Στις σχέσεις, και να θες να μη μαλώσεις είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά πώς εξηγείται ότι κάποια ζευγάρια βγαίνουν από μια σύγκρουση πιο δυνατά, ενώ άλλα «σπάνε»; Η απάντηση κρύβεται στη χρυσή φόρμουλα 5:1 που εμπνεύστηκαν οι ψυχολόγοι John Gottman και Robert Levenson. Αυτός ο κανόνας, βασισμένος σε δεκαετίες μελετών, μας υπενθυμίζει πως για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε θετικές για να διατηρηθεί η ισορροπία.
Και όχι, δεν είναι μια θεωρητική εξίσωση. Είναι ένας πρακτικός οδηγός για να γεφυρώσετε τα κενά σας, να «ακουμπήσετε» τα συναισθήματα του άλλου και να θωρακίσετε τη σχέση σας.
Δεν είναι οι καυγάδες το πρόβλημα – είναι ο τρόπος που τους διαχειρίζεστε
Όπως είπε ο Tolstoy στην Άννα Καρένινα, «Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες». Αντίστοιχα, τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν έναν κοινό τρόπο να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους: δίνουν προτεραιότητα στην καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και τις μικρές θετικές πράξεις που διατηρούν την ισορροπία.
Ο Dr. Gottman εξηγεί ότι ο θυμός και οι καυγάδες από μόνοι τους δεν είναι ζημιογόνοι, αν δε συνοδεύονται από περιφρόνηση, αμυντικότητα ή απόρριψη. Στην πραγματικότητα, οι διαφωνίες μπορούν να είναι ευκαιρίες για ανάπτυξη, αν γεφυρώνονται με θετικές αλληλεπιδράσεις.
Οι 5 πράξεις που μεταμορφώνουν έναν καυγά σε μια ευκαιρία σύνδεσης
Ακολουθούν οι 5 απλές αλλά ουσιαστικές θετικές πράξεις που κάθε ζευγάρι μπορεί να εφαρμόσει:
1. Δείξτε ενδιαφέρον
Όταν ο σύντροφός σας μιλάει για κάτι που τον ενοχλεί, δείξτε ότι ακούτε. Ένα ειλικρινές «πες μου περισσότερα» ή η γλώσσα του σώματός σας μπορεί να κάνει θαύματα. Είναι ένας τρόπος να του δείξετε ότι το πρόβλημά του έχει σημασία για εσάς.
2. Εκφράστε στοργή
Μια αγκαλιά, ένα άγγιγμα ή ακόμη και ηρεμία στη φωνή σας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μειώνουν το άγχος και δείχνουν ότι είστε μαζί, όχι απέναντι.
3. Επικεντρωθείτε στα κοινά σας σημεία
Μπορεί να διαφωνείτε για το πώς, αλλά συμφωνείτε στο γιατί. Εστιάστε στα κοινά σας θέλω για να βρείτε τη λύση που θα σας ικανοποιήσει και τους δύο.
4. Δείξτε ενσυναίσθηση και προσφέρετε μια συγγνώμη
Το «καταλαβαίνω πώς νιώθεις» και το «συγγνώμη που σε στενοχώρησα» είναι μαγικές φράσεις. Δείχνουν ότι νοιάζεστε πραγματικά και θέλετε να επανορθώσετε.
5. Χαρίστε λίγη ελαφρότητα με ένα αστείο
Ένα παιχνιδιάρικο σχόλιο μπορεί να διαλύσει την ένταση και να θυμίσει και στους δυο σας πως, τελικά, είστε στην ίδια ομάδα.
Γιατί η φόρμουλα 5:1 λειτουργεί
Όταν υπερκαλύπτετε την αρνητικότητα με θετικές πράξεις, δημιουργείτε ένα συναισθηματικό «μαξιλάρι» που απορροφά τους κραδασμούς των διαφωνιών. Αυτές οι μικρές πράξεις φροντίδας και καλοσύνης δεν είναι απλώς «μπαλώματα» – είναι ο τρόπος να υπενθυμίζετε καθημερινά ο ένας στον άλλον γιατί επιλέξατε να είστε μαζί. Η αγάπη δεν είναι μόνο οι μεγάλες χειρονομίες ή τα «σ’ αγαπώ» στις καλές στιγμές. Είναι οι μικρές πράξεις που κάνετε καθημερινά, ακόμη και στη μέση ενός καυγά, για να δείξετε ότι ο σύντροφός σας είναι προτεραιότητα. Kαι η μέθοδος αυτή, είναι μια μαθηματική εξίσωση που λειτουργεί με συναισθηματική σοφία: 5 θετικές στιγμές για κάθε δύσκολη – και μαζί, έχετε τη βάση για να χτίσετε μια αγάπη που αντέχει στον χρόνο.