Μια πρωτοφανής πολιτική θύελλα ξέσπασε στη Νότια Κορέα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου. Με πρόσχημα την καταστολή «αντικρατικών δυνάμεων», ο πρόεδρος ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας στον στρατό, μια κίνηση που προκάλεσε άμεσες πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις, κι ένα γενικότερο χάος σε ολόκληρη τη χώρα.



 

Η στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι όλες οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται, ενώ τα μέσα ενημέρωσης τέθηκαν υπό στρατιωτικό έλεγχο. Στρατιωτικά οχήματα περικύκλωσαν την Εθνοσυνέλευση, ελικόπτερα προσγειώνονταν στην οροφή του κοινοβουλίου, ενώ τα μέσα ενημέρωσης τέθηκαν υπό λογοκρισία. Ήταν μια στιγμή που θύμισε τις πιο σκοτεινές σελίδες της κορεατικής ιστορίας – ένα πισωγύρισμα σε εποχές όπου οι δικτατορίες κυβερνούσαν με φόβο και καταστολή.

Η αντίσταση ήταν εντυπωσιακά άμεση

Η κίνηση αυτή πυροδότησε άμεσες και μαζικές αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου αντισυνταγματική και πραξικοπηματική. Ακόμα και μέλη του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, με ορισμένους να την καταδικάζουν ως «εθνικό λάθος». Ο ηγέτης, μάλιστα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-Μιούνγκ, δε δίστασε να απευθύνει ανοιχτή έκκληση στους πολίτες: «Τανκς και στρατιώτες δεν έχουν θέση στους δρόμους μας. Συμπολίτες μου, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση! Ας δείξουμε ότι η δημοκρατία δεν πεθαίνει τόσο εύκολα».

 

Ο λαός στους δρόμους

Το κάλεσμα του Λι βρήκε άμεση ανταπόκριση. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας «Όχι στρατιωτικός νόμος!». Οι εικόνες διαδηλωτών να αντιπαρατίθενται με πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες έκαναν τον γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας τη γενναιότητα και την άμεση κινητοποίηση του κορεατικού λαού.

Παρά την ασφυκτική παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων, η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Στις πρώτες πρωινές ώρες, το κοινοβούλιο απέρριψε την απόφαση του Γιουν με 190 ψήφους, ακυρώνοντας τον στρατιωτικό νόμο.

 

Νίκη, αλλά με κόστος

Υπό τη σκιά των εντεινόμενων αντιδράσεων, ο πρόεδρος Γιουν υποχώρησε. Η άρση του στρατιωτικού νόμου ανακοινώθηκε επίσημα μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, η πολιτική ζημιά ήταν ήδη ανεπανόρθωτη. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Παρκ Τσαν-νταε, ήταν σαφής: «Ο πρόεδρος Γιουν απέδειξε ότι δεν είναι απλά ακατάλληλος – είναι επικίνδυνος. Δεν μπορεί να αποφύγει τη λογοδοσία. Το μήνυμα των πολιτών είναι ξεκάθαρο: Παραιτήσου τώρα!»



 

Η δημοκρατία στην κόψη του ξυραφιού

Η απόπειρα του Γιουν να επιβάλει στρατιωτική διακυβέρνηση αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της εύθραυστης φύσης της δημοκρατίας, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες. Παρά την άρση του στρατιωτικού νόμου, η Νότια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. Το ερώτημα που παραμένει είναι ξεκάθαρο: μπορεί η χώρα να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία της δε θα απειληθεί ξανά;

 

Mε πληροφορίες από BBC, CNN, in.gr