Η Σάνα Μαρίν ξεχώριζε ως η πιο ροκ παρουσία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Φορώντας δερμάτινα μπουφάν και τζιν κι επιλέγοντας παντελόνια, πήγαινε αντίθετα προς τον τυπικό χαρακτήρα των γυναικών πρωθυπουργών της ηλικιακής ομάδας 50-60 ετών. Πάντα παρέμενε πιστή στον εαυτό της. Αυτή η αυθεντικότητα της, της πρόσδιδε μια ξεχωριστή εικόνα στα μάτια των πολιτών της Φινλανδίας. Το 1 εκατομμύριο ακόλουθοι στο Instagram αποτελούν επιπλέον απόδειξη, καθώς το feed της πλημμυρίζει με στιγμιότυπα όπου ποζάρει με διασημότητες, απολαμβάνει την παρέα φίλων σε μουσικά φεστιβάλ, ή συμμετέχει στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Σάνα Μαρίν γεννήθηκε στο Ελσίνκι και μετακόμισε στην Πιρκάλα ως παιδί, μια κοινότητα με περισσότερους από 20.000 κατοίκους έξω από το Τάμπερε και μια απ’ τις μεγαλύτερες πόλεις της Φινλανδίας. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μόλις βρέφος και ζούσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της, που τη βοήθησε να μεγαλώσει. Αναφέρεται σ’ αυτούς ως την «οικογένεια του ουράνιου τόξου». Στα πλαίσια της δεκαετίας του ’90, η Σάνα αποκαλύπτει ότι το θέμα της διακυβέρνησης από δύο μητέρες ήταν σε σιωπή, αλλά όταν το μοιράστηκε ως ενήλικη, ανακάλυψε πολλούς που είχαν ζήσει κάτι παρόμοιο.
Η μητέρα της μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο κι άρχισε να εργάζεται στα 15 της. Αναφέρει ότι η φτώχεια σχημάτισε τον τρόπο σκέψης της και τον τρόπο που αντιλαμβανόταν τις κοινωνικές δομές. Ενώ η Σάνα ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που πήγε στο λύκειο και το πανεπιστήμιο, εκμεταλλευόμενη το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα φέρεται ν’ απέκτησε την πρώτη της γεύση απ’ την πολιτική στο πανεπιστήμιο του Τάμπερε όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αναφέρει ότι πάντα ήταν αποφασισμένη να πάρει θέση και να εκφράσει τις απόψεις της, ακόμα κι αν αυτές δεν ήταν πάντα δημοφιλείς.
Στη διάρκεια των σχεδόν τεσσάρων ετών της θητείας της ως πρωθυπουργός, η Σάνα Μαρίν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρόκληση να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας της COVID, της κλιματικής αλλαγής, του π0λέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και της πιθανής ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά για μια 34χρονη, που αν δεν ήταν απλά μια 34χρονη, θα μπορούσαν να φαίνονται σχεδόν υπερβολικά. Τα περισσότερα απ’ αυτά μπορούν να επιβεβαιωθούν στη μετάφραση από το αμερικάνικο Elle, όπου παραχώρησε μια συνέντευξη που κάνει τον γύρο του κόσμου.
Σχετικά με τη διασκέδασή της που σχολιάστηκε απ’ τα μέσα ενημέρωσης η Σάνα Μαρίν δήλωσε σε συνέντευξή της ότι: «Πάντα δουλεύω και έχω δύο εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές το χρόνο. Φυσικά, δεν πίνω όταν είμαι στη δουλειά. Κάνω τη δουλειά μου και είναι βαριά και πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη. Έτσι, όταν κάνω μικρές καλοκαιρινές διακοπές και μπορώ να δω τους φίλους μου, πίνω μερικά ποτά, χορεύω – δε βλάπτει κανέναν. Αλλά για τις γυναίκες στην πολιτική, ακόμη και μικρά λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε φρενίτιδα. Οι γυναίκες θεωρούνται αυτές που όταν θα αναλάβουν καθήκοντα πρέπει να είναι υποδειγματικές», ενώ με αφορμή την αποχώρησή της απ’ την πολιτική είπε: «Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι έδειχνα πολύ σέξι για πρωθυπουργός. Δεν ήθελα ν’ αλλάξω το ποια είμαι. Ήθελα να δείξω στις νεότερες γενιές και ειδικά στις νέες γυναίκες πως μπορείς να είσαι ο εαυτός σου».
Τέλος, έχει αναφερθεί στην κριτική που δέχονται οι γυναίκες που κατέχουν διάφορα αξιώματα με την ίδια να υποστηρίζει ότι: «Οι γυναίκες υποτίθεται ότι είναι αυτές που δεν παραπαίουν ποτέ, απλώς εργάζονται κι έχουν σκυμμένο το κεφάλι τους», λέει η Ντέμπι Γουόλς, διευθύντρια του Κέντρου για τις Αμερικανίδες και την Πολιτική, αλλά το πρόβλημα μ’ αυτό είναι όταν τηρείς αυτό το είδος προτύπων, θα πέσεις. Υπάρχει μια υποβόσκουσα στρατηγική πίσω από τον δυσανάλογο έλεγχο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πολιτικοί, υποστηρίζει: «Πρόκειται για άσκηση ελέγχου το να τρομάζεις τις γυναίκες. Είναι για να τις κρατήσεις έξω (από κέντρα εξουσίας). Είναι για να φιμώσουν τις φωνές τους. Λέει στις άλλες γυναίκες, Μην το κάνεις αυτό. Μη βάζεις τον εαυτό σου σε αυτό. Είναι αρκετά απλό και μπορεί να έχει απολύτως ανατριχιαστικό αποτέλεσμα.»
Αντί επιλόγου: Η Σάνα Μαρίν αποτελεί πρότυπο για τη νέα γενιά πολιτικών καθώς βγάζει απ’ τα κουτάκια τους όλους εκείνους που θέλουν ένα συγκεκριμένο αξιακό σύστημα στην πολιτική αλλά κι ένα πολίτευμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Δεν τους κάνει τη χάρη και παλεύει σκληρά μ’ αποτέλεσμα να διεκδικεί καθημερινά όλα όσα αξίζει κάθε γυναίκα πολιτικός ή μη.