Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν υποστηρίζει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να «μοιραστούν» μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας. Μάλιστα, φαίνεται να τάσσεται υπέρ της απόψεως πως οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να θαυμάζουν τα Γλυπτά στο φυσικό τους περιβάλλον. «Θα ήταν υπέροχο αν ο κόσμος μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Λονδίνο για να τα δει», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Αυτό που υποστήριξε σύμφωνα με την Telegraph, είναι πως οι θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα. Ο πολιτικός φαίνεται να θεωρεί μια αμοιβαία λύση εφικτή και βρίσκει παράλογη τη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εδώ να θυμίσουμε πως όταν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τη Βρετανία ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ακύρωσε την κανονισμένη συνάντησή τους γιατί δεν ήθελα να συζητήσουν την υπόθεση των Μαρμάρων και να «αναμοχλεύσουν θύμησες του παρελθόντος».
Από την άλλη ο Σαντίκ Καν, Δήμαρχος του Λονδίνου και πολιτικός των Εργατικών φαίνεται να δημιουργεί μία πολιτική αντιπαράθεση με του Συντηρητικούς με όπλο του τα πολύπαθα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Παρόλα αυτά φαίνεται να λέει στη συνέντευξή του:
«Μου αρέσει το γεγονός ότι οι Έλληνες έρχονται εδώ για να δουν αυτά τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, την ιστορία. Αλλά δε θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έρθουν στο Λονδίνο για να τους δουν; Δε μου φαίνεται ακατόρθωτο να υπάρξει μια συμφωνία όπου αυτά τα πραγματικά πολύτιμα, ανεκτίμητα Μάρμαρα να μπορούν να μοιραστούν. Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε τώρα στο 2024. Νομίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει σίγουρα να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτά τα τρία εμπλεκόμενα μέρη διοικούνται από λογικούς ανθρώπους και σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για λογικά πράγματα θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία», σχολίασε στη συνέντευξή του ο πολιτικός.
Να πούμε πως τα Μάρμαρα αυτή τη στιγμή υπόκεινται στον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να διαθέτει τη συλλογή του, εκτός από έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων. Μάλιστα ο Βρετανός Δήμαρχος επεσήμανε το παράδειγμα του Μουσείου Horniman στο νότιο Λονδίνο, το οποίο έχει επιστρέψει ορισμένα από τα εκθέματά του στη Ρωσία. Η αντίπαλος του Σαντίκ Καν, υποψήφια Δήμαρχος των Συντηρητικών Σούζαν Χολ καταδικάζει τα λεγόμενα του αντιπάλου της, λέγοντας πως αυτά είναι λόγια που αποσκοπούν στο κέρδος και πως καλό θα ήταν ο Βρετανός αντίπαλός της να εστιάζει στην εγκληματικότητα που μαστίζει το Λονδίνο και όχι σε σχέδια πληρωμής.
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, βίαια αποκόπηκαν από τον Παρθενώνα και λεηλατήθηκαν από τους Άγγλους υπό την εντολή του Έλγιν, από το 1799 έως το 1803 και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία 1806. Από το 1983 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες και διαπραγματεύσεις επιστροφής των Μαρμάρων οδηγώντας μέχρι και σήμερα σε αδιέξοδο με τη Βρετανία να ζητά συνεχώς τον τίτλο κτήσης τους.
Πηγή εικόνας: in.gr