Σε μια συνέντευξη στο “Πάμε Δανάη” η Θάλεια Ματίκα αναφέρθηκε στις εγκυμοσύνες της και το άγχος μιας νέας μητέρας να πάνε όλα καλά, καθώς ξεδίπλωσε και την άποψή της σχετικά με τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, σε περίπτωση που ένας προγεννητικός έλεγχος δείξει ότι υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης συνδρόμου down μετά τη γέννηση του παιδιού.

«Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη δεν είχα κανέναν φόβο, μέχρι να μου πουν ότι πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση, γιατί οι δείκτες ήταν περίεργοι για σύνδρομο down. Όταν άκουσα τα νέα, έπαθα σοκ, στενοχωρήθηκα και φοβήθηκα. Είπα “γιατί σε μένα;”», δήλωσε.

«Παρουσίασα διαβήτη κύησης, έκανα αυστηρή διατροφή, γιατί θα επηρέαζε το έμβρυο. Στην πιθανότητα του συνδρόμου down είμαι της άποψης να προχωρήσεις στη διακοπή της κύησης. Μπαίνει η οικογένεια όλη σε έναν Γολγοθά», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα προβλήματα της εγκυμοσύνης και τη στάση του συντρόφου της, Τάσου Ιορδανίδη, δηλώνει ότι δε συζητήσανε αναλυτικά το θέμα, αλλά αντιθέτως ο Τάσος ήταν αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ η ίδια είχε την τάση να σκέφτεται πιο αρνητικά και να ανησυχεί για πιθανά δυσάρεστα σενάρια.

Ο προγεννητικός έλεγχος για το σύνδρομο Down (DS) προσφέρεται σε πολλές χώρες και μπορεί να εντοπίσει την πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Down με αρκετή ακρίβεια. Το 85% των εγκύων γυναικών επιλέγουν να κάνουν τα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το CBS News. Στατιστικά μιλώντας και πάλι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα 90% των γυναικών των οποίων τα αγέννητα μωρά διαγιγνώσκονται με σύνδρομο Down επιλέγουν την άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη, ενώ στη χώρα της Δανίας το ποσοστό αυτό αγγίζει το συντριπτικό 98%. Ταυτόχρονα υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στην επιλογή αυτή και στη γνώμη ότι οι μέλλοντες γονείς ενθαρρύνονται να προβούν σε διακοπή διότι δεν ενημερώνονται σωστά από τους επαγγελματίες υγείας για το πώς μπορεί να είναι η ζωή με ένα παιδί με σύνδρομο Down.

Στις ΗΠΑ, πολυάριθμες πολιτείες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τον προγεννητικό έλεγχο για το σύνδρομο Down, τη δισχιδή ράχη, ή γενικότερα για “γενετικές ανωμαλίες”, μέσω νομοθεσίας. Το Μιζούρι το 2016, προσπάθησαν να εισάγουν την απαγόρευση των αμβλώσεων με βάση προγεννητικές εξετάσεις που έδειχναν διάγνωση συνδρόμου Down. Άλλα νομοσχέδια που επιχειρούν να περιορίσουν την άμβλωση μετά από διάγνωση συνδρόμου Down ή άλλων γενετικών ανωμαλιών απέτυχαν να εφαρμοστούν, αν και προτάθηκαν, στη Νότια Ντακότα, την Ιντιάνα, το Οχάιο, το Νιου Χαμσάιρ και την Οκλαχόμα, σύμφωνα με το healthline.

Τίθεται λοιπόν ζήτημα περί του δικαιώματος της άμβλωσης όταν αυτή έπεται ενός προγεννητικού ελέγχου; Είναι, όπως ακτιβιστές αναφέρουν, μια “προσπάθεια εξάλειψης των ανθρώπων με σύνδρομο down” ή απλώς η φυσική εξέλιξη της επιστήμης σχετικά με τη διαδικασία των γεννήσεων; Μεγάλη συζήτηση και σίγουρα, καθόλου εύκολη.

 

Πηγή φωτογραφίας: Z news