Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες παρατηρούν μια μαύρη τρύπα να ενεργοποιείται σε πραγματικό χρόνο κι αυτό είναι αν μη τι άλλο συγκλονιστικό. Η Paula Sanchez Seez, μια αστρονόμος στο Νότιο Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο της Γερμανίας, αναφέρει: «Αυτή η συμπεριφορά είναι πρωτοφανής. Φανταστείτε να παρατηρείτε έναν μακρινό γαλαξία εδώ και χρόνια, ο οποίος πάντα να φαίνεται ήρεμος κι αδρανής. Ξαφνικά ο πυρήνας του ξεκινά να εκδηλώνει δραματικές αλλαγές σε φωτεινότητα, αντίθετα με κάθε άλλο γεγονός που έχουμε συναντήσει ως τώρα.»

Το ξύπνημα μιας τεράστιων διαστάσεων μαύρης τρύπας σε κάποιον μακρινό γαλαξία, χαρίζει μια φωτεινότητα μεγάλης έντασης που τρέφεται από τον αέρα που την περικλείει. Μια παρθενογένεση τέτοιου βεληνεκούς εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019 όταν Αμερικάνικο τηλεσκόπιο εντόπισε ασυνήθιστη φωτεινότητα εμβέλειας περίπου 300 χιλιάδων ετών φωτός μακριά.

 

 

Βάσει δεδομένων, ο αστερισμός της Παρθένου, άρχισε να παρουσιάζει μια ασυνήθιστη λάμψη. Ύστερα από μελέτες μιας διεθνούς ομάδας αστρονόμων, επιβεβαιώθηκε πως ο εν λόγω αστερισμός σταδιακά γινόταν ολοένα και πιο φωτεινός με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη λάμψη, αντίθετα με κάθε συνηθισμένο φαινόμενο καταγεγραμμένο ως τότε.

Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργείται από μια τεράστια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του γαλαξία η οποία και τροφοδοτείται από την ενέργεια που την περικυκλώνει. Οι νόμοι της φυσικής καταργούνται εδώ, καθώς η βαρύτητα είναι τόσο δυνατή στις μαύρες τρύπες, που δεν επιτρέπει στο φως να δραπετεύσει.

Οι ερευνητές που συνέκριναν τα δεδομένα από το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου με άλλα τηλεσκόπια που έχουν ως βάση τη Γη, βρήκαν πως ο γαλαξίας με όνομα SDSS1335+0728, εκπέμπει άπλετα περισσότερο φως σε υπεριώδη οπτικά και υπέρυθρα μήκη κύματος από ποτέ άλλοτε.

«Η πιο χειροπιαστή εξήγηση του φαινομένου είναι πως βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ο πυρήνας του γαλαξία αρχίζει και εμφανίζει ενεργή δραστηριότητα», σύμφωνα με την Lorena Hernandez Garcia, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Πανεπιστημίου Valparaiso στη Χιλή.

Μόλις τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιευθούν στο περιοδικό Αστρονομία και Αστροφυσική, θα έχουμε μια πολύτιμη ενόραση στο πως οι μαύρες τρύπες μεγαλώνουν και ταυτοχρόνως εξελίσσονται, ρίχνοντας φως στη μοίρα του Sagittarius A, μιας τεραστίων διαστάσεων μαύρης τρύπας στην καρδιά του Milky Way, γαλαξία του ηλιακού μας συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά περαιτέρω έρευνες καλούνται να διεξαχθούν για να αποκλειστεί ένα σύνηθες φαινόμενο που θεωρεί υπαίτια τα παλιρροϊκά γεγονότα όταν ένα αστέρι έρχεται ασφυκτικά κοντά σε μια μαύρη τρύπα και κατόπιν διαλύεται. Ο Claudio Ricci, ένας αστρονόμος από το Diego Portales Πανεπιστήμιο στη Χιλή, είπε: «Αυτά τα γιγάντια τέρατα συνήθως κοιμούνται και δεν είναι ορατά απευθείας».

Δεύτε λάβετε φως!