Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης η υπόθεση βιaσμού ενός 23χρονου από τρεις άνδρες, η οποία συνοδεύτηκε από τη βιντεοσκόπηση της πράξης και τη δημοσίευσή της στο διαδίκτυο. Το σοκαριστικό περιστατικό ήρθε στο φως μετά από καταγγελία του θύματος στις αστυνομικές αρχές.

 

Οι συλλήψεις και το χρονικό της επίθεσης

Αστυνομικοί του τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, μαζί με πλήρωμα περιπολικού, εντόπισαν και συνέλαβαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, έναν 43χρονο Έλληνα και έναν 33χρονο Ιρανό. Σύμφωνα με την καταγγελία του 23χρονου, οι δύο συλληφθέντες, μαζί με έναν τρίτο συνεργό, το βράδυ της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, τον εξανάγκασαν με τη χρήση βίας να εισέλθει σε ισόγειο διαμέρισμα στην περιοχή της Μενεμένης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

 

Η δημοσιοποίηση της πράξης

Στο διαμέρισμα, οι τρεις δράστες προέβησαν σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος του 23χρονου, χωρίς τη συγκατάθεσή του, ενώ κατέγραψαν βίντεο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Το υλικό αυτό φέρεται να ανήρτησαν αργότερα σε πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Πέρα από τη σεξουαλική κακοποίηση, οι δράστες έκλεψαν από το θύμα ένα κινητό τηλέφωνο, τραπεζική κάρτα, ρολόι χειρός, φορητό υπολογιστή και χρηματικό ποσό.

 

Νοσοκομειακή φροντίδα

Μετά την καταγγελία, ο 23χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου εξετάστηκε από ιατροδικαστή, προκειμένου να διαπιστωθούν τα τραύματά του. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συλλογή στοιχείων, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Νομικές διαδικασίες

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για βιασμό, ληστεία και παραβίαση του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, λόγω της παράνομης βιντεοσκόπησης και δημοσίευσης του υλικού. Οι δύο άνδρες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου συνεργού τους.

Σε περιστατικά όπως αυτό, ο βιασμός δε λειτουργεί απλώς ως πράξη σεξουαλικής βίας, αλλά συνιστά επίθεση ενάντια στην προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας του θύματος. Η πράξη της βιντεοσκόπησης και της δημοσίευσης του υλικού προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα εξευτελισμού, καθώς η ιδιωτική και τραυματική στιγμή μετατρέπεται σε θέαμα για δημόσια κατανάλωση. Αυτό αποκαλύπτει την ακραία αντικειμενοποίηση του θύματος και την έλλειψη κάθε ενσυναίσθησης από τους δράστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κακοποίηση ως μέσο επίδειξης ισχύος και ελέγχου.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει επίσης ένα ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της προσωπικής κακοποίησης και αγγίζει τις δομές της κοινωνίας μας: την έλλειψη εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα φύλου, συναίνεσης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκπαίδευση για τις αξίες της ισότητας, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο των κοινωνικών μας δομών, από την παιδεία μέχρι τη δικαιοσύνη.