Η τεχνολογία τρέχει με ιλλιγιώδεις ταχύτητες κι εμείς εδώ και χρόνια προσπαθούμε να ακολούθησουμε, άλλοι εκούσια κι άλλοι ακούσια. Αν και το θέμα της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι αμφιλεγόμενο, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε τα ωφέλη που μας έχει προσφέρει διευκολύνοντας την καθημερινότητα. Βέβαια μας έχει αφήσει με ένα παράπονο! Κι αυτό είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που περιμένουμε όλοι.
Επειδή λοιπόν όταν θέλεις κάτι πολύ, το συμπάν συνωμοτεί υπέρ σου, οι επιστήμονες στην Κίνα έκαναν γι’ άλλη μια φορά τη διαφορά και κατασκέυασαν ιπτάμενα οχήματα. Μάλιστα η εταιρεία EHang Holdings Ltd. πήρε την έγκριση της κυβέρνησης της Κίνας, ώστε να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των ιπτάμενων ταξί. Καλά διαβάσατε, ιπτάμενα ταξί που λειτουργούν με μπαταρία και που η εν λόγω εταιρεία θα πρωτοστατήσει παγκοσμίως παρουσιάζοντας μια εμπορική υπηρεσία με όχημα που ίπταται.
China officially issued a type certificate for the EHang Intelligent EH216-S UAV system, indicating that the model’s design fully complies with the safety standards and airworthiness requirements of the Civil Aviation Administration of China, pic.twitter.com/eVL1dSLLrB
— someone (@Sadenss) October 14, 2023
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι μετοχές της EHang Holdings έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διήμερο σε ποσοστό μέχρι και 51%, εκτιμώντας την αποτίμηση της εταιρείας στα 1.3 δισ. δολάρια. Αυτό συνέβη καθώς το αεροταξί EH216-S έλαβε κι εγγράφως πιστοποιητικό από τις ρυθμιστικές αρχές ότι είναι ασφαλές, επιτρέποντας τις πρώτες πτήσεις του σε περιοχές όπως ο κόλπος OH στο Shenzhen κι η λίμνη Tianchi στην επαρχία Xinjiang.
Η πιστοποίηση αυτή όμως δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς σημαίνει πως η τεχνολογία αυτή έχει πάρει το πράσινο φως τηρώντας πολύ αυστηρούς κανονισμούς, που παρόμοιοι ανταγωνιστές σε Ευρώπη κι Αμερική δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ακολήθησουν. Αυτό σημαίνει πως η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, δίνοντάς της το πλεόνεκτημα της μεγαλύτερης εμπειρίας αλλά και της πρωτιάς έναντι των ανταγωνιστών.
Αξίζει επίσης να σημειώθει πως ένα επιπλέον πλεονέκτημα της κατασκευής της Κίνας, είναι πως αυτό το πρωτότυπο μοντέλο δεν απαιτεί την παρουσία πιλότου κι οι ανταγωνιστές προσπαθούν να αντιγράψουν την τεχνολογία αυτή το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο συνδυαστικά με την τήρηση όλων των κανονισμών ασφαλείας που η Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει, κάνοντας την εισαγωγή των αεροταξί στην κυκλοφορία της Ευρώπης ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
Βέβαια η τεχνολογία κι επιστήμονες μας έχουν εκπλήξει πολλές φορές κι ίσως μέσα στην επόμενη δεκαετία γίνουμε μάρτυρες πρωτοφανών δημιουργιών κι ανακαλύψεων που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο μετακίνησης του μέλλοντος. Άλλωστε το καλό πράγμα, αργεί να γίνει κι εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.