Η φωτιά στον Έβρο καίει για 15η μέρα έχοντας αφήσει πίσω της στάχτες από εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, πολύτιμου δάσους, τόσο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον βασικό πνεύμονα της Ευρώπης. Πάνω από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ η πυροσβεστική συνεχίζει και δηλώνει ότι η φωτιά σε πολλά σημεία είναι ανεξέλεγκτη, ενώ εκτάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εστείες είναι μη προσβάσιμες. Μεταξύ των περιοχών που φλέγονται είναι το Σουφλί η Κορνοφωλιά, Η Δαδιά, όπως και οι περιοχές Κοτρωνιά, Σιδηρω και Γιαννούλη.

Οι πυροσβέστες παραμένουν στον Έβρο, ενώ σύσσωμο το σώμα φαίνεται να έχει υποστεί μία σωματική και ψυχική εξουθένωση, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης πέτροβιτς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, με βοήθεια από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την Αλβανία και τη Σερβία.

Από χθες η φωτιά έχει περάσει και στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς -το μοναδικό ανέπαφο ως τότε σημείο- όπου αρχαία δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών έβρισκαν τον χαμένο τους παράδεισο. Αυτός ο παράδεισος, ήταν μέρος μιας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές παγκοσμίως, το Εθνικό Πάρκο του Έβρου και χωρίς την ύπαρξή του η οικολογική καταστροφή είναι πραγματικά σοκαριστική.

Σύμφωνα με το news247.gr, οι χειριστές των εναέριων μέσων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι τη δύση του ηλίου, αντιμετώπισαν δυσκολίες με την ορατότητα, λόγω των πυκνών καπνών που απλώνονται στην περιοχή. Στο ερώτημα γιατί υπάρχει αυτή η διαρκής εκδήλωση πυρκαγιών για δύο εβδομάδες στον Έβρο ο περιβαλλοντολόγος Μιλτιάδης Αθανασίου επισημαίνει ότι η οικολογική καταστροφή οφείλεται στην έλλειψη συστηματικής αντιμετώπισης του προβλήματος και προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστών, που θα διερευνήσει τα αίτια ξέσπασης των πυρκαγιών και θα προτείνει μέτρα πρόληψης. «Να δημοσιοποιούνται τα αίτια έναρξης των πυρκαγιών» αναφέρει επίσης, ο κ. Αθανασίου, ώστε τα μέτρα πρόληψης να στρέφονται ανά περίπτωση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, αναμένεται μια ακόμη δύσκολη ημέρα, καθώς ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορίας 4- εξακολουθεί να απειλεί τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, ενώ ο κίνδυνος κατηγορίας 3 παραμένει για τα δασαρχεία Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, όπως αναφέρεται στον χάρτη πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Πηγή φωτογραφίας