Μεταξύ μας τώρα, πόσες φορές έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου, σε φίλους και γνωστούς, άγνωστους περαστικούς και συγγενείς ότι θα ξεκινήσεις γυμναστήριο από Δευτέρα; Πόσες φορές έχεις παραπονεθεί ότι είσαι μόνος σου, θέλεις έναν άνθρωπο ν’ ακουμπήσεις; Η σωστή απάντηση είναι ολοφάνερη και δεν κερδίζει πλούσια δώρα. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί δυσκολεύεσαι τόσο να εντάξεις καινούργιες κινήσεις, συνήθειες, ανθρώπους και στιγμές στην καθημερινότητά σου; Ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που θέλεις, που σου λείπει, το σκέφτεσαι συνέχεια και το αναφέρεις με κάθε ευκαιρία.

Θέλεις για παράδειγμα να ξεκινήσεις γυμναστήριο, ή κάποιο άθλημα, χόμπι που μέχρι τώρα δεν είχες δοκιμάσει. Θες να οργανώσεις ταξίδια, εκδρομές και κοντινές αποδράσεις που ζηλεύεις όταν τις βλέπεις να τρέχουν στην αρχική σου. Ξεσκονίζεις όλα αυτά τα βιβλία στη βιβλιοθήκη σου και κάθε φορά σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες να τα έχεις διαβάσει. Θα ήθελες να πηγαίνεις θέατρο ή σινεμά, σου αρέσει αλλά δεν το βάζεις στο πρόγραμμα, προτιμάς να τρως λιγάκι πιο υγιεινά και να αφήνεις το αμάξι στο πάρκινγκ για τις κοντινές αποστάσεις. Να πλένεις τα πιάτα κάθε βράδυ για να μη μαζεύονται κι αν είναι να μαζευτεί κάτι ας είναι λεφτά, να ξεκινήσεις επιτέλους μια σοβαρή αποταμίευση. Θες να μάθεις ξένες γλώσσες, να κλείσεις επιτέλους αυτό το ραντεβού στον ψυχολόγο για πρώτη φορά, να παίρνεις ταπεράκι μαζί σου στη δουλειά, να τηλεφωνείς πιο συχνά σε αυτούς που αγαπάς και ν’ αφήσεις χώρο για κάποιον που μπορεί να αγαπήσεις.

Ας δούμε όμως τι σε δυσκολεύει; Κι επειδή σε νιώθω και συμπάσχω, δεν αγαπώ τις αλλαγές, τις περιμένω αλλά δεν κινούμαι προς αυτές, πάμε να δούμε πού κολλάμε λοιπόν.

 

1. Ξυπνάς αργά το πρωί 

Κι ουσιαστικά χάνεις την ημέρα, δεν έχεις πολύ χρόνο παραγωγικό μέσα στο εικοσιτετράωρο. Αν ξυπνάς αργά, χάνεις πολλές ώρες που είναι παραγωγικές όχι μόνο για σένα αλλά και για πολλούς ανθρώπους κι ίσως τους άμεσα ενδιαφερόμενους για ό,τι καινούργιο θες να εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Αργείς να μπεις στο ρυθμό της ημέρας, νυχτώνει και λες «έλα μωρέ, αύριο».

 

2. Βρίσκεις δικαιολογίες

Και παρηγορείς τον εαυτό σου συνεχώς. Του δίνεις ελαφρυντικά για όλες τις κακές συνήθειες που έχεις και τον δικαιολογείς για ό,τι καλό ανέβαλε ξανά. Εν τω μεταξύ πολλές φορές αυτοσαρκάζεσαι, κάνεις αστείο το ελάττωμά σου για να το ξορκίσεις. Με αυτόν τον τρόπο όμως το οικειοποιείσαι και δεν το βάζεις σαν στόχο για να το αλλάξεις, παρά κάνεις «πατ-πατ» στην πλάτη σου και συνεχίζεις.

 

3. Γεμίζεις το πρόγραμμά σου 

Όχι όμως για όσα θες εσύ και χρειάζεσαι, αλλά για να ευχαριστείς τους άλλους. Δε δημιουργείς τον χώρο και τον χρόνο για νέα πράγματα, νέες δραστηριότητες, χόμπι κι ανθρώπους. Δεν αφήνεις κενά μες την ημέρα και τη ζωή σου, είσαι full time 24/7. Με αποτέλεσμα να μη μένεις ποτέ μόνος σου, δε δίνεις χρόνο στον εαυτό σου, αλλά και σε κάτι νέο να χωθεί στη ζωή σου, ουσιαστικά δε χωράει τίποτα καινούργιο. Αναλαμβάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα κι αγχώνεσαι, μπερδεύεσαι, δίνεις όλη την ενέργειά σου εκεί και δεν επικεντρώνεσαι στη νέα δυνητική σου απασχόληση.

 

 

 

4.  Έχεις πολύ νεκρό χρόνο μέσα στη μέρα

Χαζεύοντας ουσιαστικά στα social, στην τηλεόραση και σε οτιδήποτε δε σου προσφέρει κάτι, παρά μόνο σου τρώει ώρες. Τον χρόνο που θα μπορούσες να ξεκινήσεις χορό, ζωγραφική, yoga, να πίνεις το κρασί σου στο νέο μαγαζί της πόλης και να δεις νέο κόσμο και το ένα να φέρει το άλλο. Με πιάνεις; Με πιάνεις!

