Για άλλη μια φορά ο Γιώργος Καπουτζίδης τοποθετήθηκε με θάρρος ενάντια στην εμπορευματοποίηση του μίσ0υς και το λαϊκό δικαστήριο που στήθηκε μπροστά στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» το μεσημέρι του Σαββάτου και εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική τηλεόραση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο ηθοποιός τόνισε ότι «αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν κακ0π0ιητική και υποκριτική τηλεόραση. Ουσιαστικά, εμπορευματοποίησαν το μίσος. Θα σας ρωτήσω κάτι απλό, γιατί η δική σας εκπομπή δεν έκανε το ίδιο; Εάν συζητούσαμε για την κακ0ποίηση των γυναικών, θα καλούσατε κάποιον να πει ότι είναι καλό να ρίχνουμε 3-4 χαστούκια; Εσείς που έχετε δημόσιο λόγο, πρέπει να αναγνωρίζετε το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Καπουτζίδης εξέφρασε τη δυσφορία του για το ότι πολλές εκπομπές προβάλλουν ακραίες απόψεις για να αυξήσουν την τηλεθέαση. «Λένε “ας ακούσουμε και τις δυο απόψεις” αλλά τελικά δεν ακούγαμε καμία, βλέπαμε δυο ανθρώπους να μαλώνουν. Αν θέλεις όντως να μάθεις που μας οδηγεί αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι καινούργιο για τη χώρα, ποιος θα σου δώσει τη λύση; Ο τάδε ακροδεξιός πολιτικός που είναι εναντίον; Γιατί δεν πας σε ένα από τα 20 κράτη που το έχουν ψηφίσει να δεις τι έχει συμβεί;».
Ο κ. Καπουτζίδης πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις εκπομπές για το τι συμβαίνει στις χώρες όπου το νομοσχέδιο έχει ήδη εφαρμοστεί. «Είχαμε αυτή την ενημέρωση από κάποια εκπομπή; Πήγε κάποια εκπομπή σε κάποια από αυτές τις 20 χώρες, όπου έχει προχωρήσει και έχει λειτουργήσει αυτό το νομοσχέδιο, να δούμε τι έγινε μέσα στην κοινωνία; Δεν είχαμε καμία τέτοια ενημέρωση. Αυτοί όμως θα σου πουν τι έγινε. Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι χώρες ξέρουν να σου πουν τι έγινε. Δεν το έκανε κανένας, άρα ποια ενημέρωση;».
Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Καπουτζίδης έκανε μία γενναία κριτική στην τηλεόραση που έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας σε έναν «δημόσιο» διάλογο που μόνο να βλάψει μπορούσε τις προσπάθειες και τους αγώνες της LGBTQ+ κοινότητας η οποία παλεύει για ισότητα και ασφάλεια. Αντίθετα, το βήμα σε ακραίες απόψεις κατάφερε να οξύνει την ομ0φοβία και το μiσος, ενώ υπήρχε και υπάρχει παραπληροφόρηση απέναντι στο ζήτημα της οικογένειας. Όχι, ακραίες απόψεις οι οποίες οδηγούν στην περιθωριοποίηση ανθρώπων δε θα έπρεπε να έχουν βήμα στην τηλεόραση. Πολύ σωστά ο Γιώργος Καπουτζίδης κατέληξε ότι η τηλεόραση πρέπει να έχει ως στόχο την αντικειμενική ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αντί να προάγει συγκρούσεις και ακραίες απόψεις για να κερδίσει τηλεθέαση, και εμείς τον αγαπάμε ακόμα παραπάνω. Και θα κλείσουμε με το πολύ εύστοχο σχόλιο της Ναταλίας Γερμανού: «Πρόοδος δεν είναι να καλέσεις έναν άνθρωπο που εκ των προτέρων ξέρεις ότι θα ξεράσει ομ0φ0βiα για να τον “μαλώσεις και καλά”, πρόοδος είναι να μην του δώσεις καν βήμα.»
Πηγή εικόνας: Debater