Από τα καπρίτσια της πολιτικής ιστορίας και τις ανατροπές της κάλπης, φτάσαμε σε σενάριο που το λες κι επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου υπουργείου, με τα ηνία του οποίου ανέθεσε στους δύο πιο ανατρεπτικούς δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας: τον Έλον Μασκ και τον Βίβεκ Ραμασουάμι. Και το όνομα αυτού; Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, ή αλλιώς, DOGE (από το γνωστό μιμίδιο και το κρυπτονόμισμα dogecoin που προωθεί ο ίδιος ο Μασκ).

Όπως δήλωσε ο Τραμπ με τη γνωστή του επιδεξιότητα στο να διατηρεί τους πάντες σε διαρκή σύγχυση, οι κύριοι Μασκ και Ραμασουάμι «θα εξαλείψουν τη γραφειοκρατία, θα καθαρίσουν το τέρας του βαθύ κράτους, θα περικόψουν τις ανώφελες δαπάνες και να αναδιοργανώσουν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες» Και ποιος καλύτερος γι’ αυτή τη δουλειά από έναν άνθρωπο που πάντα “νοιάζεται” για το καλό του λαού και των εκατομμυρίων που ταΐζουν την Tesla;

 



 

«Διακυβέρνηση εκτός κυβέρνησης»

Με το χαρακτηριστικό του στιλ, ο Μασκ αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός υπουργείου που δε θα χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, ούτε κάποια νομική δέσμευση, πράγμα που του επιτρέπει να καταναλώνει τους πόρους του υπουργείου σαν άλλη μια επενδυτική του περιπέτεια. Κι αν αναρωτιέστε πώς γίνεται το “Υπουργείο Αποτελεσματικότητας” να μην υπακούει σε κανένα αποτελεσματικό νόμο, η απάντηση είναι απλή – κανένας δεν ξέρει. Η μόνη υπόσχεση; Ότι θα φέρει «νέα επιχειρηματική προσέγγιση» στη διακυβέρνηση, κάτι που μοιάζει ύποπτα σαν να ετοιμάζεται να μετατρέψει το ομοσπονδιακό κράτος σε startup, θα έλεγε κάποιος πιο πονηρεμένος βέβαια από εμάς.

 

Η διαφάνεια made by Musk

Σε μία γεύση του τι έρχεται, ο Μασκ υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια, διαβεβαιώνοντας πως κάθε ενέργεια του υπουργείου θα αναρτάται online – ίσως στο Χ, το κοινωνικό του δίκτυο, ή ακόμα καλύτερα, θα τη βλέπουμε live σαν παγκόσμιο trend. Σαν κερασάκι στην τούρτα, ο ίδιος πρότεινε να δημιουργήσει έναν δημόσιο πίνακα που θα αποκαλύπτει «τους πιο παράλογους τρόπους με τους οποίους ξοδεύονται τα χρήματά σας», φροντίζοντας μάλιστα να πει και το ότι θα είναι ενοχλητικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα.

Αν η εικόνα του DOGE με τον Μασκ να υποστηρίζει την περικοπή δαπανών δε φαίνεται αρκετά σουρεαλιστική, προσθέστε το φαντασμαγορικό ντουέτο: τον Μασκ με τον Ραμασουάμι, φανατικό πολέμιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, έτοιμους να εξολοθρεύσουν κάθε δείγμα λογικής στην κυβέρνηση.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως η αποστολή του DOGE δεν είναι απλά μια πρόταση για μείωση δαπανών. Οι “σωτήρες” της κυβέρνησης στοχεύουν στην ολική της μεταρρύθμιση, η οποία προορίζεται να ολοκληρωθεί το 2026, με το κλείσιμο της 250ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Δε θα το περίμενε κανείς, αλλά δεν είναι όλοι χαρούμενοι για το νέο εγχείρημα του Τραμπ, όπως η ΜΚΟ Public Citizen που εξέφρασε έντονη ανησυχία. Γιατί να αναλάβει την «κυβερνητική διαφάνεια» ένας δισεκατομμυριούχος που έχει συχνά εκφράσει την περιφρόνησή του για τους κρατικούς κανόνες; «Πρόκειται για την απόλυτη εταιρική διαφθορά,» δήλωσε η Λίσα Γκίλμπερτ, καθώς το DOGE μοιάζει περισσότερο με κοροϊδία παρά με υπουργείο. Για τους αφοσιωμένους θαυμαστές του Μασκ, βέβαια, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Όχι μόνο για το μέλλον της διακυβέρνησης, αλλά και για τα μάτια των χρηματιστηρίων που βλέπουν την αξία της Tesla, της SpaceX και της X να ανεβαίνει και να κατρακυλά, ανάλογα με το κέφι του νέου «τσάρου».

Έτσι λοιπόν, το υπουργείο που δεν είναι υπουργείο, με το όνομα του πιο “viral” κρυπτονομίσματος, έρχεται να γίνει το σήμα κατατεθέν της νέας εποχής. Ένα υπουργείο για να ξυπνήσουμε από τη γραφειοκρατία, με μια κυβέρνηση “όπως δεν την έχετε ξαναδεί” – χωρίς συνέπειες, χωρίς κανόνες, χωρίς, γενικώς.