Ο χρόνιος πόνος είναι ένα σύνθετο ζήτημα, για το οποίο δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια εύκολη λύση. Η αναγνώριση ότι ο πόνος διαχειρίζεται «ανεπαρκώς» παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους των φαρμακευτικών αγωγών που χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχουν καταστήσει τις ερωτήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του πόνου ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ως αποτέλεσμα, η ιατρική και θεραπευτική κοινότητα εξερευνά νέους τρόπους για να υποστηρίξει τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, με τη γιόγκα να δείχνει ιδιαίτερη υποσχόμενη.

Οι συμβατικές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο περιλαμβάνουν φυσιοθεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις και φαρμακευτικές αγωγές, με το σχέδιο θεραπείας των ασθενών να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία του πόνου τους. Αυτές οι θεραπευτικές οδοί μπορεί να είναι πολύ επιτυχείς, βοηθώντας τους ανθρώπους να επιτύχουν πλήρη ανάρρωση και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Ωστόσο, για άλλους, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λύση, και ο πόνος τους συνεχίζεται για μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα γνώριμη σ’ όσους νιώθουν χρόνια έτσι αλλά και σ’ εκείνους που δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαφής αιτία για το πρόβλημά τους. Δυστυχώς, ενώ οι φαρμακευτικές αγωγές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για την ανακούφιση του οξέος πόνου, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ ο κίνδυνος παρενεργειών αυξάνεται. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς τους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις δυνατότητες νέων και εναλλακτικών θεραπειών που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την εμπειρία του χρόνιου πόνου.

Μέρος της δυσκολίας στην αντιμετώπιση του πόνου είναι ότι η υποκείμενη αιτία του ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, από σαφείς φυσικές ασθένειες (όπως η ενδομητρίωση) έως πραγματικά μη διαγνωσμένες περιπτώσεις (όπως σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου χωρίς τραυματισμό). Σ’ όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχει έντονη ψυχολογική καθώς και σωματική διάσταση -οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιο πόνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων, εν μέρει λόγω των κοινών νευρικών μηχανισμών που συνδέουν τα δύο προβλήματα.

Ο χρόνιος πόνος είναι επίσης ένα συναισθηματικό πρόβλημα και μπορεί φυσικά να προκαλέσει συναισθήματα όπως θυμό, απελπισία, θλίψη και άγχος. Όταν εξετάσουμε τον χρόνιο πόνο ολιστικά, γίνεται σαφές ότι οποιαδήποτε λύση δεν απευθύνεται και στις σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές του ζητήματος θα είναι ελλιπής.

Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή γιόγκα (ο οποίος διαθέτει την εκπαίδευση και τη γνώση για να διασφαλίσει ότι τυχόν υποκείμενα σωματικά προβλήματα δε θα επιδεινωθούν), οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιο πόνο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γυμναστική αυτή για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Το πλεονέκτημα της γιόγκα είναι ότι συνδυάζει ένα σύστημα ασκήσεων και φυσιοθεραπείας, χρησιμοποιώντας αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο χρόνιος πόνος έχει συνδεθεί με ποικιλία άλλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, από ψυχικές παθήσεις έως καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η πίεση που προκαλεί η ζωή με χρόνιο πόνο έχει επισημανθεί ακόμη και σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου, όπου δομικές και λειτουργικές αλλαγές σε περιοχές όπως ο προμετωπιαίος φλοιός και ο ιππόκαμπος υποδεικνύουν την ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξημένα επίπεδα άγχους -μια διαρκή κατάσταση “Fight-or-Flight-mοde”. Αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται από κοινωνικά ζητήματα, όπως η απομόνωση και η μοναξιά, που συχνά πλήττουν όσους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην καθημερινή ζωή λόγω της ασθένειας.

Αποδείξεις δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις χρόνιου πόνου, η ανάπαυση στο κρεβάτι (που κάποτε συνιστούν ευρέως) και η αποφυγή της κίνησης μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο. Η yoga μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ασκηθούν με ασφάλεια, να δεθούν με το σώμα τους και να έρθουν πιο κοντά στη ζωή που επιθυμούν ν’ αποκτήσουν.

Μελέτες που ερευνούν τη χρήση της γιόγκα στη θεραπεία του χρόνιου πόνου έχουν αναφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Περιλαμβάνουν μάλιστα μια πιλοτική μελέτη για τον πόνο στην οσφυϊκή χώρα, όπου οι συμμετέχοντες βίωσαν σημαντικά λιγότερο πόνο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ παρατηρήθηκε πως η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή σε άτομα με ινομυαλγία και σκολίωση, αλλά και οστεοαρθρίτιδα.