Μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών έπληξε τη βορειοανατολική Αττική, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες ζημιές και θλίψη. Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου στον Βαρνάβα, κατάφερε να κάψει 100.000 στρέμματα γης, καταστρέφοντας σπίτια, επιχειρήσεις και δασικές εκτάσεις. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, μιλώντας στο OPEN, τόνισε την εξαιρετική δυσκολία που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες στην αντιμετώπιση της φωτιάς, ενώ εξήγησε τους λόγους που αυτή η πυρκαγιά ξέφυγε τόσο γρήγορα από τον έλεγχο, αναφέροντας ότι ήταν η δυσκολότερη φωτιά που είχαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία 20 χρόνια.
📌 «Αντίπαλός μας ο άνεμος»
«Ίσως ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών. Υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες», ανέφερε ο Κώστας Τσίγκας, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν. «Ο ισχυρός άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας, όχι μόνο έδινε μεγάλη ταχύτητα στη φωτιά, αλλά δημιουργούσε και πολλές κηλιδώσεις, καθώς οι καύτρες που παρασύρονταν από τον άνεμο προκαλούσαν νέες εστίες ακόμα και σε αποστάσεις 20, 50 ή και 100 μέτρων».
Ο συνδυασμός αυτών των συνθηκών με την αυξημένη θερμοκρασία και την παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς. «Ενδεικτικό είναι ότι το περιπολικό που έφτασε από την πρώτη στιγμή, καθώς και τα εναέρια μέσα που έκαναν ρίψεις νερού, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά, η οποία γρήγορα ανέβηκε στην πλαγιά», πρόσθεσε.
Η φωτιά ξεκίνησε από μια αγροτική έκταση και με τη βοήθεια των ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα, προκαλώντας νέες εστίες τόσο προς τον Βαρνάβα όσο και προς την περιοχή της Πεντέλης, του Βουτσά και της Καλλιτεχνούπολης.
📌 «Από ανθρώπινο χέρι το 99% των φωτιών»
Ο Κώστας Τσίγκας τόνισε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα. «Το 99% των πυρκαγιών ξεκινά από ένα ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά αυτή την περίοδο, και να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους να ελέγξουν μια φωτιά».
Με fast track διαδικασίες τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες
Η κυβέρνηση, αντιδρώντας στην καταστροφή, προχωρά με διαδικασίες fast track για τη στήριξη των πληγέντων. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ενεργοποιεί ένα πλαίσιο μέτρων κρατικής αρωγής, που περιλαμβάνει:
1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής: Προκαταβολή για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κτιρίων.
2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα: Ενίσχυση για την αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν.
3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης: Για όσους έχουν χάσει το σπίτι τους και χρειάζονται προσωρινή στέγαση.
4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις: Προκαταβολή για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων που επλήγησαν.
5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις: Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις: Πακέτο οικονομικής βοήθειας για την πλήρη ανάκαμψη των επιχειρήσεων.
7. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις: Στήριξη των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά.
8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή: Οικονομική ενίσχυση για τα απαραίτητα αγαθά.
9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων: Για όσους έχουν πληγεί από τη φωτιά.
10. Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης: Προσαρμογές για τους πληγέντες.
11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης: Προστασία από κατασχέσεις.
12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ: Για τα κατεστραμμένα ακίνητα.
13. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών: Διευκολύνσεις για τους ασφαλισμένους.
14. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα: Προστασία των εργαζομένων στις πληγείσες επιχειρήσεις.
15. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ: Για την αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.