευθερία των αντρών και γυναικών να διαλέγουν τους ρόλους που τους ενδιαφέρουν κι αισθάνονται καλά μέσα σε αυτούς, επιτρέποντάς τους να τους αλλάζουν, να δοκιμάζουν, να εξερευνούν τον εαυτό τους πέρα από το φύλο τους. Βάζοντας μέσα στις προτάσεις σου και στην αιτιολόγηση «κάνει το τάδε γιατί είναι ο άντρας» ή «είναι λογικό να κάνει το τάδε αφού είναι γυναίκα», αυτομάτως έχεις παρασυρθεί σε έναν σεξιστικό λόγο που περιορίζει και, όντως, μυρίζει λίγο ναφθαλίνη.
«Ο Γιώργος κάνει τον αυστηρό στο σπίτι, και τον ακούμε όλοι. Κι εγώ. Η σχέση μας με τον Γιώργο μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή. Ο Γιώργος είναι ο άντρας της ζωής μου, είναι ο καλύτερός μου φίλος, τον χρειάζομαι και εκείνος χρειάζεται εμένα. Με τον Γιώργο τσακωνόμαστε γιατί κάνει ό,τι θέλει στο σπίτι γιατί είναι ο άντρας, κορίτσια με καταλαβαίνετε».
Είναι, επίσης, λιγάκι άβολο να χρησιμοποιείς ένα στερεότυπο και να ψάχνεις αποκούμπι στο γυναικείο φύλο, καταλήγοντας στη φράση «άντρας είναι, τον αφήνω να κάνει ό,τι θέλει». Είναι φράση που άκουγες από τις γιαγιάδες μας κι έδινε συγχωροχάρτι ακόμα και σε κακοποιητικές συμπεριφορές, φράση που χάνει το νόημά της και βρίσκει αντίθετη κι έναν άντρα ο οποίος είναι φεμινιστής κι ενδιαφέρεται για την ισότητα των φύλων, ενώ δε ζει στο παρελθόν. Κι όσο κι αν αυτά τα σχόλια λέγονται μέσα από μια μικρή αφέλεια και δείχνουν περισσότερο μια διάθεση να αστειευτεί η Καλομοίρα, παραμένουν σχόλια εξαιρετικά επικίνδυνα κι ευάλωτα στο να παρερμηνευθούν.
«Δεν είναι ότι θα πετάξει τα πράγματά του, είναι καλός, η πεθερά μου έκανε καλή δουλειά. Αλλά, είναι το αφεντικό στο σπίτι. Όταν έρχεται ο Γιώργος στο σπίτι κάνω κωλοτούμπες. Πρέπει. Είναι σαν να ήρθε ο βασιλιάς μου». Πολλοί χρήστες των σόσιαλ μίντια, ανέφεραν πως αυτά είναι λόγια μιας ακομπλεξάριστης και χαρούμενης γυναίκας, που δεν έχει ανάγκη «να το παίξει ανεξάρτητη». Κι ίσως εκεί ακριβώς να βρίσκεται και η ρίζα του προβλήματος ή ο λόγος που η αξία του φεμινισμού έχει γίνει μπαμπούλας κάτω από το μαξιλάρι μας. Εκεί ακριβώς που γεννιέται η πεποίθηση πως αν δεν υπάρχει αρχηγός, βασιλιάς, προστάτης, provider, κάτι πάει λάθος. Κάποιος δεν έκανε καλή δουλειά. Ενώ στην πραγματικότητα, ίσως τα πράγματα να είναι εντελώς διαφορετικά. Let’s think about it.