

Τις τελευταίες μέρες, το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από εικόνες που μιμούνται το εμβληματικό στυλ του Studio Ghibli, δημιουργημένες με την ανανεωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI) του ChatGPT. Το τρεντ πήρε αμέσως φωτιά, με τους χρήστες να παράγουν σκηνές και χαρακτήρες με την αισθητική του Hayao Miyazaki, ενώ ο διάλογος γύρω από την AI-generated τέχνη και τα πνευματικά δικαιώματα πήρε νέα διάσταση.
Το Studio Ghibli είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στούντιο κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως, με μια ξεχωριστή αισθητική που βασίζεται σε ζωγραφισμένα στο χέρι σκηνικά, πλούσιες λεπτομέρειες και ιστορίες με βάθος. Από το Spirited Away και το My Neighbor Totoro έως το Princess Mononoke, το έργο του Miyazaki και των συνεργατών του έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην τέχνη της αφήγησης και της εμψύχωσης.
Η νέα λειτουργία δημιουργίας εικόνων του ChatGPT επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν εικόνες που μιμούνται συγκεκριμένα καλλιτεχνικά στυλ. Γρήγορα, η κοινότητα των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε να πειραματίζεται, αναδημιουργώντας όχι μόνο χαρακτήρες και τοπία εμπνευσμένα από το Ghibli, αλλά και γνωστά memes, πολιτικές σκηνές και pop culture αναφορές.
Ανάμεσα στις πιο viral εικόνες ήταν αναπαραστάσεις πολιτικών ηγετών, όπως του Donald Trump και του Volodymyr Zelensky, σε φόντο που θυμίζει την ατμοσφαιρική ομορφιά του Miyazaki. Άλλοι χρήστες έδωσαν στη AI την εντολή να δημιουργήσει χαρακτήρες από διάσημες σειρές, όπως The Sopranos και The Lord of the Rings, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν Ghibli.
Ενώ η τεχνολογία AI ανοίγει νέους ορίζοντες στη δημιουργικότητα, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη. Ένα βίντεο του 2016 με τον ίδιο τον Hayao Miyazaki έγινε και πάλι viral, καθώς σε αυτό ο σπουδαίος σκηνοθέτης εκφράζει την απέχθειά του για την τέχνη που παράγεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
«Νιώθω απόλυτη αηδία», δηλώνει στο βίντεο. «Αν θέλετε πραγματικά να φτιάχνετε ανατριχιαστικά πράγματα, μπορείτε να το κάνετε, αλλά εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου». Ο Miyazaki, γνωστός για την έμφαση του στη χειροποίητη τέχνη, είχε πάντα μια ρομαντική προσέγγιση στη δημιουργία animation, θεωρώντας ότι η AI δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο συναίσθημα.
Η χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων σε στυλ Ghibli έφερε στην επιφάνεια ανησυχίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη μίμηση του οπτικού ύφους, αλλά και το αν τα μοντέλα της AI έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε προστατευμένα έργα χωρίς άδεια.
«Αν το AI έχει εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας τα έργα του Miyazaki ή του Studio Ghibli χωρίς άδεια, τότε τίθεται σοβαρό νομικό και ηθικό ζήτημα», σχολίασε ο Josh Weigensberg, εταίρος στη νομική εταιρεία Pryor Cashman. Αν και η OpenAI δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν διαθέτει σχετική άδεια, η συζήτηση για την AI και την τέχνη συνεχίζεται, με καλλιτέχνες να ανησυχούν για την απώλεια της μοναδικότητας της ανθρώπινης δημιουργίας.
Η έκρηξη του Ghibli-style AI art φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα: είναι η τεχνητή νοημοσύνη εργαλείο που εμπλουτίζει την τέχνη ή ένας μηχανισμός που την αποδυναμώνει; Ενώ κάποιοι βλέπουν τη νέα τεχνολογία ως τρόπο για να εξερευνήσουν δημιουργικές δυνατότητες, άλλοι ανησυχούν ότι οι μηχανές αναπαράγουν τέχνη χωρίς να κατανοούν την ουσία της.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η AI έχει μπει δυναμικά στον χώρο της τέχνης, προκαλώντας έντονο διάλογο και αμφισβητήσεις. Το αν αυτή η νέα μορφή δημιουργίας θα βρει τη θέση της δίπλα στην παραδοσιακή τέχνη ή θα τη θέσει σε κίνδυνο, μένει να φανεί στο μέλλον.
Εμείς πάντως αγαπήσαμε τις ελληνικές καλτ στιγμές που αποτυπώθηκαν με αυτή την αισθητική και τις παρουσίασε το oneman.gr.