Προσβλητική στάση και έντονη λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και γιατρού του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψη του υπουργού στο νοσοκομείο. Φαίνεται πως αυτό το τουρ δεν πάει και πολύ καλά, μιας και σχεδόν σε κάθε επίσκεψη του Υπουργού σε κέντρο υγείας σημειώνεται και μια αντιπαράθεση και δείχνει το χάσμα μεταξύ εξουσίας και πολιτών.

Ο γιατρός, Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), προσπάθησε να εξηγήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι οι προσωρινές επικουρικές προσλήψεις δεν αποτελούν βιώσιμη λύση, αλλά ανακύκλωση του προβλήματος. «Είστε Υπουργός Υγείας, τι θα κάνατε;» φάνηκε να επιμένει ο κος Γεωργιάδης, με τον κο Καραχρήστο να συνεχίζει να του αναφέρει τους προσβληματισμούς του. Η αναφορά περί προσλήψεων, βρήκε αντίθετο τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε υψηλούς τόνους, πια, απάντησε πως «το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει νέες προσλήψεις γιατρών».

 

 

Ακόμα κι αν η συζήτηση ξεκίνησε σε ήπιους τόνους, με τον υπουργό να φαίνεται πρόθυμος να ακούσει τις ανησυχίες του γιατρού, η κατάσταση σύντομα κλιμακώθηκε όταν ο Καραχρήστος αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμων προσλήψεων. Ο υπουργός Υγείας αντέδρασε λέγοντας σε έντονο ύφος: «Αυτά τα αριστερά τα βαριέμαι», ενώ απάντησε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει νέες μόνιμες προσλήψεις κι επιμένοντας ότι το σύστημα δουλεύει και σώζει ζωές.

Ο γιατρός επεσήμανε πως οι επικουρικές προσλήψεις δεν είναι μόνιμη λύση, αλλά αποτελούν ανακύκλωση προσωπικού, κάτι που ο Γεωργιάδης αρνήθηκε να δεχτεί, ανεβάζοντας τους τόνους της συζήτησης και χάνοντας την ψυχραιμία του για ακόμα μια φορά. Ο διάλογος καταγράφηκε από τις κάμερες και το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Άδωνι Γεωργιάδη, προκαλώντας αντιδράσεις και συζητήσεις γύρω από τη στάση του υπουργού και το ζήτημα των ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 



 

Το συμβάν δυστυχώς είναι ένα από τα πολλά. Στη βάση του, ζητάει από γιατρούς που δεν αντέχουν άλλο, να σφίξουν τα δόντια και να πουν ευχαριστώ στο κράτος, το οποίο κυριολεκτικά τους ξεζουμίζει. Ακόμα κι αν κάθε μέρα που περνάει, έρχεται να υπογραμμίσει τις συνεχείς εντάσεις που επικρατούν στον τομέα της υγείας, καθώς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό διαμαρτύρονται για τις σοβαρές ελλείψεις και την πίεση που υφίστανται, μοιάζει και πάλι η κατάσταση να γυρνάει στην ατομική ευθύνη, τον προσωπικό ζήλο, το αίσθημα υποχρέωσης απέναντι στο λειτούργημα. Μα, αν είναι να ισχύει αυτό για όλους, ας ισχύει για όλους. Όσο ψηλά κι αν είναι η καρέκλα τους.