

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματά τους σε τρόφιμα για τη Γάζα έχουν πλέον εξαντληθεί. Την Παρασκευή 26 Απριλίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) παρέδωσε τις τελευταίες προμήθειες σε φιλανθρωπικές κουζίνες, προειδοποιώντας πως μέχρι το τέλος του μήνα, ακόμα και αυτές οι ελάχιστες εστίες σίτισης θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Ήδη από τις 31 Μαρτίου, τα 25 αρτοποιεία που υποστήριζε το WFP αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς τελείωσαν το αλεύρι και τα καύσιμα. Παράλληλα, τα δέματα τροφίμων που προορίζονταν για οικογένειες, με μερίδες διάρκειας δύο εβδομάδων, εξαντλήθηκαν την ίδια περίοδο. Για περισσότερες από επτά εβδομάδες, καμία ανθρωπιστική ή εμπορική προμήθεια δεν έχει περάσει τα κλειστά σύνορα. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αποκλεισμός που έχει γνωρίσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας», τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, δημοσιεύοντας βίντεο με άδεια ράφια και εγκαταλελειμμένα κέντρα διανομής.
Μαζική εκτόπιση, κατάρρευση των νοσοκομείων και λιμός
Η ανθρωπιστική καταστροφή βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Περίπου 420.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, ύστερα από αλλεπάλληλες εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού. Νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν δεχτεί πλήγματα, ενώ οι ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και φάρμακα έχουν φέρει το σύστημα υγείας σε πλήρη παράλυση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η τιμή βασικών ειδών διατροφής έχει αυξηθεί κατά 1.400%, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των περισσότερων πολιτών ακόμα και σε ένα απλό γεύμα.
Ζώνες ασφαλείας ή μόνιμη εκδίωξη;
Το Ισραήλ εντείνει τη δημιουργία λεγόμενων «ζωνών ασφαλείας» κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, αποκόπτοντας την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστική βοήθεια και καταλαμβάνοντας παλαιστινιακή γη. Η νέα ζώνη ασφαλείας στη Ράφα καταλαμβάνει σχεδόν το 20% του εδάφους της Γάζας, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τον χώρο στον οποίο μπορούν να κινηθούν τα 2,3 εκατομμύρια εγκλωβισμένων ανθρώπων.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική φαίνεται να στοχεύει σε μια de facto μόνιμη στρατιωτική κατοχή και εκδίωξη των Παλαιστινίων από τον τόπο τους. Ταυτόχρονα, σχέδια για ανάθεση του ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ιδιωτικούς εργολάβους, αποκλείοντας οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο η βοήθεια θα φτάνει στους πραγματικά αναγκαίους ή αν θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης ελέγχου.
Μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο
Η Γάζα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια κρίση δίχως επιστροφή: λιμός, αρρώστιες, εσωτερικός εκτοπισμός και ολοκληρωτικός αποκλεισμός ενός ολόκληρου λαού από τα βασικά μέσα επιβίωσης. Τα κενά ράφια, οι άδειες κατσαρόλες και τα κατεστραμμένα νοσοκομεία αφηγούνται μια ιστορία που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πια να αγνοήσει. Γιατί οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και κανένας δεν μπορεί να πει πια ότι δεν είδε.
Πηγή: BBC