 

5. Κολλάς στο αρνητικό

Και σ’ αυτά που αφορούν εσένα, αλλά και σε όσα αφορούν τους γύρω σου. Γκρινιάζεις υπερβολικά για ό,τι σου συμβαίνει, βλέπεις παντού το αρνητικό κι έχεις το ταλέντο να αφουγκράζεσαι, να παίρνεις πάνω σου και τον αρνητισμό των γύρω σου. Το σκέφτεσαι συνέχεια, το αναμοχλεύεις στο μυαλό σου κι εν τέλει όλος αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί σαν μαγνήτης. Έτσι κάθε φορά που θα σου δοθεί μία ευκαιρία, ή η σκέψη και η αφορμή για κάτι νέο, θα επιμείνεις στο αρνητικό και θα το αφήσεις στην άκρη.

 

6. Δεν κοιμάσαι αρκετά/ Κοιμάσαι υπερβολικά 

Κοινώς φτιάξε τον ύπνο σου, αν θέλεις να φτιάξεις κάτι στη ζωή σου. Η έλλειψη ύπνου για μεγάλο και σταθερό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την υπερβολή. Σου ρίχνει τη διάθεση, δεν έχεις όρεξη, νιώθεις αδύναμος για να κάνεις τα βασικά για την επιβίωση πόσο μάλλον για να φέρεις κάτι νέο στη ζωή σου. Έξτρα tip από μένα για σένα και μόνο: Στρώνε το κρεβάτι σου κάθε πρωί για να στρώνεις και την ημέρα σου.

 

7. Αγαπάς τη ρουτίνα σου 

Κάνεις μηχανικά τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, χωρίς ουσιαστικά να τα συνειδητοποιείς. Κάποιες φορές δεν καταλαβαίνεις τι κάνεις και γιατί, ακόμα κι αν θες να συνεχίσεις με τις αγαπημένες σου συνήθειες. Δε σου αρέσει να ξεβολεύεσαι, προτιμάς την ευκολία, το γνωστό, ενώ ασυνείδητα αποφεύγεις την αλλαγή. Δεν το κάνεις όμως από επιλογή κι αν σου δοθεί η ευκαιρία ίσως το αλλάξεις. Αρκεί μόνο να μη λες όχι στις αλλαγές που σου προτείνονται. Από το «πάμε για ένα ποτό μετά τη δουλειά» μέχρι και το «σε δέκα λεπτά να είσαι εκεί».

 

8. Τσακώνεσαι συχνά κι εύκολα

Δεν έχεις υπομονή, διαύγεια, ψυχραιμία και καθαρή σκέψη. Έχεις ευκολία στο να μαλώσεις, να τσακωθείς, να ‘ρθεις σε αντιπαράθεση κι αυτό είναι πλέον καθημερινή σου συνήθεια. Δεν το επιλέγεις, απλώς συμβαίνει, να αρπαχτείς αντί να ακούσεις, να την πεις στον άλλον, αντί να μοιράσεις έναν καλό λόγο, να πεις «όχι», αντί να πεις «ναι».

 

9. Προγραμματίζεις τα πάντα

Κι αναστατώνεσαι όταν σου χαλάνε το πρόγραμμα. Όλα έχουν τα κουτάκια και τη σειρά τους. Περιμένεις πάντα να έρθει η κατάλληλη στιγμή, να είναι όλες οι συνθήκες ευνοϊκές. Λες «όχι» σε παρέες που δεν είναι οι κολλητοί σου, αλλά μπορεί να σου προσφέρουν κάτι καινούργιο. Όχι και στις προκλήσεις, αλλά και στις προσκλήσεις. Εσύ προτιμάς τα ίδια στέκια, την ίδια διαδρομή για την δουλειά, το ίδιο κρεοπωλείο, κολλημένος στο παρελθόν που διαμορφώνει ασυνείδητα το παρόν σου.

 

10. Κατηγορείς τους άλλους

Δεν παίρνεις ευθύνες και πρωτοβουλίες. Φοβάσαι μην τυχόν και πάει κάτι στραβά, μην τυχόν και δε βγει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που έχεις σήμερα και προτιμάς το μέτριο. Φυσικά όμως δεν ευθύνεσαι εσύ για το μέτριο που ζεις σήμερα, αλλά κάποιος άλλος, οι συναστρίες, η μοίρα σου, εκείνο το μήνυμα που δεν έστειλες σε δέκα άτομα το 2009 και ο καθρέφτης που έσπασε μέσα απ’ τα χέρια σου.

 

+1 Ξεκινάς την ημέρα με γλυκό και γκρίνια

Λένε πως αν καταναλώσεις ζάχαρη το πρωί μέχρι το απόγευμα η ενέργειά σου πέφτει σε χαμηλούς δείκτες και κάπου εκεί ξεκινάει και η γκρίνια, αν δεν έχει ξεκινήσει από την ώρα που ανοίγεις τα μάτια σου. Ξεχνάς να πεις «ευχαριστώ», αλλά δεν παραλείπεις καθόλου «τι τραβάω και δεν το μαρτυράω».

Η αλλαγή στην σταθερή σου καθημερινότητα, απέχει μονάχα μερικά δευτερόλεπτα. Δε θέλουν όλα τόση σκέψη, ανάλυση και φόβο μην τυχόν αποτύχεις. Μην αγχώνεσαι προκαταβολικά για κάτι που μπορεί να συμβεί, απλώς κάν’ το για να δεις αν θα συμβεί. Πανέξυπνο ε;

Thank me later!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου