Παρά το γεγονός ότι διαμαρτύρονταν για τα χαρακτηριστικά της κυρίαρχης καπιταλιστικής λογικής στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, οι baby boomers αντάλλαξαν τις μποέμικες κορδέλες τους με κοστούμια, γραβάτες πάρα μα πάρα πολύ άνετα, τελικά. Οι boomers, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, έχουν πλέον γίνει η “πλουσιότερη γενιά που έζησε ποτέ”, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έκθεση για τον πλούτο από την οικονομική εταιρεία Allianz. Και δε φαίνεται ότι οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να τους εκθρονίσουν σύντομα. Ίσως και ποτέ.
Το πώς οι boomers έγιναν τόσο πλούσιοι, δείχνει η ανάλυση της Allianz, κι όλως παραδόξως, έχει να κάνει λιγότερο με την οικονομική σύνεση και περισσότερο με την τύχη. «Μια μοναδική ιστορική κατάσταση – ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, προσιτές αγορές κατοικιών και ακμάζουσες αγορές μετοχών – τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια πλούσια περιουσία», γράφουν οι ερευνητές της Allianz.
Πώς οι boomers είναι τόσο πλούσιοι;
Με απλά λόγια, οι boomers έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα οικονομικά κέρδη των τελευταίων δεκαετιών, ενώ έχουν υποφέρει λιγότερο από τις οικονομικές κρίσεις. Στα τέλη Ιουνίου, οι Αμερικανοί boomers, για παράδειγμα, είχαν συσσωρεύσει πλούτο ύψους 80 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αυτό είναι περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών στη χώρα. Συγκριτικά, οι Gen Xers (άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980) κατείχαν περίπου 40 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι Millennials, που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, είχαν περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η μερίδα του λέοντος του πλούτου των boomers προέρχεται από ένα θησαυρό μετοχών και ακινήτων κι ασφαλώς υπερβαίνει κατά πολύ το συνολικό πλούτο όλων των millennials. Η ανάλυση της Allianz υποδηλώνει ότι αυτός ο απρόσμενος πλούτος οφείλεται κυρίως σε έναν πολύ πιο γρήγορο ρυθμό μεταβολής του χρήματος. Η εταιρεία προσομοίωσε πώς ο πλούτος διαφορετικών γενεών αυξήθηκε με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι τα άτομα έλαβαν όλες τις ίδιες συνετές οικονομικές αποφάσεις: Η γενιά των boomers, κατάφερε ποσοστό μετοχών 45%, ετήσιο ποσοστό αποταμίευσης 10% και 40ετής περίοδος αποταμίευσης, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι boomers απολάμβαναν μια μέση ετήσια απόδοση 9,1% και ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν αποταμιεύσεις σε όλη τους τη ζωή που ξεπερνούσαν το 850% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Οι Gen Xers, υπό τους ίδιους κανόνες, είχαν ετήσια απόδοση 6,7% και αποταμίευση 606% του εισοδήματός τους. Οι Millennials τα πήγαν χειρότερα – με ετήσια απόδοση 6,5% και αποταμίευση κατά τη διάρκεια της ζωής τους 430% του εισοδήματός τους.
Η Allianz σημείωσε ότι η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης πάνω από αυτό το βασικό όριο του 10% και/ή η κατανομή μεγαλύτερου μέρους του χρήματός μας σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου ήταν αυτό που ενδεχομένως κατάφερε να κάνει τα πορτοφόλια τους πιο παχουλά. Αυτό το ρίσκο όμως φαίνεται πως προχωρώντας οι γενιές δεν μπορούν να το πάρουν, διότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια σε γενικότερο επίπεδο. Ακόμα και οι καθαρά οικονομικοί παράγοντες όπως τα επιτόκια και οι οικονομικοί κύκλοι (ιδιαίτερα μετά το ’90) – είναι εντελώς εκτός του ελέγχου του κοινού. Έτσι, για τους Gen Xers και του μιλένιαλς, δεν είναι η απάθειά τους, ούτε η κακή διαχείρισή τους, που τους άφησε οικονομικά ανεπαρκείς.
Γεννήθηκαν απλά, σε λάθος εποχή.