Ο έρωτας συχνά παρομοιάζεται με ένα παιχνίδι της μοίρας, αλλά στην περίπτωση του Φάνη Μουρατίδη και της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, τα λόγια αυτά παίρνουν κυριολεκτική διάσταση. Ο αγαπημένος ηθοποιός, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στην εκπομπή Super Κατερίνα, μίλησε για τη «μεταφυσική» γνωριμία του με τη γυναίκα της ζωής του και τη σχέση τους, που μοιάζει βγαλμένη από σενάριο – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η ιστορία τους ξεκίνησε όταν βρέθηκαν μαζί στο πλατό της σειράς Μπαμπά μην τρέχεις. Ο Μουρατίδης αρχικά ήταν διστακτικός να συμμετάσχει, απογοητευμένος από προηγούμενες εμπειρίες στην τηλεόραση. Ωστόσο, η επιμονή του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη έφερε την Άννα Μαρία στη σειρά και τελικά, όπως φαίνεται, στην καρδιά του. Ο ηθοποιός εξομολογείται πως ό,τι έπαιζαν στη σειρά, το ζούσαν στη ζωή τους λίγο αργότερα, όπως μια σκηνή όπου οι χαρακτήρες τους βλέπουν το παιδί τους στο μόνιτορ, η οποία έγινε πραγματικότητα 20 μέρες μετά τα γυρίσματα. «Η γνωριμία μου με την Άννα ήταν μια μεταφυσική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την ένταση και τη μαγεία του δεσίματός τους.

 



 

Παρά τη δυνατή τους αρχή, ο Φάνης Μουρατίδης είναι ρεαλιστής. Δεν κρύβει ότι η σχέση τους πέρασε κρίσεις, όπως όλες οι σχέσεις που χτίζονται στην πραγματική ζωή. «Οι σχέσεις είναι αγώνισμα», είπε, τονίζοντας τη σημασία της προσπάθειας, της αγάπης, του σεβασμού και της κατανόησης. «Μαθαίνουμε όλη τη ζωή την ώρα που παίζεται η μπαλίτσα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο γάμος δεν έρχεται με «οδηγίες χρήσης».

 

Καρμικές σχέσεις: Η θεωρία και η εμπειρία τους

Αν προσπαθούσαμε λιγάκι να τις μελετήσουμε, οι καρμικές σχέσεις περιγράφονται ως βαθιές, μοιραίες ενώσεις που συχνά έρχονται στη ζωή μας για να μας διδάξουν κάτι σημαντικό. Βασίζονται στην πεποίθηση ότι οι ψυχές συνδέονται μέσα από διαφορετικές ζωές και ξανασυναντιούνται για να επιλύσουν ζητήματα ή να συνεχίσουν τη μαθησιακή τους πορεία. Αυτές οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια έντονη αίσθηση οικειότητας από την πρώτη στιγμή. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν ότι γνωρίζονται από πάντα, ακόμη κι αν έχουν μόλις γνωριστεί. Η ένταση, η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται, αλλά και οι προκλήσεις που φέρνουν, είναι τα χαρακτηριστικά τους. Δεν είναι πάντα εύκολες – συχνά είναι γεμάτες μαθήματα, που μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

Ανά τα χρόνια, έχουν ασχοληθεί πολλοί άνθρωποι σε πνευματικό επίπεδο με αυτή την κατηγορία δεσμού κι υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που διαχωρίζουν την υπόστασή τους. Οι πιο διάσημες είναι:

  1. Η θεωρία των ψυχικών συμβολαίων: Σύμφωνα με αυτήν, πριν από τη γέννησή μας, “συμφωνούμε” με άλλες ψυχές να συναντηθούμε στη ζωή για να μάθουμε ορισμένα μαθήματα.
  2. Η θεωρία των ψυχικών ομάδων: Μια ομάδα ψυχών μπορεί να συναντιέται επανειλημμένα σε διαφορετικές ζωές, παίζοντας διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά (σύντροφοι, φίλοι, εχθροί κ.λπ.).
  3. Η πνευματική εξέλιξη: Οι καρμικές σχέσεις θεωρούνται καταλύτες που βοηθούν την ψυχή να εξελιχθεί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα βιώσουμε πόνο.

Στην περίπτωση του Φάνη και της Άννας, η ζωή έμοιαζε να έχει «συμπληρώσει το σενάριο» από πριν και το πιο πιθανό είναι όλα τα παραπάνω να έχουν έναν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Είναι όμως πολύ όμορφο και ρομαντικό να σκεφτόμαστε πως μια σειρά γεγονότων, από την αρχική συνάντηση μέχρι το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας με έναν άνθρωπο που μας ταιριάζει απόλυτα, φαντάζει σχεδόν μοιραία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι σχέσεις -ακόμα και οι καρμικές- δεν απαιτούν δουλειά. Έχοντας πει αυτό, κλείνουμε με το απλούστατο. Μετά τις δηλώσεις Μουρατίδη, αν δε λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι ήταν καρμικό που σε γνώρισε, χωρίζεις και προχωράς. Αστειευόμαστε (αλλά όχι και τόσο).