Όταν ακούμε τη λέξη «Σουηδία», η πρώτη εικόνα που σχηματίζεται είναι αυτή μιας κοινωνίας-προτύπου ισότητας ή ενός σούπερ πολιτισμένου χωρισμού. Κι όμως, στη χώρα που οι πολιτικές φροντίδας και η ισότητα των φύλων βρίσκονται στον πυρήνα της συλλογικής συνείδησης, παρατηρείται μια μικρο-τάση που αμφισβητεί αυτήν την πρόοδο: η εθελούσια αποχώρηση γυναικών από την αγορά εργασίας. Και κάπως έτσι, εγένετο τα soft girls.

 

@svtnyheter Soft girl-trenden som spridits i sociala medier uppmanar tjejer att bli mer feminina och jobba mindre. Den har både fått hård kritik och positiva reaktioner. Någon som hakat på trenden är Vilma Larsson, som sa upp sig från sitt jobb förra året och nu blir försörjd av sin pojkvän. Se mer om den nya hemmaflickvän-trenden och kritik mot den på svt.se eller i vår nyhetsapp. #svt #nyheter #svtnyheter #softgirl #hemmaflickvän #skåne #trend #fördig #foryou #4u ♬ originalljud – SVT Nyheter

 

Τι Είναι τα Soft Girls;

Τα soft girls είναι γυναίκες που επιλέγουν να ζουν ήρεμες ζωές, εστιάζοντας στις προσωπικές απολαύσεις και στον ελεύθερο χρόνο, αντί για την επαγγελματική καταξίωση. Στη Σουηδία, η τάση αυτή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη προβολή, κυρίως μέσα από πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram, όπου οι γυναίκες αυτές περιγράφουν τη ζωή τους ως «ήπια» και «χωρίς άγχος», αποφεύγοντας τον εργασιακό ανταγωνισμό. Η Vilma Larsson, που έγινε σύμβολο της τάσης, αυτής, ζει με τα χρήματα του συντρόφου της, αφιερώνοντας τον χρόνο της σε δραστηριότητες όπως το γυμναστήριο, τα ταξίδια και η μαγειρική. Παρουσιάζει τη ζωή της μέσα από hashtags όπως #hemmaflickvän (κοπέλα που μένει στο σπίτι) και #hemmafru (νοικοκυρά). Αυτή η ιδέα του «ήπιου κοριτσιού» είναι αντίθετη στη σουηδική φιλοσοφία των δύο εργαζομένων στο νοικοκυριό, και ουσιαστικά γυρνάει σε μια πιο πατριαρχική προσέγγιση του provider άνδρα και της looking pretty συντρόφου του.

 

@epidasit__ Did I define soft girl era right? Let me know down below! S2 E3 Out Now on YouTube and Spotify. link in bio🔥 #epidasitpodcast #podcast #softgirl #softgirlstyle #softlife #softlifestyle #softlifestyle❤️ #foryou #fyp ♬ Aesthetic – Tollan Kim

 

Η Φιλοσοφία του Soft Girl Life

Η έννοια του soft girl δεν αφορά μόνο μια απλή αλλαγή τρόπου ζωής, αλλά μια φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην απόδραση από το άγχος και τη «λατρεία της παραγωγικότητας». Για τις γυναίκες αυτές, η εργασία δεν είναι πλέον το επίκεντρο της ζωής τους. Αντίθετα, επιδιώκουν να ζουν πιο ήρεμα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι εξαρτώνται οικονομικά από τους συντρόφους τους. Η Larsson, δηλώνει πως επέλεξε αυτή τη ζωή βλέποντας μεγαλύτερες γυναίκες να δυσκολεύονται να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια, με αποτέλεσμα να μην τους ικανοποιεί τίποτα από τα δύο. Για εκείνη, η ευτυχία βρίσκεται στη λιγότερη πίεση, στην απλότητα και στην ποιότητα του χρόνου που διαθέτει για τον εαυτό της.

 

@wellbyshania “Burnout” doesnt have a gender – lets all do anything and everything we hope to do and not have to categorize ourselves to have an identity: live and love your dreams and be WELL while doing it all. Its possible and you should feel empowered to be the woman you have always dreamt to be &lt3 #softgirlera #softgirlaesthetic ♬ Young Folks – Shindig Society

 

Η Τάση των Soft Girls: Είναι ή όχι οπισθοδρόμηση;

Στη φιλοσοφική του διάσταση, ο όρος αυτός θέτει ένα καίριο ερώτημα: ποια είναι η αξία της εργασίας στη ζωή μας και πότε γίνεται δεσμά που περιορίζουν την προσωπική μας ελευθερία; Η Larsson και οι συνομήλικές της μοιάζουν να επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την εργασία, αναζητώντας έναν ρυθμό ζωής που ευνοεί την ψυχική ισορροπία. Κάποιοι βλέπουν στην επιλογή αυτή μια υγιή αντίδραση στις πιέσεις της καριέρας. Άλλοι, όπως η φεμινίστρια Gudrun Schyman, τη θεωρούν ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Το ζήτημα των «soft girls» ανοίγει έναν φιλοσοφικό διάλογο για την ελευθερία επιλογής. Είναι η απόφαση αυτών των γυναικών μια πραγματική πράξη ελευθερίας ή ένα προϊόν ενός συστήματος που συνεχίζει να επηρεάζεται από έμφυλες προσδοκίες; Η Generation Z, με την έντονη επιρροή των social media, αναδεικνύει το ερώτημα: μήπως η απόρριψη της καριέρας και η επιλογή του «ήπιου τρόπου ζωής» δεν είναι παρά μια προσπάθεια απόδρασης από την ασφυκτική πίεση του σύγχρονου κόσμου;

Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες αναμένεται να επιτυγχάνουν τόσο στην εργασία όσο και στην οικογενειακή ζωή, η τάση των «soft girls» μοιάζει να είναι περισσότερο μια ανώριμη αλλά αντανακλαστική αντίδραση σε ένα μη βιώσιμο πρότυπο. Ασφαλώς, όμως, το να ζει κανείς από τον πλούτο του συντρόφου του φέρει και ένα ηθικό βάρος, πέρα κι από το ότι δημιουργεί μια σχέση οικονομικής εξάρτησης. Ενώ, όμως, για κάποιους μοιάζει με επιστροφή σε παραδοσιακούς ρόλους, για άλλους είναι μια πρόκληση στο πώς ορίζουμε την επιτυχία.

Η συζήτηση για τα «soft girls» στη Σουηδία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, αλλά και το ίδιο το όραμα της σύγχρονης κοινωνίας. Ίσως, η πραγματική ισότητα φύλων να βρίσκεται όχι μόνο στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, αλλά και στην αναγνώριση της αξίας κάθε τρόπου ζωής – είτε αυτός περιλαμβάνει καριέρα, είτε όχι.