Κι όμως, οι ατίθασες μπούκλες στο κεφάλι μας μπορεί να χρησίμευσαν ως εξελικτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των ανθρώπινων εγκεφάλων, σύμφωνα με νέα έρευνα και την ανάδειξή της μέσω του Νational Geographic. Με δυο λόγια, τα σγουρά μαλλιά, είναι ένας βασικός λόγος που μεγάλωσε με μέγεθος ο εγκέφαλός μας!
“Ο εγκέφαλος είναι ένα μεγάλο και πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα όργανο που παράγει επίσης πολλή θερμότητα”, εξηγεί η Tina Lasisi, επικεφαλής της έρευνας, επί του παρόντος μεταδιδακτορική ερευνήτρια βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. “Οπότε σκεφτήκαμε ότι, εξελικτικά, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό -ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που βλέπουμε το μέγεθος του εγκεφάλου του είδους μας να αυξάνεται”.
Τι έδειξε λοιπόν η έρευνα; Οι μικρές μπούκλες, εκείνες που βρίσκονται σφιχτά στο κεφάλι, προστατεύουν καλύτερα το τριχωτό της κεφαλής από την ηλιακή ακτινοβολία και δεν εφαρμόζουν στο δέρμα όταν είναι βρεγμένα -ένα πλεονέκτημα σε καυτές συνθήκες που μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να ιδρώσει, όπως αυτές που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί μας, ως ανθρωποειδή στην Αφρική πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Οι μετρήσεις για να εξαχθεί το εν λόγω συμπέρασμα, έγιναν σε μια θερμική κούκλα, κι αφορούσαν το πώς τα μαλλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του τριχωτού της κεφαλής στο άμεσο ηλιακό φως, χρησιμοποιώντας διαφορετικές περούκες. Η κούκλα, θερμαινόμενη στη μέση θερμοκρασία του σώματος των 95 βαθμών Φαρενάιτ, τοποθετήθηκε σε έναν κλιματιζόμενο θάλαμο μέσα σε μια αεροσήραγγα που επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν την ποσότητα θερμότητας που μεταφέρεται μεταξύ του δέρματός της και του περιβάλλοντος.
Τρεις περούκες κατασκευάστηκαν, από μαύρα ανθρώπινα μαλλιά που προήλθαν από την Κίνα -μια ίσια, μια μέτρια σγουρή και μια πολύ σγουρή- έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρατηρήσουν πώς οι διαφορετικές υφές των μαλλιών επηρεάζουν την αύξηση και την απώλεια θερμότητας στο τριχωτό της κεφαλής. Υπολόγισαν επίσης την απώλεια θερμότητας σε διαφορετικές ταχύτητες ανέμου, αφού βρέξανε τις περούκες για να προσομοιάσουν την εφίδρωση.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα μοντέλο της απώλειας θερμότητας υπό διαφορετικές συνθήκες και το μελέτησαν υπό τις τυπικές συνθήκες της ισημερινής Αφρικής, όπου πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή. Έμαθαν ότι όλοι οι τύποι μαλλιών έδιναν κάποια προστασία από τον ήλιο, αλλά τα σχεδόν άφρο, σγουρά μαλλιά, έδιναν την καλύτερη προστασία κι ελαχιστοποιούσαν την ανάγκη για εφίδρωση- ένα σημαντικό εύρημα: “Τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής είναι ένας πιθανός παθητικός μηχανισμός που μας γλιτώνει από το φυσιολογικό κόστος της εφίδρωσης”, λέει. “Ο ιδρώτας δεν είναι δωρεάν, αφού χάνεις νερό και ηλεκτρολύτες. Και για τους ανθρωποειδείς προγόνους μας, αυτό μπορεί να ήταν σημαντικό ως και καίριο για την επιβίωσή τους”, αναφέρει η έρευνα.
Είναι μάλιστα πιθανό τα σγουρά μαλλιά να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Homo sapiens αντικατέστησε τα είδη των ανθρωποειδών Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν, τα οποία εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Η έρευνα επισημαίνει ότι αν οι γενετικές μεταλλάξεις για τα σγουρά μαλλιά εμφανίστηκαν πριν ο Homo sapiens εγκαταλείψει την Αφρική, αλλά μετά τους ανθρωποειδείς προγόνους μας, αυτό μπορεί να έδωσε στους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους ένα τεράστιο εξελικτικό πλεονέκτημα κι εν τέλει να οδήγησε τον εγκέφαλο πιο κοντά στη σημερινή του μορφή.
Με δυο λόγια, αν έχεις σγουρά μαλλιά, ίσως και να είσαι ο λόγος που σήμερα οι άνθρωποι, μπορούμε να λέμε πως έχουμε νοημοσύνη. Κουλ, ε;
Πηγή: Νational Geographic