Τι γίνεται όταν πας σε ένα από τα πιο ονειρικά μέρη του κόσμου για διακοπές και καταλήγεις να περάσεις τη Λαμπρή με το φως της λάμπας ασφαλείας ενός κρατητηρίου; Αν ρωτήσεις τον Τάσο Ξιαρχό, μπορεί και να σου πει. Ή να στο κάνει story.

Ο γνωστός χορογράφος ταξίδεψε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Μπαλί, αποφασισμένος να ζήσει ένα εξωτικό, instagrammable Πάσχα με παπαγάλους, φοίνικες και κοκτέιλ. Αντί γι’ αυτό όμως, του προέκυψε μια Πασχαλινή κράτηση. Κυριολεκτικά.

Λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, συνελήφθη από τις Αρχές του Μπαλί και πέρασε πέντε ημέρες σε κρατητήριο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο από την αρχή για ποιον λόγο. Ανάσταση; Ναι. Αλλά εντός κελιού.

 


 

«Ήταν απλώς μια παρεξήγηση» – Τι λέει ο ίδιος για το περιστατικό

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την εκπομπή «Buongiorno», η οποία μίλησε τηλεφωνικά με τον Ξιαρχό μετά την αποφυλάκισή του. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη σύλληψη, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες, λέγοντας ότι θα μιλήσει εκτενώς «μέσα από τα social του» όταν το αποφασίσει.

Η δημοσιογράφος Ευάννα Ζουμπούρογλου, που είχε επικοινωνία μαζί του, μετέφερε στον αέρα:

«Είναι καλά, δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Μου είπε ότι φοβήθηκε πάρα πολύ και ότι έγινε κάποιο λάθος, μια παρεξήγηση».

Ο ίδιος, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με ναρκwτικά, διαψεύδοντας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στα media.

«Αν είχα κάνει κάτι τόσο σοβαρό, δε θα ήμουν εδώ. Στο Μπαλί υπάρχει θανατική ποινή και πρόστιμα 100.000 ευρώ για τέτοια αδικήματα. Μιλάμε για ποινές 2-3 χρόνων και υποχρεωτική απεξάρτηση. Εμένα με κράτησαν σε ένα μικρό κρατητήριο μέχρι να ελέγξουν ότι οι κρέμες προσώπου που είχα – που απλά είχαν το σήμα της κάνναβης – δεν περιείχαν τίποτα απαγορευμένο», είπε χαρακτηριστικά σε story.

 


 

Από κρατούμενος ξανά τουρίστας

Σήμερα, ο Τάσος Ξιαρχό βρίσκεται ακόμη στο Μπαλί, και φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του την περιπέτεια. Στα stories του, συνεχίζει να ποστάρει πλάνα από παραλίες, βουτιές και εξωτικά δείπνα, χωρίς να δείχνει ότι τον βαραίνει κάτι. Αντίθετα, τρολάρει ακόμα και τα πιο παράξενα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας:

«Μερικοί έγραψαν ότι έφερα “κοκ…ορέτσι”. Αν είχα φέρει κοκορέτσι, θα ήμουν σουβλισμένος», σχολίασε με χαρακτηριστική ειρωνεία.

 

Η νομοθεσία του Μπαλί (και γενικά της Ινδονησίας) για τα ναρκwτικά είναι ακραία αυστηρή – και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ακολουθούν τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος:

 

Κατοχή και διακίνηση:

Κατοχή μικρών ποσοτήτων: Μπορεί να οδηγήσει σε πολύμηνη έως πολυετή φυλάκιση, ακόμα και για ίχνη απαγορευμένων ουσιών.

Κατοχή μεγάλων ποσοτήτων ή διακίνηση: Αντιμετωπίζεται ως διακίνηση και επιφέρει ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ακόμα και θάνατο.

Θανατική ποινή: Είναι νομικά ενεργή και εφαρμόζεται για διακινητές ναρκωτικών (κυρίως μέσω εκτελεστικού αποσπάσματος). Έχουν υπάρξει εκτελέσεις ξένων πολιτών στο παρελθόν.

Πρόστιμα: Μπορούν να φτάσουν τα 100.000 ευρώ (ή και περισσότερο), ανάλογα με την υπόθεση.

 

Ειδικές περιπτώσεις:

Ακόμα και προϊόντα με σήμα κάννaβης (π.χ. CBD λάδια ή καλλυντικά) θεωρούνται ύποπτα και υπόκεινται σε έλεγχο. Αν βρεθεί οποιοδήποτε ίχνος THC, το άτομο διώκεται ποινικά.

Η χρήση ναρκwτικών δε διαχωρίζεται απαραίτητα από τη διακίνηση – η ποσότητα δεν είναι το μόνο κριτήριο· μετρά και ο τρόπος απόκτησης και η πρόθεση.

 

Γιατί είναι τόσο σκληροί οι νόμοι;

Η Ινδονησία, και ειδικά το Μπαλί, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά η κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή στα ναρκwτικά για να διατηρεί τη διεθνή της εικόνα «καθαρής χώρας». Οτιδήποτε συνδέεται με χρήση, εισαγωγή ή κατοχή μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές ποινικές συνέπειες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας.