

Το παν παιδιά είναι να έχεις σύστημα. Κάπως έτσι κι ο άνθρωπος, ο θρύλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο – και εννοούμε κυριολεκτικά ΟΛΟΝ τον κόσμο. Αυτή τη φορά, δεν περιορίστηκε σε κράτη και χώρες με έμπειρες οικονομίες ή παραγωγικές βιομηχανίες. Όχι βέβαια, αυτά είναι για τους φλώρους. Έτσι, ο Τραμπ είπε να περάσει στο επόμενο επίπεδο της παγκόσμιας κυριαρχίας και να επιβάλει δασμούς ακόμα και σε ακατοίκητα νησιά που φυτρώνουν μόνο πουρνάρια και ζουν κάτι γλυκύτατα θαλάσσια πτηνά. Κάπως έτσι, τους έρμους τους πιγκουίνους βρήκε χρεωμένους από το πουθενά, ο κατάλογος των νέων δασμών του Λευκού Οίκου.
Πώς το έκανε; Εξαιρετικά απλό: Ανακοίνωσε δασμούς ύψους 10% για προϊόντα από τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ. Αν αναρωτιέστε τι είδους προϊόντα εξάγουν αυτά τα νησιά, τότε ετοιμαστείτε για την πιο συναρπαστική απάντηση: τίποτα! Αυτά τα νησιά, που βρίσκονται στην Ανταρκτική (σχεδόν), είναι τόσο απομακρυσμένα που το μόνο που βλέπεις εκεί είναι παγετώνες και το χιόνι να καλύπτει τα πάντα. Αλλά ο Τραμπ, φυσικά, δεν έμεινε πίσω. Και αφού η παγκόσμια οικονομία του χρειάζεται κάποιες αναταράξεις, αποφάσισε ότι τα ακατοίκητα νησιά χρειάζονται δασμούς για να τα βάλει στη «θέση» τους!
Πηγή εικόνας Guardian
Τα νησιά αυτά, τα οποία προσβάλλονται μόνο με ένα πλοίο που χρειάζεται δύο εβδομάδες για να φτάσει, αναγκάζονται τώρα να «πληρώσουν» για την υποτιθέμενη εξαγωγή τους. Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για το τι ακριβώς εξάγουν, μην το καίτε και πολύ, γιατί η μόνη «εξαγωγή» που υπάρχει εκεί είναι ο αέρας. Αλλά μην ανησυχείτε, ο Τραμπ τα έχει καλύψει όλα. Όσο τα νησιά αυτά κάθονται εκεί, περιτριγυρισμένα από πάγους, ο αμερικανικός εμπορικός πόλεμος θα φτάνει παντού.
Βεβαίως βεβαίως, ας μην ξεχάσουμε και τα υπόλοιπα «ξεχασμένα» νησιά που πλήττονται από τη «μαύρη λίστα» του Τραμπ. Όπως το Νησί Νόρφολκ, το οποίο έχει περίπου 2.188 κατοίκους (πόσο εμπορικά επικίνδυνοι είναι αυτοί για την αμερικανική οικονομία;) και «τιμωρείται» με δασμό 29% για την εξαγωγή υποδημάτων, αφού εξάγει δερμάτινα παπούτσια αξίας 655.000 δολαρίων το χρόνο, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, το μεγαλύτερο εμπόριο εκεί είναι οι ταχυδρομικές κάρτες για τους τουρίστες. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, ούτε ο τελευταίος πιγκουίνος στα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ!
Και επειδή η απορία για το τι ακριβώς εξάγεται από αυτά τα νησιά μας καίει, ας το αναλύσουμε λίγο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ εξήγαγαν προϊόντα αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Μπορείτε να φανταστείτε τι να ήταν αυτά τα «προϊόντα»; Κανείς δεν ξέρει, αλλά σύμφωνα με τις διαρροές, θα μπορούσαν να είναι ηλεκτρικά είδη. Μάλιστα! Ηλεκτρικά είδη από ένα ακατοίκητο νησί που δεν έχει καλώδιο ρεύματος!
Αλλά ο Τραμπ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τι κι αν τα νησιά αυτά είναι γεμάτα πάγους και γεωλογικά κενά; Αυτός τα «χτυπά» με δασμούς, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη που μια χαρά του έχει μπει το αυγό στον… κόρφο, για να δείξει ότι δεν υπάρχει γωνιά του κόσμου που να του ξεφεύγει. Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε: «Κανένα μέρος στη γη δεν είναι ασφαλές». Κανένας πιγκουίνος, καμία φώκια και κανένας γλάρος θα έλεγε κανείς, δεν μπορεί να γλιτώσει από την τάξη και την αλφαδιά του Τραμπ.
Τώρα, αν μιλάμε για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την Ελλάδα και την ΕΕ, τα πράγματα είναι… εξίσου ενδιαφέροντα. Ενώ ο Τραμπ είναι γνωστός για την επιβολή δασμών σε χώρες και περιοχές που θεωρεί ότι δεν είναι “στα καλά τους” ή ότι δεν πληρώνουν το μερίδιό τους, η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν γίνει μέρος αυτής της εξίσου moneymaker στρατηγικής του.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των δασμών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, κυρίως σε προϊόντα όπως αυτό το έρμο το λάδι, τα οποία πλήγηκαν από δασμούς υψηλότερους από αυτούς που είχε αρχικά υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη και στις πιο πρόσφατες εμπορικές αναταράξεις, η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει το δρόμο της (μα τι έκπληξη κι αυτή), ειδικά αφού οι ΗΠΑ δείχνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στην προστασία των δικών τους παραγωγών και όχι τόσο στη διατήρηση ισχυρών σχέσεων με χώρες της ΕΕ που έχουν αρχίσει εμφανώς να τσινάνε.
Όσο για την ΕΕ, το μπλέξιμο με τον Τραμπ έχει γίνει σχεδόν παράδοση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιβάλει δασμούς σε διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα και είχε προκαλέσει αρκετές εντάσεις με την ΕΕ σε θέματα εμπορίου. Η ΕΕ, από την άλλη, απάντησε με τα δικά της αντιμέτρα, αλλά η όλη κατάσταση δε φαινόταν ποτέ να επιλύεται εύκολα, αφού οι διαφορές σε θέματα δασμών, εμπορικών συμφωνιών και του τρόπου προσέγγισης του διεθνούς εμπορίου είναι αρκετά μεγάλες. Με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ακόμα πιο «αδιάφορες» περιοχές του πλανήτη (κατά τα πρότυπα του εμπορικού πολέμου του), κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και την Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ θέλει να ταράξει τον κόσμο, αλλά αυτό βέβαια θα μπορούσε να έχει και τεράστιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία – και για την Ελλάδα, που αν μη τι άλλο δε χρειάζεται άλλους οικονομικούς πονοκεφάλους.
Εν κατακλείδι, όσο η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια ισχυρή απάντηση στα μέτρα του Τραμπ, η Ελλάδα συνεχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα εμπόδια που του επιβάλλονται και να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις σε όσο το δυνατόν πιο θετικό επίπεδο. Τώρα, μην εκπλαγείτε κι αν πέσει κάνα χαράτσι στα όμορφά μας κατσικάκια (που είναι και πολλά).