Νέα Υόρκη προς Λονδίνο σε μία ώρα; Μπορεί να ακούγεται σαν ένα μακρινό όνειρο, αλλά η Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά ότι αυτό το σενάριο είναι απολύτως εφικτό, αφού συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες για να εξερευνήσει νέα εδάφη σε πτήσεις στο διάστημα (whaaaat) σε χαμηλή τροχιά και στα υπερηχητικά ταξίδια. Μία από αυτές τις συνεργαζόμενες εταιρείες, αναπτύσσει έναν κινητήρα που πιστεύεται ότι μπορεί να κάνει πραγματικότητα ένα ταξίδι Αγγλία-Αμερική, πάνε έλα δυο ωρίτσες και κάτι.

Επιστήμονες και μηχανικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν ένα υπερηχητικό “διαστημικό αεροπλάνο” λοιπόν, που θα κινείται με υδρογόνο κι οξυγόνο και θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε μόλις μία ώρα. Η Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο θα είναι ικανό να φτάσει ταχύτητα 5,4 Mach -πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου- στο Συνέδριο Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την εβδομάδα. Είπε, επίσης, ότι θα είναι και φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τους υπάρχοντες κινητήρες αεροπλάνων.

 

Πηγή: Reaction Engines

 

Η πτήση με αυτή την ταχύτητα μπορεί να μειώσει και την απόσταση από το Λονδίνο στην Αυστραλία σε μόλις 4 ώρες πτήσης (σήμερα χρειάζεται πάνω από 20 ώρες). “Όταν θα έχουμε φέρει εις πέρας την υλοποίηση του πυραυλοκινητήρα SABRE, αυτό θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στην Αυστραλία ίσως και σε τέσσερις ώρες”, δήλωσε ο Graham Turner της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα συνέδριο το 2019.

“Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα μπορούσε σίγουρα να το πετύχει αυτό. Μιλάμε για τη δεκαετία του 2030 από άποψγη υλοποίησης, ωστόσο οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη”, συμπλήρωσε. Όλη η δουλειά ουσιαστικά, γίνεται από έναν προψύκτη SABRE ο οποίος έχει τέτοια τεχνολογία ώστε να λειτουργεί άψογα για ταχύτητες έως 3,3 Mach. Ένα νούμερο φοβερά πιο υψηλό από τα νούμερο που πιάνουν παλιά αεροσκάφη τύπου Concordes, της British Airways και της Air France.

Εντάξει, έχουμε μέλλον μπροστά μας. Η Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία δοκιμάζει τον κινητήρα -που ονομάστηκε SABRE ή Synergetic Air Breathing Rocket Engine- στο έδαφος αυτή τη στιγμή που μιλαμε, αλλά οι επιβάτες θα πρέπει να περιμένουν άλλα 10 χρόνια περίπου μέχρι να γίνουν διαθέσιμες οι εμπορικές πτήσεις. Ε, και βάλτε κι άλλα 10 για να μην κοστίζουν ένα τσουβάλι λίρες.

Δεν πειράζει όμως, γιατί αργά ή γρήγορα, θα γίνει κι όσο καταφέρνουμε να μηδενίζουμε τις αποστάσεις, τόσο πιο κοντά μπορούμε να έρθουμε.