Αν διάβασες τον τίτλο και ψάχνεις να βρεις τι σημαίνει είσαι στο σωστό σημείο. Σήμερα θ’ αναλύσουμε τι είναι το delulu που ακούμε δεξιά-αριστερά απ’ τους φίλους μας, βλέπουμε σε βιντεάκια του TikTok, και γενικώς τι φάση; Το “delulu” είναι μια λέξη που αφορά κυρίως την Gen-Z γενιά κι ήρθε να σκορπίσει απορία στους millenials και τους boomers. 

Το “delulu” είναι ένας σλανγκ όρος που προέρχεται απ’ τον συνδυασμό των λέξεων “delusional” (αυτός που έχει αυταπάτες) και “lulu”. Εμφανίζεται σε βίντεο των social media για να περιγράψει έναν άνθρωπο που ζει σ’ έναν δικό του κόσμο κι έχει υπερβολικές φαντασιώσεις.

Συχνά, ο όρος χρησιμοποιείται για καταστάσεις που συνδέονται με προσωπικές σχέσεις, εικασίες, ή ακόμη και μ’ εσφαλμένες πεποιθήσεις του ατόμου. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν ν’ αγνοούν αυτό που συμβαίνει στην αληθινή ζωή, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα που αντανακλά τις δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες. Για παράδειγμα, ένας “delulu” μπορεί να «πουλήσει» στους γνωστούς του μια υποτιθέμενη φιλία ή σχέση του μ’ ένα διάσημο πρόσωπο μόνο και μόνο για να έχει κοινωνική αποδοχή από το περιβάλλον.

 

@crystalmarie753 Being delulu is the solulu!!! #delulu #solulu #realityshifting #fypシ #fyp #maincharacter ♬ original sound – Ladychanel

Ο όρος προήλθε αρχικά απ’ την κοινότητα των οπαδών της K-Pop, αξιοποιώντας τον για να επικρίνουν τις πεποιθήσεις και τις θεωρίες άλλων οπαδών που αναφερόνταν στην K-Pop. Από το 2022, ο όρος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok που πλέον χρησιμοποιείται διαδεδομένα ως αργκό για να περιγράψει την υπερβολική φαντασία των ανθρώπων και τις ιστορίες που πολλές φορές πλάθουν γύρω από ένα θέμα ή διασημότητα προκειμένου να έχουν την αποδοχή απ’ το περιβάλλον τους λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησής τους.

Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχουν κι οι influencers που παρουσιάζουν στους ακόλουθούς τους μέσω των κοινωνικών δικτύων μια ζωή που φαντάζει ιδανική κι έτσι τους εξάπτει την ανάγκη να κάνουν το ίδιο. Άλλοτε με βόλτες σ’ ακριβά εστιατόρια -που απλά μπορεί να περνούσαν απ’ έξω και να τράβηξαν ένα στόρι μόνο και μόνο για να το δουν οι φανς τους, μέχρι το να διαφημίζουν υποτιθέμενες φιλίες μ’ άλλους διάσημους ή ακόμα και συνεργασίες με εταιρείες που δεν υπάρχουν.

Τα social media έχουν ευνοήσει τέτοιες συμπεριφορές μ’ αποτέλεσμα να τα βλέπουμε συνέχεια γύρω μας ακόμη και στους φίλους μας. Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να παρουσιάσουν ότι ζουν μια άνετη οικονομικά ζωή ενώ στην ουσία στερούνται τα βασικά.

Η όλη συμπεριφορά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σ’ απομόνωση ή να προκαλέσει προβλήματα στις κοινωνικές του σχέσεις ιδίως όταν αρχίσει να αποκαλύπτεται η “απάτη” από πίσω.

Αντί επιλόγου: Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτός ο όρος είναι ανεπίσημος και μπορεί να εμπεριέχει αρνητική χροιά καθώς υπονοεί πως το άτομο που περιγράφεται διατηρεί μια αφηρημένη σχέση με την πραγματικότητα.