Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Βαρκελώνης για το σχέδιο σταδιακής κατάργησης όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι το 2028, ένα έντονο κύμα αντιδράσεων ξέσπασε χθες βράδυ. Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης με σκοπό να διαμαρτυθούν. Κρατώντας πλακάτ μέχρι και νεροπίστολα, θέλησαν να δείξουν την αγανάκτησή τους ενάντια στον υπερτουρισμό που ταλαιπωρεί την πόλη τους και έχει κάνει τη ζωή τους οικονομικά αβίωτη. Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», περίπου 2.800 άτομα -σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν κατά μήκος της παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης, απαιτώντας από τις αρχές να περιορίσουν την αθρόα εισροή τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα όπως «Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους». Κάποιοι από τους συμμετέχοντες επιστράτευσαν πιο σκληρά μέσα και έκαναν χρήση νεροπίστολων εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια στα πιο δημοφιλή μέρη της πόλης. Με το σύνθημα: «Οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας» να αντηχεί στους δρόμους της Βαρκελώνης, μερικοί διαδηλωτές σταματούσαν μπροστά από τις εισόδους των ξενοδοχείων, διαμαρτυρόμενοι για τις συνέπειες του τουρισμού στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που έθεσαν οι διαδηλωτές είναι η αύξηση του κόστους στέγασης. Τα ενοίκια στη Βαρκελώνη έχουν αυξηθεί κατά 68% την τελευταία δεκαετία, ενώ μόνο τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. Η συνεχής αύξηση των ενοικίων έχει καταστήσει δύσκολη τη διαβίωση για τους κατοίκους της πόλης, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στον υπερτουρισμό είναι διάχυτη στους δρόμους της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, η Βαρκελώνη έχει γεμίσει με αντιτουριστικά γκράφιτι και μηνύματα όπως «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους», που εκφράζουν την αγανάκτηση των ντόπιων για την άνοδο των τιμών των ακινήτων και τις αλλαγές στην τοπική οικονομία. Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι το 2028, προσπαθώντας να ελέγξει την αύξηση του κόστους στέγασης και να κάνει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Ωστόσο, πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αρκετά για να εξισορροπηθούν οι ανάγκες των τουριστών, που φέρνουν εκατομμύρια στην πόλη κάθε χρόνο, με εκείνες των ντόπιων κατοίκων. Ο Isa Miralles, ένας 35χρονος μουσικός που ζει στη συνοικία Barceloneta, δήλωσε: «Τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια τους».

barcelona_protest

Πηγή εικόνας: protothema

 

Ο Jordi Guiu, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος, πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού, αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από μια υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη». Η Βαρκελώνη, με τα διεθνούς φήμης αξιοθέατα όπως η Λα Σαγράδα Φαμίλια, δέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Βαρκελώνη βράζει και η έντονη οικονομική ανισότητα ανάμεσα στους κατοίκους της και της τουριστικής βιομηχανίας έχουν φτάσει σε στο ζενίθ τους. Η σύγκρουση είναι μεγάλη, ο λαός αγανακτεί και η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ του τουριστικού ενδιαφέροντος και της διαβίωσης των κατοίκων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι ντόπιοι απαιτούν λύσεις που θα επιτρέψουν στη Βαρκελώνη να παραμείνει ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, χωρίς να θυσιάζονται οι ανάγκες και η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων της. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα και ελπίζουμε η Βαρκελώνη να ανοίξει τον δρόμο για μία μόνιμη λύση που θα κάνει τις συνθήκες διαβίωσης ευνοϊκότερες για τους πολίτες και όχι απλησίαστες με μοναδικό στόχο το κέρδος από τον υπερτουρισμό.

 

Πηγή εικόνας: BBC