Στο λιμάνι του Πειραιά, εργαζόμενοι στο λιμάνι προχώρησαν σε κινητοποίηση, εμποδίζοντας την αποστολή ενός κοντέινερ που περιείχε σφaiρες και προοριζόταν για το Ισρaήλ. Η ενέργεια αυτή έρχεται στο φως της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, και οι λιμενεργάτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αποστολή 0πλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε π0λεμικές επιχειρήσεις.

Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, των λιμενεργατών της COSCO ενημερώνει πως «αυτή την στιγμή ετοιμάζεται να μπει στο λιμάνι του Πειραιά, πλοίο φορτωμένο με πολεμικό υλικό, ώστε να εξοπλίσει την δολοφονική μηχανή του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ συνεχίζει το αιματοκύλισμα και τον σφαγιασμό του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού και μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων τους εργαζόμενους και κατοίκους του Πειραιά».

 

Οι λιμενεργάτες, που συνδέονται με το σωματείο τους, δήλωσαν ότι θεωρούν ηθικά απαράδεκτο να μεταφέρονται όπλ@ σε περιοχές όπου η κατάσταση είναι τεταμένη και οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο πρόεδρος του σωματείου τόνισε ότι η απόφαση τους να εμποδίσουν την αποστολή αυτή είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις.

«Είναι η στιγμή να βροντοφωνάξουμε πως δε θα επιτρέψουμε να γίνει το λιμάνι του Πειραιά ορμητήριο πολέμου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς τους, που καθιστούν τη χώρα μας και το λιμάνι του Πειραιά στόχο αντιποίνων», σημειώνει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και προσθέτει:

«Στο λιμάνι που κάθε μέρα δίνουμε μάχη με το σωματείο μας για μέτρα υγείας και ασφάλειας, δε χωράνε τα πολεμοκάπηλα σχέδια τους. Στο λιμάνι που κάθε μέρα παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για εμάς και τα παιδιά μας, δεν υπάρχει χώρος για τους μακελάρηδες των λαών. (Πηγή: www.rosa.gr)

Η συγκεκριμένη αποστολή είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά προς το Ισρ@ήλ, αλλά οι λιμενεργάτες, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, αποφάσισαν να παρέμβουν. Η κινητοποίηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση και συζητήσεις τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι οι λιμενεργάτες έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιες αποστολές.

Η αντίδραση αυτή των λιμενεργατών δεν είναι μεμονωμένη. Τελευταία, παρατηρείται αυξανόμενη αντίσταση σε παρόμοιες αποστολές όπλwν από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων σε λιμάνια και μεταφορές σε όλο τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι σε διάφορα μέρη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και την επιρροή που μπορούν να έχουν στις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία και τις στρατιωτικές προμήθειες.

Η απόφαση των λιμενεργατών του Πειραιά έχει προκαλέσει επίσης και δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την ηθική διάσταση της εμπορίας όπλwν. Πολλοί αναλυτές και ακτιβιστές ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που αφορούν την πώλhση όπλων και τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει εκφράσει τη στήριξή της στην ελεύθερη αγορά και τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με το Ισρaήλ, ενώ οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η πολιτική αυτή ενδέχεται να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να κλιμακώνονται, οι λιμενεργάτες του Πειραιά αναδεικνύουν την ανάγκη για μια πιο υπεύθυνη και ανθρωπιστική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις και το εμπόριο όπλwν.

Η παρέμβαση των λιμενεργατών δεν είναι απλώς μια πράξη αντίθεσης, αλλά και μια κλήση προς όλους τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τον ρόλο τους στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Με τις διεθνείς εξελίξεις να επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, η ανάγκη για συλλογική δράση και αλληλεγγύη είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

 

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr