Η συζήτηση για τις πρόσφατες συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη κατέληξε να γίνεται ένα μάθημα περί γυμναστικής γονέων και τέκνων, με την υφυπουργό Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τις όχι και τόσο πετυχημένες δηλώσεις της, προτείνοντάς μας ούτε λίγο ούτε πολύ, να κάνουμε πους απς, να κάνουμε πους απς, να δούμε τι πάει να πει γυμναστική.

Όλα ξεκίνησαν με ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνας Νοτοπούλου, όταν η ίδια εξέφρασε ανησυχία για την ανάγκη των μαθητών να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά εξαιτίας των συγχωνεύσεων που έχουν γίνει σε αρκετά σχολεία, όπως για παράδειγμα η πρόθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη συγχώνευση του 4ου ΓΕ.Λ Θεσσαλονίκης με το 17ο ΓΕ.Λ Θεσσαλονίκης, του 4ου Ημερήσιου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με το 13ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και του 30ου Ημερήσιου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με το 12ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και πάει λέγοντας.

Αναρωτήθηκε λοιπόν -καλή αγύμναστη κι αυτή- για τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια καθημερινή μετακίνηση κι αν υπάρχει κάποια πρόνοια, κάποιο give away με παγουρίνια και αθλητικά, μια πετσετούλα για τον ιδρώτα έστω κάτι. Σε απάντηση, η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως οι συγχωνεύσεις πραγματοποιούνται με βάση συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, επισημαίνοντας την ασφάλεια των μαθητών ως προτεραιότητα. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου, με δυο λόγια.

 

«Δεν είναι πρόβλημα τα παιδιά να περπατούν 1,5 χλμ για να πάνε στο σχολείο τους»

 

Παράλληλα, καθώς επικρίθηκε για το γεγονός ότι οι μαθητές πρέπει να περπατούν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά, η ίδια ανταπάντησε ότι το περπάτημα κάνει καλό και παρέπεμψε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνιστά να περπατάμε 8 χιλιόμετρα καθημερινά για καλή υγεία. Αλλά αυτοί είστε, πού να τα ξέρετε εσείς αυτά, όλο στο καθισιό ο νους σας.

Μα βρε παιδιά, δεν είναι πρόβλημα να περπατούν τα παιδιά 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο τους, το πρόβλημα είναι ότι είναι αγύμναστα και μπουνταλάδες. Αν ακολουθούσαμε τις οδηγίες του ΠΟΥ, κι ευχαριστώ θα έπρεπε να λέμε. Αντιλαβού; Τρεχάτε τώρα, γιατί το σμαρτφόουν θα σας μετράει τα βήματα.