Απ’ την ιστοσελίδα τουρισμού Way To Stay καταφθάνουν δύο διακρίσεις για τη χώρα μας που δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακριβώς τιμητικές καθότι δύο ελληνικές πόλεις περιλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες της Ευρώπης, παρ’ όλο που ο τουρισμός αποτελεί έναν απ’ τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με πλήθος βραβείων στο ενεργητικό του.
Στη συγκεκριμένη λίστα, στην 11η θέση, συναντάμε την Αθήνα και στη 19η τη Θεσσαλονίκη στις πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα, οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν μία πόλη πρέπει να είναι ενήμεροι για σημαντικά θέματα, όπως οι πολιτιστικές συνήθειες, το περιβάλλον κι η νοοτροπία των ντόπιων, προκειμένου ν’ αποφύγουν τυχόν απάτες ή ακόμα και εγκλhματα.
Συνεπώς, ένας σημαντικός δείκτης για το επίπεδο ασφάλειας μιας πόλης είναι το ποσοστό ανθρωπ0κτονιών, άλλων μορφών εγκλhματικότητας ακόμα κι η πιθανότητα τρομ0κρατικών ενεργειών. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πίσω απ’ τις τέλειες λήψεις για φωτογραφίες, τα μεγαλοπρεπή λιθόστρωτα δρομάκια και τη ρομαντική λάμψη των ιστορικών μνημείων, ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κερδίσει τη φήμη ότι διαθέτουν μια σκοτεινή πλευρά. Ενώ μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τη ρομαντική γοητεία της επίσκεψης σε πόλεις όπως το Παρίσι ή η Αθήνα, αξίζει να ερευνήσετε για να μάθετε ποιες πόλεις είναι πιο επικίνδυνες από άλλες» τονίζεται απ’ την ιστοσελίδα. Όπως θα διαπιστώσετε κι απ’ τον πίνακα της κατάταξης πολλές απ’ τις πιο επικίνδυνες πόλεις βρίσκονται στη Γαλλία, ενώ οι υπόλοιπες είναι διάσπαρτες.
Η ιστοσελίδα επίσης αναφέρει ότι: «Όταν εξετάζουμε τις πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Αθήνα. Ενώ αυτή η διάσημη πόλη είναι γνωστή για τα απίστευτα ελληνικά μνημεία της, είναι επίσης διαβόητη για την ύπαρξη ορισμένων επικίνδυνων ζωνών, γεγονός που την καθιστά μια μη ασφαλή πόλη για να την επισκεφθείτε».
Όσον αφορά την ασφαλή διαμονή στην Αθήνα, σημειώνεται ότι το waytostay.com συνιστά στους επισκέπτες ν’ αποφεύγουν ορισμένες περιοχές τη νύχτα, κυρίως την περιοχή της Ομόνοιας και των Πατησίων, καθώς και συγκεκριμένα τμήματα απ’ το Μοναστηράκι, την Ερμού, του Ψυρρή και την πλατεία Συντάγματος. Τέλος, όπως αναφέρει ο ιστότοπος: «Τα σοβαρά εγκλhματα, όπως τα εγκλhματα με όπλa, είναι σπάνια στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για μικροεγκλήμaτα όπως: οι πορτοφολάδες κι οι τσαντάκηδες. Ορισμένες κακές περιοχές που αναφέραμε θεωρούνται επικίνδυνες, καθώς συχνάζουν έμποροι ναρκwτικών, αναρχικές ομάδες και κλέφτες, γι’ αυτό να μένετε πάντα σε ομάδες και να αποφεύγετε αυτές τις περιοχές τη νύχτα».
Η ιστοσελίδα αναφέρει για τη Θεσσαλονίκη ότι μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο η Αθήνα, αλλά είναι μια πόλη όπου πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις. «Αν κι είναι απίθανο ν’ αντιμετωπίσετε κάποιο βίαιο έγκλhμα σ’ αυτή τη δημοφιλή πόλη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πορτοφολάδες και οι μικροκλοπές είναι συνηθισμένες, ιδίως στις αστικές περιοχές και στις πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές. Έχοντας αυτό κατά νου, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δε διατρέχετε κίνδυνο, αφήνετε πάντα τα τιμαλφή σας στο ξενοδοχείο, αν κάνετε περιήγηση στα αξιοθέατα, και ίσως είναι συνετό να έχετε μαζί σας ένα ‘ψεύτικο’ πορτοφόλι ή πορτοφόλι με μερικά μετρητά σε χαλαρή μορφή για κάθε περίπτωση που μπορεί να προκύψει».
Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τις 20 πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη:
1. Μασσαλία, Γαλλία
2. Κόβεντρι, Ηνωμένο Βασίλειο
3. Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο
4. Μονπελιέ, Γαλλία
5. Νάπολη, Ιταλία
6. Κατάνια, Ιταλία
7. Λιέγη, Βέλγιο
8. Γκρενόμπλ, Γαλλία
9. Παρίσι, Γαλλία
10. Μάλμε, Σουηδία
11. Αθήνα, Ελλάδα
12. Νίκαια, Γαλλία
13. Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο
14. Λυών, Γαλλία
15. Βρυξέλλες, Βέλγιο
16. Ντνιπρο, Ουκρανία
17. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
18. Οδησσός, Ουκρανία
19. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
20. Δουβλίνο, Ιρλανδία