Κλιματική αλλαγή, ρύπανση του εδάφους και της θάλασσας, πλημμύρες από τις βροχες, κι οι θάλασσες κι οι ακτές έχουν γεμίσει από σκουπίδια κι απόβλητα. Ειδικά μετά την κακοκαιρία Daniel, o Bόλος κι οι γύρω περιοχές γέμισαν με λύματα. Επιπλέον, απορρίματα από ολόκληρη τη Μεσόγειο καταλήγουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές, και μολύνουν τα ρεύματα και τα οικοσυστήματα. Η φύση λοιπόν, αλλά κι η ανθρώπινη ζωή τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο κι οικολογικές δράσεις είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, λοιπόν, δημιούργησε το «Typhoon Project», του οποίου η δράση γίνεται μέσω ενός πλοίου 72 μέτρων με το όνομα «Τυφώνας», το οποίο καθαρίζει τις ελληνικές ακτές από το 2019. Μέχρι σήμερα λοιπόν έχει καθαρίσει πάνω από 3.200 παραλίες κι έχει απομακρύνει περισσότερους από 580 τόνους σκουπίδια από αυτές. Οι εκπρόσωποι του προγράμματος αναφέρουν πως τα απορρίματα που έχουν συλλέξει αποτελούνται στην πλειοψηφία από αποτσίγαρα και πλαστικά μιας χρήσης.

 

 

Μέσα από το αφιέρωμα του CNN Greece «Πρόσωπα 2023», η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, θέλησε να μιλήσει για τη συγκεκριμένη δράση και να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αρχικά ανέφερε ο πως ο Τυφώνας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Θεσσαλία μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες για να βοηθήσει κι οι εικόνες που αντίκρυσαν ήταν σοκαριστικές. Συγκεκριμέ είπε τα εξής: «Για μας, το πρώτο σοκ ήταν στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν φτάσαμε για πρώτη φορά στο Πήλιο, στην παραλία Παπά Νερό, και είδαμε μία εικόνα που δεν θύμιζε σε τίποτα αυτήν τη μαγική παραλία. Είχαμε συνεργάτες στην ομάδα μας, στην ομάδα του Ιδρύματος, που βρέθηκαν εκεί φέτος το καλοκαίρι. Και είδαμε τις φωτογραφίες του καλοκαιριού, των ανέμελων ημερών και τις φωτογραφίες από το πεδίο, όπως εμείς τις φέραμε πίσω μετά τις πρώτες μέρες δράσης. Ήταν κάτι αγριευτικό.Με ξύλα, με κορμούς, με μπάζα να έχουν φτάσει σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Κάτι που χρειάστηκε εννιά ολόκληρες μέρες δράσης μόνο για μία παραλία. Αυτό μας δίνει και την έκταση της καταστροφής, αλλά δείχνει και πόσο τρομακτικά είναι τα φυσικά φαινόμενα και μας θυμίζει ότι η κλιματική κρίση είναι κάτι που τελικά βρίσκεται πολύ κοντά μας». Όπως ανέφερε κι η ίδια, το πλοίο βρίσκεται ακόμα στη Μαγνησία και θα μείνει εκεί για όσο χρειαστεί μέχρι να καθαριστούν πλήρως οι περιοχές.

 

 

Επιπλέον, μας λέει πως από τις πρώτες κιόλας 40 ημέρες λειτουργίας του Τυφώνα, συλλέχθηκαν πάνω από 11 τόνοι σκουπιδιών, ενώ το πλήρωμα του πλοίου αποτέλειται από προσωπικό 35 ατόμων που εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για την εκκαθάριση των ελληνικών ακτών και διαθέτει πέντε φουσκωτά σκάφη. Τα σκάφη αυτά, κατεβαίνουν δύο φορές τη μέρα και προσεγγίζουν τις ακτές ώστε να κατέβει η ομάδα, να μαζέψει τα απορρίμματα σε μεγάλους επαναχρησιμοποιούμενους σάκους και να τα μεταφέρει στο κατάστρωμα. Το εν λόγω project είχε αφετηρία τον κόλπο του Σαρωνικού όπου και διαπιστώθηκε η εκτεταμένη ρύπανση των υδάτων σε περιοχές όπως τα Μέθανε κι ο Πόρος και τελικά η δράση του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η κυρία Κοσμοπούλου, συνεχίζει λέγοντας πως «Κάθε τι που φτάνει στο κατάστρωμα του Τυφώνα, καταγράφεται λεπτομερώς, με αποτέλεσμα πλέον να έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Έτσι μπορούμε τώρα πια, που έχουμε ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο της νησιωτικής ακτογραμμής κι έχουμε μπει στον δεύτερο, να ξέρουμε πώς ήταν για παράδειγμα οι παραλίες της Κρήτης τον Οκτώβριο του 2019 που βρεθήκαμε για πρώτη φορά και πώς ήταν οι ίδιες παραλίες το καλοκαίρι του 2023 που βρεθήκαμε για δεύτερη. Να έχουμε συγκριτικά μεγέθη και να μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ωφέλησε η δική μας δουλειά, που η αλήθεια είναι ότι ωφέλησε πολύ, γιατί βλέπουμε ότι οι παραλίες είναι εξαιρετικά καθαρότερες, οι περισσότερες, με εξαίρεση εκείνες τις λίγες που ρυπαίνονται από κυκλούμενα θαλάσσια ρεύματα. Να δούμε τι δούλεψε στη δική μας δουλειά, αλλά να δούμε και ποια είναι εκείνα τα προβληματικά σημεία και να μπορέσουμε γύρω από αυτά να ενημερώσουμε την πολιτεία».

 

Εκτός από τους καθημερινούς καθαρισμούς στην Παράκτια Ζώνη, ο Τυφώνας λειτουργεί κι ως βάση για την επιστημονική κοινότητα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένα διαφορετικό ερευνητικό πρόγραμμα, είτε στον Σαρωνικό είτε στον Θερμαϊκό, με στόχο να εξεταστεί το πώς διευρύνεται η θαλάσσια ρύπανση στα μεγάλα βάθη της θάλασσας.

Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στην ομάδα του Τυφώνα, είναι πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τις θάλασσες ως σκουπιδότοπο και πως για να αποτρέψουμε την περαιτέρω ρύπανση πρέπει πρώτα να αποβάλλουμε αυτήν την αντίληψη και τη συνήθεια. Άλλωστε τι νόημα έχει να καθαρίζονται οι ακτές και σε λίγους μόνο μήνες να καταλήγουν χειρότερα από ότι προηγουμένως; Θέλουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις στη χώρα μας και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά για να πετύχει το έργο τους πρέπει κι εμείς οι υπόλοιποι να αποκτήσουμε ή να καλλιεργήσουμε περισσότερο την οικολογική μας συνείδηση κι ενημέρωση.

Πηγή εικόνων και πληροφοριών