

Ήταν ο χειμώνας του 2023 όταν η Ελλάδα συγκλονίστηκε από την υπόθεση του Όλιβερ, ενός χάσκι που βασανίστηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα. Η εικόνα του κακοποιημένου ζώου και οι αποκαλύψεις για την απίστευτη αγριότητα που υπέστη, προκάλεσαν κύμα οργής και αποτροπιασμού στο πανελλήνιο. Κι όμως, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Η είδηση της αρχειοθέτησης δεν ήρθε αθόρυβα. Αντίθετα, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων, με την Ανθούλα Ανάσογλου, δικηγόρο της Πανελλήνιας Ένωσης κατά της Κακοποίησης Ζώων, να μιλά στο Open ζητώντας την αναζωπύρωση της έρευνας:
«Το αρχείο είναι κάτι που μπορεί να ανασυρθεί ανά πάσα στιγμή με τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ όμως έχουμε αυτή τη συγκεκριμένη εξέλιξη», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και συμμετείχε νομικά στη διαδικασία.
Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ανάκριση ασκήθηκε «κατά πράγμα» και όχι κατά προσώπου, κάτι που άφησε τους ενάγοντες στο σκοτάδι όσον αφορά την πορεία της υπόθεσης.
«Μας άφησαν σε κενό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη από το 2024 είχε κατατεθεί μήνυση στον Εισαγγελέα Εφετών για τις σοβαρές παραλείψεις των αρχών, αλλά και για προβλήματα που προέκυψαν στην ιατροδικαστική έκθεση.
Η υπόθεση του Όλιβερ υπήρξε για την κοινωνία ένα πρώτο βήμα εναντίωσης σε μια κοινωνία συγκάλυψης, αφού δεν μπόρεσε να αγνοηθεί η κραυγή ενός πλάσματος που βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Ωστόσο, μετά από όσο μεγάλη και τόσο μαζική κινητοποίηση, φαίνεται πως δε θα αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη για το μαρτύριό του. Αν τελικά το αρχείο μείνει εκεί που το άφησαν, τότε θα ‘χει επικρατήσει για άλλη μια φορά η σιωπή απέναντι στη βία.
Και αυτή η σιωπή είναι ίσως πιο βίαιη κι από το ίδιο το έγκλημα.