Όχι, η Lady Gaga δεν είναι άντρας, αλλά αυτό δεν πρέπει να έχει σημασία. Η βραβευμένη με Grammy σούπερ σταρ της ποπ, 38 ετών, μίλησε στην εκπομπή του Netflix “What’s Next? The Future with Bill Gates” για τη φήμη που κυκλοφόρησε στην αρχή της καριέρας της ότι ήταν άντρας και γιατί επέλεξε να μη διαψεύσει ποτέ δημοσίως τους ισχυρισμούς. Κι ο λόγος, είναι η απόδειξη γιατί είναι η queen της queer κοινότητας.

«Όταν ήμουν στα 20, υπήρχε μια φήμη ότι ήμουν άντρας. Τότε εγώ, ταξίδευα για περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο για την προώθηση των δίσκων μου και σχεδόν σε κάθε συνέντευξη που έκανα, υπήρχε αυτή η ερώτηση για μια φωτογραφία που κυκλοφορούσε online και είχε παραποιηθεί: Υπάρχουν φήμες ότι είσαι άντρας. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;”«

»Ο λόγος που δεν απάντησα στην ερώτηση ήταν επειδή δεν ένιωθα θύμα με αυτό το ψέμα. Έπειτα, σκέφτηκα, τι θα γινόταν με ένα παιδί που κατηγορείται γι’ αυτό, που θα σκεφτόταν ότι ένα δημόσιο πρόσωπο σαν εμένα ένιωθε ντροπή για μια τέτοια φήμη.» Ως μακροχρόνια υπέρμαχος της LGBTQIA+ κοινότητας, η Gaga δεν προσπαθούσε να διεκδικήσει την ταυτότητα κάποιου άλλου, αλλά δεν ήθελε επίσης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μια τρανς ταυτότητα της προκαλεί την ανάγκη να την αποποιηθεί. Κι αυτό είναι φοβερά σημαντικό και καθόλου δεδομένο.

 

 

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχω βρεθεί σε καταστάσεις όπου η διόρθωση μιας φήμης δεν ήταν προς το συμφέρον της ευημερίας των άλλων ανθρώπων, οπότε σε αυτή την περίπτωση προσπάθησα να προκαλέσω σκέψεις και προβληματισμό με άλλο τρόπο», δήλωσε. «Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω την παραπληροφόρηση για να δημιουργήσω έναν άλλο άξονα συζήτησης κι ενδιαφέροντος.»

 

Η Gaga πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι νομίζω ότι υποθέτουν ότι η ερμηνεία μου είναι αυτό που δεν είναι αληθινό. Αλλά, για μένα, αυτό είναι το πιο αληθινό πράγμα που θα δείτε για μένα. Αυτό είναι πολύ πιο αληθινό από όλες τις φήμες που έχουν σχεδιαστεί για να με περιφέρουν σε τροχιά για να κερδίσουν περισσότερα κλικ.» Η φήμη ακολουθούσε την τραγουδίστρια για τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν το μεγάλο της μπαμ το 2008-2009, με το ντεμπούτο άλμπουμ της, The Fame, και επιτυχίες όπως τα “Poker Face”, “Just Dance”, “LoveGame” και “Paparazzi”. Ήταν η ίδια περίοδος που εμφανιζόταν με άφυλες εξτραβαγκάντ ενδυμασίες, που δεν περιείχαν γυναικεία ή αντρικά χαρακτηριστικά, προφανώς θέλοντας να δώσει το δικό της μήνυμα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2009 στο ABC News με την Barbara Walters, η Gaga είχε αναφέρει ότι δεν την ενοχλούσε η φήμη. «Στην αρχή, ήταν πολύ περίεργο. Κατά μία έννοια, απεικονίζω τον εαυτό μου με έναν πολύ ανδρόγυνο τρόπο, και μου αρέσει αυτό», είπε στον δημοσιογράφο. Δύο χρόνια αργότερα, έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Anderson Cooper το 2011, ο οποίος τη ρώτησε συγκεκριμένα για το αν έχει π3ος, μια αδιανόητα προσωπική κι εκτός ορίων ερώτηση. «Ίσως έχω», είπε τότε. «Θα ήταν τόσο τρομερό; Γιατί να σπαταλήσω τον χρόνο μου και να δώσω δελτίο τύπου για το αν έχω π3ος ή όχι; Οι θαυμαστές μου δεν ενδιαφέρονται, ούτε κι εγώ.»

 



 

Την περασμένη εβδομάδα, αναπόλησε τις πιο δύσκολες στιγμές από την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τότε που μια ομάδα στο Facebook που δημιουργήθηκε από πρώην συμφοιτητές της είχε τον τίτλο:«Stefani Germanotta (το όνομά της), δε θα γίνεις ποτέ διάσημη.» Στην ανάρτηση που έγινε στο TikTok υπήρχαν δύο φωτογραφίες, ένα στιγμιότυπο από το γκρουπ στο Facebook, γνωστό εδώ και καιρό στους θαυμαστές της Gaga, και μια φωτογραφία της στα βραβεία Όσκαρ του 2019 επικαλυμμένη με μια λίστα με πολλές διακρίσεις που έχει λάβει στην καριέρα της. «Κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους πήγαινα στο κολέγιο [μαζί] το έφτιαξαν αυτό πολύ παλιά», σχολίασε η Gaga κάτω από τις εικόνες. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να τα παρατάς όταν οι άνθρωποι σε αμφισβητούν ή σε υποτιμούν – πρέπει να συνεχίσεις.»