Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, οι φοιτητικοί σύλλογοι το βράδυ της Τετάρτης προχώρησαν μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κι ανήρτησαν πανό για λίγα λεπτά, ανάβοντας πυρσούς, καλώντας φοιτητές, καθηγητές και μαθητές να αντισταθούν στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Λίγα λεπτά μετά, αστυνομία έσπευσε στο σημείο κι απροκάλυπτα πέρασε χειροπέδες σε μια φοιτήτρια, ενώ το σύνολο των φοιτητών μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, όπως αναφέρει το pontiki.gr σε ρεπορτάζ του.
φοιτήτριες & φοιτητές παρότι κρατούνται απ’την αστυνομία χαμογελούν και υψώνουν τη γροθιά τους στον αέρα #antireport #καταληψεις pic.twitter.com/pvA0vzb7lv
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) February 7, 2024
Σήμερα, ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα, καθώς φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι από όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώνονται σε έναν κοινό αγώνα για τη διατήρηση της δωρεάν παιδείας στη χώρα. Οι φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, διαδηλώνοντας ανά την επικράτεια, καταγγέλλοντας τις διακρίσεις και διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Την προσοχή του κοινού συγκέντρωσαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Παιδείας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο Υπουργός παρουσίαζε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Συμβαίνει τώρα: ΜΑΤ περνούν χειροπέδες σε φοιτήτρια επειδή κράτησε πανό.#antireport #καταληψεις pic.twitter.com/faYczcRQGb
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) February 7, 2024
Στην ανακοίνωσή τους, το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ενωθούν σε έναν κοινό αγώνα. Καλούν επίσης όλη την κοινωνία και φορείς των εργαζομένων να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους:
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους αγώνες μας παράνομους και τους φοιτητές “εγκληματίες”, επιστρατεύοντας και τα ΜΜΕ, δε μας σταματά. Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.»
Παράλληλα, αναπτύσσεται με κλειστά αυτιά και μάτια το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα και διατάξεις για τη διαχείριση και τη λειτουργία τους, σαν να μην τρέχει κάστανο. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προσφέρει στα δημόσια πανεπιστήμια «ευελιξία στη λειτουργία τους», «συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων», ενώ προβλέπει «μηχανισμούς χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών». Μια νέα μορφή επιχειρήσεων ανοίγεται μπροστά μας, μόνο που αυτή τη φορά παίρνει η μπάλα τη Δημόσια Παιδεία και τα πράγματα είναι απολύτως σοβαρά.
Οι φοιτητές -ευτυχώς- αμφισβητούν την αποδοχή του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το ως ανεπαρκές και αντικατοπτρίζοντας την επιδίωξη εμπορικοποίησης της εκπαίδευσης. Η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φοιτητές παραμένει βαθιά ριζωμένη και μοιάζει να κλιμακώνεται αγρίως, καθώς οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας είναι το λιγότερο προκλητικές και μοιάζει να αδιαφορεί παντελώς για το χάος που έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία και στάση εργασίας αντίστοιχα, για όσους συνεχίζουν να θεωρούν πως η αντίδραση είναι κίνηση των λίγων.
Καθώς η κοινωνία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ο αγώνας για τη διατήρηση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, με την ελπίδα και την ανάγκη για διάλογο και κατανόηση από όλα τα μέρη. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.