Το Παρίσι έζησε μια συγκινητική και σπουδαία στιγμή, σήμερα, Παρασκευή, όταν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων ήχησαν για πρώτη φορά από το 2019, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον εμβληματικό καθεδρικό ναό. Μετά από πέντε χρόνια ακούραστης εργασίας αποκατάστασης, οι οκτώ καμπάνες στο βόρειο καμπαναριό χτύπησαν ξανά, στέλνοντας ένα κύμα συναισθημάτων στους Παριζιάνους και σε όλους όσοι θυμούνται την τραγική βραδιά της πυρκαγιάς.

A large cathedral with scaffolding around it

Ο ήχος των καμπανών, από την τετράτονη “Gabriel” μέχρι την ελαφρύτερη “Jean-Marie”, που ζυγίζει 800 κιλά, γέμισε την ατμόσφαιρα λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, όταν μία προς μία άρχισαν να ηχούν αρμονικά. Ο Alexandre Gougeon, υπεύθυνος για την επανατοποθέτηση των καμπανών, ανέφερε ότι, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα τέλειο, η πρώτη δοκιμή ήταν μια επιτυχία. Το χτύπημα των καμπανών υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τη μακρά και επίπονη προσπάθεια που χρειάστηκε για να φτάσουμε σε αυτήν τη μέρα και σκόρπισε δέος στον αέρα του Ιλ ντε λα Σιτέ.

 

 

Για περισσότερους από οκτώ αιώνες, ο καθεδρικός ναός έχει αντέξει τον χρόνο, τις πολιορκίες και τις αλλαγές του κόσμου γύρω του. Το εμβληματικό αυτό κτίριο, εκτός από την αρχιτεκτονική του αξία, αποτελεί έναν τόπο σημαντικών ιστορικών στιγμών: εκεί στέφθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1804, ενώ έγινε και το κέντρο εορτασμών και τελετών της Γαλλικής Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την πυρκαγιά του Απριλίου 2019, όταν όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε το αριστούργημα που ονομάζεται Νοτρ Νταμ να τυλίγεται στις φλόγες. Οι φλόγες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της στέγης και της κεντρικής «βέλος» (σπίρα), η οποία κατέρρευσε φλεγόμενη, παρασέρνοντας αιώνες ιστορίας μαζί της. Από τότε έσβησε ξαφνικά τη λάμψη του μνημείου, αφήνοντας πίσω συντρίμμια, αλλά και μια ακατάβλητη διάθεση για αναγέννηση. Εκείνη τη νύχτα, οι Παριζιάνοι παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι τις φλόγες να καταστρέφουν ένα από τα πιο αγαπημένα σύμβολα της γαλλικής ιστορίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όμως, έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο: η Παναγία των Παρισίων να ανοικοδομηθεί μέσα σε πέντε χρόνια και να είναι «ακόμη πιο όμορφη» από πριν, αν αυτό είναι καν δυνατό.

Notre Dame marks anniversary of cathedral fire - ABC News

Η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Περισσότερες από 250 εταιρείες και εκατοντάδες ειδικοί κινητοποιήθηκαν για να φέρουν εις πέρας την πρόκληση, ενώ η διαδικασία κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το έργο συνάντησε δυσκολίες, όμως η αφοσίωση και το πάθος για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά υπερίσχυσαν. Ο Philippe Jost, επικεφαλής του φορέα που ανέλαβε την αποκατάσταση, δήλωσε ότι το χτύπημα των καμπανών αποτελεί ένα «όμορφο, σημαντικό και συμβολικό βήμα», που σηματοδοτεί την επιστροφή του καθεδρικού ναού στην καρδιά της πόλης και της ζωής των ανθρώπων.

a large cathedral towering over a city next to a river

Οι τελικές εργασίες ολοκληρώνονται, και στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, όταν η Παναγία των Παρισίων θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της στο κοινό. Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο τελετές θα τιμήσει την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού, προσκαλώντας τους Παριζιάνους και τον κόσμο ολόκληρο να μοιραστούν τη χαρά αυτής της ιστορικής στιγμής. Η αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι απλώς η αποκατάσταση ενός κτιρίου· είναι ένας θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης και της αγάπης για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Ολόκληρος ο πλανήτης, περιμένει με κομμένη την ανάσα, να αντικρίσει ξανά τη μεγαλοπρέπειά της χωρίς σκαλωσιές, να δεσπόζει αγέρωχη στον παριζιάνικο ουρανό.