

Οι σεισμοί που σημειώνονται στη Σαντορίνη και την Αμοργό ενδέχεται να συνεχιστούν για δύο έως τρεις μήνες ακόμα, όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας τη Δευτέρα για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε στη Σαντορίνη στις 9:49 π.μ., ο κ. Παπαζάχος προειδοποίησε ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Τόνισε πως τέτοια φαινόμενα χαρακτηρίζονται από μικρο-υφέσεις και εξάρσεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προσοχή των κατοίκων και την αποφυγή εφησυχασμού.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σχετίζεται με τη μαγματική διέγερση, με την περιοχή ρήγματος να εκτείνεται περίπου 30 χιλιόμετρα. Παρότι οι πιθανότητες για έναν μεγαλύτερο σεισμό δεν είναι μεγάλες, δεν μπορούν να αποκλειστούν, εξ ου και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που συνεχίζουν να εφαρμόζονται.
Ο Παπαζάχος εξήγησε πως το μάγμα, δηλαδή το λιωμένο υλικό στο εσωτερικό της Γης, μπορεί να βρει δίοδο προς την επιφάνεια δημιουργώντας ηφαίστεια, όπως στη Σαντορίνη, τη Νίσυρο και τη Μήλο. Στην Άνδρο, μαγνητικές σεισμικές τομογραφίες έχουν εντοπίσει τέτοια δραστηριότητα, που αν και σπάνια οδηγεί σε ηφαιστειακή έκρηξη, συμμετέχει στη σεισμική δραστηριότητα μέσω της πίεσης που ασκεί στα πετρώματα.
«Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι η λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Σε κάποια σημεία το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει και δημιουργεί ηφαίστεια. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία, η Σαντορίνη, η Νίσυρος, Μήλος κτλπ αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία που υπάρχει», συμπλήρωσε.
«Ένα από αυτά τα σημεία ήταν στην Άνδρο και το είχαν δει και μαγνητικές σεισμικές τομογραφίας. Αυτό το πράγμα υπήρχε εκεί. Αυτό ξύπνησε, κουνάει και πιέζει από πάνω και θέλει να βγει. Πιέζοντας σπάει τα πετρώματα. Τα πετρώματα ούτως ή άλλως δέχονται δυνάμεις από τα τεκτονικά ρήγματα και γίνεται ένα μεικτό φαινόμενο. Η δύναμη που δημιουργεί τα ρήγματα και το υλικό που πιέζει από κάτω δημιουργούν αυτούς τους σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μάγμα θα καταφέρει να τρυπήσει και να φτάσει να δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και όλες αυτές τις ιστορίες.
»Υπάρχει μια απειροελάχιστη τέτοια πιθανότητα. Έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο και μάλιστα σε πολύ πιο λεπτούς φλοιούς. Εδώ το τσόφλι το δικό μας είναι πολύ χοντρό. Είναι 7 – 8 χιλιόμετρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει ο ανώτερος φλοιός εκεί πέρα. Άρα το μάγμα το οποίο υπάρχει, συμμετέχει, συνεισφέρει και είναι αρκετά υπεύθυνο γι αυτό που βλέπουμε τώρα. Δε σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει κανένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο», κατέληξε.
Παρά τη μαγματική συμμετοχή, η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει ελάχιστη λόγω του παχύτερου φλοιού στην περιοχή, που φτάνει τα 7-8 χιλιόμετρα. Ωστόσο, το μάγμα συνεχίζει να πιέζει, προκαλώντας ρήγματα και σεισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει άμεση ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο σεισμολόγος κατέληξε λέγοντας ότι, αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, οι πιθανότητες για δραματικές εξελίξεις όπως υποθαλάσσιες εκρήξεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθησυχάζοντας τους πολίτες αλλά υπενθυμίζοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση.
Με πληροφορίες από lifo