Υπάρχουν 2 νησάκια στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού που χωρίζει την Αλάσκα απ’ τη Σιβηρία, στα οποία είναι δυνατόν να ταξιδέψεις στο χρόνο!
Είναι το Νησί του Αύριο (ο Μεγάλος Διομήδης) και το Νησί του Χθες (ο Μικρός Διομήδης)
Τι συμβαίνει όμως μ’ αυτά τα δύο μικροσκοπικά νησιά και δείχνουν να καταρρίπτουν έναν απ’ τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος;
Μεταξύ τους απέχουν κάτι λιγότερο από 3 μίλια -για την ακρίβεια τα πλησιέστερα σημεία τους απέχουν μόλις 3,8 χιλιόμετρα- αλλά ακριβώς στη μέση τους βρίσκεται η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line)
Τι είναι η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας:
Πρόκειται για μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της γης (κοντά στον 180ο Μεσημβρινό) που διασχίζει τον Ειρηνικό και διαχωρίζει το χθες με το αύριο. Όταν διασχίζουν τη γραμμή πλοία, αεροπλάνα (άρα κι όσοι επιβαίνουν) προσαρμόζουν την ημερομηνία τους ανάλογα με το προς τα πού κατευθύνονται.
Όταν κατευθύνονται ανατολικά αφαιρούν μια μέρα απ’ αυτή που είχαν πριν διασχίσουν τη γραμμή, όταν κατευθύνονται δυτικά, προσθέτουν.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Το 1522, το πλήρωμα του Φερδινάνδου Μαγγελάνου μετά από 3 ολόκληρα χρόνια εν πλω, ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπλου της γης (1519-1522) Έφτασαν στην Ισπανία την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του πλοίου τους, όμως, η ημερομηνία ήταν Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Πώς εξηγείται η διαφορά; Καθώς περιέπλεαν τον κόσμο ακολουθώντας την κατεύθυνση του ήλιου, είχαν δει μια ανατολή ηλίου λιγότερη από ό,τι οι κάτοικοι της Ισπανίας. Το φαινόμενο αυτό, που τώρα δε μας προκαλεί απορία καθώς ο Μαγγελάνος ξεκίνησε το ταξίδι προς τη δύση, προκάλεσε τόση ταραχή τότε, ώστε μια ειδική αντιπροσωπεία έφτασε ως τον Πάπα (!) για να ζητήσουν εξηγήσεις για το πώς αυτό συνέβη. (Εκείνη την εποχή ο Πάπας εκτελούσε χρέη κι επιστημονικού συμβούλου). Παρ’ όλα αυτά δε θεσπίστηκε η Γραμμή για σχεδόν άλλους 3μιση αιώνες – κι ας είχαν ήδη εξηγήσει τη φυσική πίσω απ’ το φαινόμενο.
Τι συνέβη τελικά;
Έτος 1884. Εκπρόσωποι 25 εθνών συναντιούνται στη Washington για το Διεθνές Συνέδριο Πρώτου Μεσημβρινού. Θέσπισαν λοιπόν ένα παγκόσμιο σύστημα που περιλαμβάνει 24 ωριαίες ατράκτους κι όρισαν έναν πρώτο μεσημβρινό (η Γραμμή γεωγραφικού μήκους που περνάει απ’ το Greenwich). Βάσει αυτού καθορίζονται οι ανατολικές και οι δυτικές θέσεις της υδρογείου σφαίρας και κατά συνέπεια κι οι ζώνες ωρών κάθε κράτους. Κάθε ωριαία άτρακτος αντιστοιχεί σε 15 μοίρες.
Γι’ αυτό το λόγο και όλες οι ώρες του πλανήτη μετριούνται ανάλογα της διαφοράς τους σε σχέση με την ώρα Greenwich (+GMT ή -GMT) μιας κι αυτή θεωρείται η «βασική» ώρα της γης.
Το σημείο που βρίσκεται στον αντίποδα του Greenwich (μεσημβρινός γεωγραφικού μήκους 180 μοιρών) είναι αυτό που ορίζει την ημερομηνία (Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας). Κατά την επιλογή του σημείου έπαιξε επίσης πάρα πολύ σημαντικό ρόλο ότι το συγκεκριμένο δε διασχίζει στεριά καθώς θα προκαλούσε μεγάλη σύγχυση όταν πηγαίνεις απ’ το σπίτι στη δουλειά σου, να φεύγεις Τρίτη και να φτάνεις Δευτέρα. Εκείνο όμως που τελικά επιλέχθηκε μετά από έντονες διαπραγματεύσεις έτυχε να περνάει ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο νησάκια για τα οποία ισχύει και το απόλυτο παράδοξο.
Αν λοιπόν βρεθείς στους Διομήδειους Νήσους, και δη χειμώνα που θα μεσολαβεί αυτός ο δρόμος πάγου μεταξύ τους, θα μπορείς να πηγαινοέρχεσαι από παρελθόν σε μέλλον διασχίζοντας κάτι λιγότερο από τέσσερα χιλιομετράκια. Το λες και ινσέπσιον.