Σε ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη, ένα πεντάχρονο κορίτσι έπαιζε. Ίσως το makeup της φάνηκε μαγικό φίλτρο και τα πινέλα μαγικά ραβδιά. Ίσως πάλι να ήθελε να μοιάσει στη μαμά της, όταν την έβλεπε να βάφεται στον καθρέφτη της. Κάποια στιγμή, πάνω στο παιχνίδι της, χάλασε τα προϊόντα. Δεν ήξερε, όμως, ότι αυτή η μικρή πράξη «καταστροφής» θα της κόστιζε κάτι πολύ βαρύτερο από ένα αυστηρό βλέμμα ή μια παρατήρηση. Της κόστισε δύο σφαλιάρες. Από τη μητέρα της.

Η υπόθεση σοκάρει – όχι μόνο γιατί αφορά ένα ανήλικο παιδί, αλλά γιατί πίσω από τις λέξεις «έριξε αντισηπτικό και πείραξε τα καλλυντικά» κρύβεται μια βαθιά παθογένεια: αυτή της γονεϊκής τοξικότητας που ζητά υπακοή αντί για αγάπη και χρησιμοποιεί τη βία ως μέσο διαπαιδαγώγησης.Όλα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όταν ο πατέρας της ανήλικης επισκέφθηκε το σπίτι όπου διαμένει η κόρη του με τη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η γυναίκα διαπίστωσε ότι η πεντάχρονη είχε αδειάσει ένα αντισηπτικό στο πάτωμα και είχε πειράξει κάποια πράγματα, όπως δύο πινέλα, από τα καλλυντικά της.

Η αντίδρασή της ήταν ακραία. Άρχισε να φωνάζει στο παιδί και, στη συνέχεια, του κατάφερε δύο χαστούκια – ένα σε κάθε πλευρά του προσώπου. Όπως κατέθεσε ο πατέρας στους αστυνομικούς, η κόρη του ξέσπασε σε κλάματα και ήταν εμφανώς φοβισμένη. Όταν ο ίδιος της ζήτησε να φύγουν, η μητέρα τον απείλησε ότι αν δε φύγει εκείνος, θα φύγει η ίδια από το σπίτι.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η 43χρονη μητέρα συνελήφθη μετά την καταγγελία του πρώην συζύγου της και πατέρα της μικρής. Περιέγραψε στους αστυνομικούς τη στιγμή που η κόρη του δέχθηκε τις σφαλιάρες από τη μητέρα της, επειδή έκανε ζημιές που για ένα παιδί πέντε ετών είναι σχεδόν αυτονόητες – αν όχι αναμενόμενες. Το πιο σκληρό, όμως, δεν ήταν η σωματική βία. Ήταν η φράση που φέρεται να είπε η μητέρα: «Αν δεν πάει σε ιδιωτικό σχολείο, τότε να μη γυρίσει στο σπίτι».

Όσο για τη συνέχεια; Απειλές, ύβρεις και εκβιαστικά μηνύματα προς τον πατέρα. Μια σειρά από ενέργειες που δεν αρμόζουν ούτε σε γονιό, ούτε σε άνθρωπο που βάζει το παιδί του πάνω απ’ όλα. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σύντομα, ενώ μέχρι τότε η 43χρονη δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσει με την κόρη της. Ευτυχώς, το παιδί είναι πλέον ασφαλές και βρίσκεται με τον πατέρα του.

Αυτό που μένει να αναρωτηθούμε, είναι το εξής: Πότε θα καταλάβουμε πως η γονεϊκή ιδιότητα δεν είναι προνόμιο, αλλά ευθύνη; Πότε θα καταδικάζουμε τη βία στην οικογένεια με την ίδια ευκολία που καταδικάζουμε έναν ξένο στον δρόμο;

Γιατί ένα παιδί πέντε ετών δεν πρέπει ποτέ να φοβάται στο σπίτι του. Ποτέ.