Το υπουργείο εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεμπροστιάζει την ελληνική ομοφοβία κι αυτό γιατί μόλις εξέδωσε προειδοποιητικό μήνυμα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που σκοπεύουν να επισκεφθούν κάποιο ελληνικό νησί αυτό το καλοκαίρι. Παρ’όλο που η Ελλάδα νομιμοποίησε, μετά κόπων και βασάνων βέβαια, τον γάμο των ομοφυλοφίλων, συνεχίζει να μην πείθει τη διεθνή κοινότητα για τη φιλική στάση της απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το βρετανικό υπουργείο έδωσε οδηγίες στους μελλοντικούς ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες:
«Οι σ3ξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμες στην Ελλάδα και οι πολιτικές ενώσεις μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμες από το 2015, ενώ ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Η ηλικία συναίνεσης στην Ελλάδα είναι τα 15 έτη, αυτό ισχύει για συντρόφους τόσο του ίδιου όσο και του αντίθετου φύλου. Τα τρανς άτομα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το νόμιμο φύλο τους. Οι νόμοι κατά των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους ισχύουν για την ταυτότητα φύλου. Οι δημόσιες συμπεριφορές σχετικά με την ομόφυλη σεξουαλική δραστηριότητα ποικίλλουν σε όλη τη χώρα – η επίδειξη στοργής σε δημόσιο χώρο από ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να αποδοκιμάζεται, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Οι στάσεις είναι γενικά πολύ πιο φιλόξενες στην Αθήνα και σε πολλά ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο, τη Μύκονο και τη Σκιάθο. Δείτε τη σελίδα μας με τις πληροφορίες και τις συμβουλές για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα πριν ταξιδέψετε».
Παρόλο που η Ελλάδα θέλει να προσεγγίσει την ξένη ΛΟΑΚΙ+ κοινότητα και να αποδειχθεί μια φιλική και ασφαλής χώρα, τα γεγονότα δείχνουν αλλιώς. Τα διεθνή μέσα και συγκεκριμένα το PinkNews αναφέρουν σε άρθρο για το τουρισμό στην Ελλάδα για ΛΟΑΤΚΙ+, την ομοφοβική επίθεση που πραγματοποιήθηκε ενάντια σε δυο κουήρ άτομα στη Θεσσαλονίκη από έναν όχλο που τους πετούσε μπουκάλια. Αντίθετα, στις ασφαλείς χώρες, σύμφωνα με το άρθρο προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εντάσσονται η Σουηδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους στο 100%.
Εμείς να πούμε πως η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει επικουρική προστασία στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι επιλεκτική. Να προσπαθήσει ίσως να σταματήσει να θέτει σε δημόσιο ψήφισμα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έτσι να δώσει ένα τέλος στη διχόνοια και τις ρητορικές μίσους. Διότι οι ξένοι που θα επισκεφθούν τη χώρα μας γνωρίζουν πολύ καλά πως πίσω από τη βιτρίνα της φιλόξενης Ελλάδας, βρίσκεται μία κοινωνία με φόβο και ελλιπή ενημέρωση.
Τέλος, θα πρέπει να μας προβληματίζει και το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να διαβάσουν ειδικές οδηγίες για την ασφάλειά τους όταν πάνε διακοπές. Οδηγίες που δεν ισχύουν για όλους. Άλλη μία διάκριση εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+, άλλος ένας επιπλέον φόρτος για αυτά τα άτομα. Μία απάντηση σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα ανισότητας και όλοι οι αγώνες της κοινότητας αυτής είναι μόνο για το θεαθήναι.
Πηγή εικόνας: Kayak