Ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό ασέλγειας κατά ανηλίκων συγκλονίζει το νησί της Νίσυρου, καθώς ένας 62χρονος κατηγορείται για ποικίλα εγκλήματα σε βάρος ανήλικων, συμπεριλαμβανομένης της αποπλάνησης, της παιδικής π@ρν@γραφίας και της κατοχής ναρκwτικwν, σύμφωνα με το kosnews24.gr.
Το σοκαριστικό σκηνικό ξεκίνησε όταν ένας πατέρας απευθύνθηκε στην αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι ο 62χρονος είχε δείξει στον 11χρονο γιο του π@ρν@γραφικό υλικό, στις 15 Απριλίου. Μάλιστα, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα κι από το Χαμόγελο του Παιδιού όπου έγινε λόγος για πιθανή σ3ξουαλική παρενόχληση από τον 62χρονο εις βάρος του 11χρονου αγοριού.
Το παιδί, σε συνεργασία με την αστυνομία, μεταφέρθηκε στην Κω, όπου κατέθεσε στον παιδοψυχολόγο για όσα είχαν συμβεί. Οι καταθέσεις ανέδειξαν τη δράση του 62χρονου ο οποίος είχε προσελκύσει κι άλλα ανήλικα θύματα στο σπίτι του, συγκεκριμένα άλλα 4 μικρά παιδιά, στα οποία κι επέδειξε ένα ερωτικό βοήθημα καθώς και π@ρν@γραφικό περιεχόμενο σε tablet.
Σύμφωνα με ακόμη 12 καταθέσεις από ανήλικα θύματα κι 9 καταθέσεις από γονείς, ο κατηγορούμενος προσέγγιζε συστηματικά ανήλικους για περίπου ένα έτος, τους έπειθε να πάνε από το σπίτι του και προέβαινε σε επίδειξη των γεννητικών του οργάνων και π@ρν@γραφικού υλικού, ενώ προσέφερε σε αυτούς τη δυνατότητα να κάνουν χρήση κaννaβης. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε επιχειρήσει και να προβεί σε γενετήσιες πράξεις με ανήλικο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την καταγγελία, στις 19/4 ο ίδιος ο δράστης τηλεφώνησε σε φίλο του αστυνομικό και του ζήτησε να κάψει κάποια αντικείμενα τα οποία είχε στην κατοχή του, όπως μια πλαστική κούκλα σιλικόνης, δύο εσώρουχα και δύο ερωτικά βοηθήματα, ενέργεια η οποία δεν έγινε, αφού ο αστυνομικός πήγε, πήρε την τσάντα κι άμεσα την παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Νισύρου. Η αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις και τα ευρήματα, προέβη στη σύλληψη του 62χρονου και την κατάσχεση του tablet. Επίσης, εξέτασε τον χώρο διαμονής του, εντοπίζοντας επιπλέον αντικείμενα που σχετίζονταν με τη δράση του.
Η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση από τις αρχές, καθώς η αστυνομία συλλέγει περισσότερα στοιχεία και εξετάζει τυχόν επιπλέον θύματα ή εμπλεκόμενους. Αναμένεται η διενέργεια δικαστικής έρευνας και η ακριβής κατηγορίες εναντίον του 62χρονου. Δυστυχώς, το περιστατικό που έρχεται στο φως αποκαλύπτει μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της κοινωνίας μας, την ασφάλεια των παιδιών μας. Η αποπλάνηση ανηλίκων είναι ίσως στους κορυφαίους φόβους ενός γονιού για το παιδί του, αφού αισθάνεται πως όσο κι αν το προστατεύσει ποτέ δε θα μπορεί να είναι πλήρως ασφαλές από τον κίνδυνο.
Σε τέτοιες καταστάσεις, είναι καθήκον μας ως κοινωνίας και ως γονείς να λάβουμε μέτρα, για να μειώσουμε όσο το δυνατόν μπορούμε το ρίσκο της έκθεσης ενός παιδιού σε τόσο τραυματικά για το ίδιο περιβάλλοντα, ασκώντας παράλληλα πίεση και σε επίπεδο Πολιτείας για βαρύτερες ποινές. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από ανάλογες καταστάσεις:
1. Επικοινωνία: Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τους κινδύνους του διαδικτύου και της πραγματικής ζωής. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι καίριας σημασίας. Δε χρειάζεται να τα τρομάξουμε, ούτε είναι δυνατόν να ζουν σε γυάλα, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουν τον κανόνα του εσωρούχου, το ότι όσο καλά κι αν ξέρουμε κάποιον δεν πηγαίνουμε από το σπίτι του χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς μας.
2. Επιτήρηση της διαδικτυακής δραστηριότητας: Πρέπει να ελέγχουμε τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών μας και να είμαστε ενήμεροι για τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Ένα γονικό φίλτρο που παρέχουν οι περισσότερες πλατφόρμες καθώς και ο περιορισμένος χρόνος στα σόσιαλ μίντια, είναι μια καλή αρχή.
3. Διατήρηση του απορρήτου: Είναι σημαντικό να ενισχύουμε την έννοια του προσωπικού απορρήτου και να διδάσκουμε τα παιδιά μας να μη μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους. Ομοίως, καλό είναι να μην ανεβάζουμε κι οι ίδιοι υλικό με τα παιδιά μας στα σόσιαλ.
4. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης: Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια ισχυρή αυτοεικόνα και να μη φοβούνται να μας ενημερώσουν σε περίπτωση που νιώσουν άβολα ή αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
5. Συνεργασία με ειδικούς: Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, πρέπει να συνεργαζόμαστε με ειδικούς όπως παιδοψυχολόγους και αστυνομικούς για την αντιμετώπισή του. Ας μην επιτρέψουμε το στερεότυπο του στίγματος να εμποδίσει τα παιδιά μας από το να λάβουν βοήθεια.