Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι ο βiaσμός είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μεταξύ αγνώστων, ωστόσο η μη συναινετική επαφή σε έναν γάμο, μια σχέση ή μια περιστασιακή σχέση είναι κάτι που συμβαίνει επίσης, και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Η σeξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βiaσμού, έχει πολλά πρόσωπα. Σπάνια είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και μπορεί να συνοδεύεται κι από άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές, που προκύπτουν μέσα από σχέσεις εξουσίας, ή και όχι. Στις ρομαντικές σχέσεις, για παράδειγμα, το εξαναγκαστικό σeξ εξακολουθεί να είναι σ3ξουαλική βia που δε συζητιέται αρκετά, ενώ τα όρια θολώνουν κάτω από τη λογική του «μα ήταν μαζί, πώς μπορεί να μην το ήθελε».
Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση καταγγελίας biaσμού από μια 18χρονη στον Βόλο, η οποία κατέθεσε στην Αστυνομία πως υπέστη βiaσμό από τον πρώην της. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα magnesianews.gr, η κοπέλα κατήγγειλε ότι, ενώ βρισκόταν στο πάρτι με τη συμμετοχή και άλλων συνομηλίκων της, κάποια στιγμή πήγε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού για να αλλάξει ρούχα κι εκεί, εμφανίστηκε ξαφνικά το αγόρι και τη βiaσε. Η κοπέλα κατέθεσε ότι παρά τις επανειλημμένες αντιδράσεις της, ο κατηγορούμενος συνέχισε την πράξη.
Ο 21χρονος, πλέον, που κατηγορήθηκε το 2021, κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας. Παρότι ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες κι υποστήριξε ότι η σ3ξουαλική επαφή έγινε με συναίνεση, η δικαστική απόφαση τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο κατηγορούμενος απέρριπτε κάθε ενοχή, υποστηρίζοντας τις θέσεις του και λέγοντας πως «σε κανέναν άνθρωπο δε θα έκανα κάτι τέτοιο», παρά τα όσα έγιναν γνωστά μέσω της καταγγελίας. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν κατηγορηματική.
«Δώσαμε στα παιδιά μας όλες τις ελευθερίες, μόνο που στην πορεία δεν τους μάθαμε να διαχειρίζονται αυτές τις ελευθερίες και τις συνέπειές τους» είπε στην αγόρευση του ο εισαγγελέας και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Απόστολος Τζαμαλής, τονίζοντας την ηθική δυσκολία λόγω έλλειψης αυτόπτη μάρτυρα. «Ως προς το κρίσιμο σημείο, αυτό της συναίνεσης, δεν μπορώ με βεβαιότητα στη συνείδηση μου να πω ότι υπήρξε ρητή εκφορά σαφούς και αντιληπτής υπό τις περιστάσεις έλλειψη της συναίνεσης για τις πράξεις αυτές», κατέληξε ο ίδιος, ο οποίος πρότεινε αθώωση λόγω αμφιβολιών.
Κι εδώ ακριβώς υπάρχει αυτή η λεπτή γραμμή, που για άλλη μια φορά θέτει το θέμα στη θέση του να πρέπει να αποδείξει τον βiaσμό του, να ξαναζήσει το τραύμα του και να πρέπει να βρεθεί υπό επιπλέον αξιολόγηση, αφού διατηρούσε ερωτική σχέση με τον θύτη της. Δε γίνεται όμως να βλέπουμε τον νόμο διαρκώς μονόπλευρα, προστατεύοντας τους κατηγορούμενους και πηγαίνοντας με τη διάθεση πως το θύμα ψεύδεται. Πού ακριβώς είναι η αντικειμενικότητα σε αυτό;
Κι αν οι απορίες είναι αν μη τι άλλο θεωρητικές, ας μιλήσουμε και με νούμερα. Ο συζυγικός βiaσμός και η σ3ξουαλική βία μεταξύ συντρόφων επηρεάζουν άτομα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με έκθεση του 2014Trusted Source, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 19,3% των γυναικών και το 1,7% των ανδρών έχουν αναφέρει βiaσμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους από άτομο με το οποίο είχαν κάποιου είδους ερωτική σχέση. Μάλιστα, περίπου του 45,4% των γυναικών και του 20% των ανδρών δήλωσε ότι οι σύντροφοί τους ήταν πέρα από συμμετέχοντες, διευκολυντές στους βiaσμούς αυτούς. Στην Ευρώπη συνολικά, κατά το έτος 2020-2021 το 8,8% των γυναικών και το 0,5% των ανδρών έχουν πέσει θύματα βiaσμού από σύντροφο, ενώ περίπου το 71,1% των γυναικών και το 58,2% των ανδρών βίωσαν βiα από σύντροφο πριν από την ηλικία των 25 ετών έστω μία φορά στη ζωή τους.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, μην ακολουθώντας την πρόταση του εισαγγελέα.