Εικόνες ενός μεταποκαλυπτικού σκηνικού καταγράφονται στο λιμάνι του Βόλου, όπου χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στα νερά, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό τοπίο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Το θέαμα είναι αποκρουστικό, με εικόνες από το σημείο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας ανησυχία και ερωτήματα για τα αίτια πίσω από αυτή την οικολογική καταστροφή.

Σύμφωνα με το gegonota.news, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι του Βόλου. Νεκρά ψάρια εντοπίζονται πλέον και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στον Άναυρο, τις Αλυκές και τη Νέα Αγχίαλο. Η εικόνα των νεκρών ψαριών να επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό κόλπο έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, που βλέπουν τις παραλίες τους να μετατρέπονται σε επικίνδυνες ζώνες μόλυνσης.

 

Το πρόβλημα έφτασε στο αποκορύφωμά του χθες, με τη δυσοσμία στο λιμάνι να είναι ανυπόφορη. Η δημοτική αρχή αντέδρασε αποσβεστικά, στέλνοντας συνεργεία καθαρισμού να μαζέψουν τα νεκρά ψάρια από τη θάλασσα. Οι εργαζόμενοι, εξοπλισμένοι με απόχες, συγκέντρωναν τα ψάρια σε μαύρες σακούλες και τα απομάκρυναν με απορριμματοφόρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι προφανές ότι δε θα συμβεί, αν δε διαλευκανθεί η αιτία.

 

nekra-psaria-volos-10

 

Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Μάλιστα, επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι συνδέεται με την ανοικτή θυρίδα της λίμνης Κάρλας, που επιτρέπει τη συνεχή ροή τεράστιων ποσοτήτων νερού προς τον Παγασητικό κόλπο μέσω του χειμάρρου Ξηριά. Τα νερά αυτά, που προέρχονται από την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, παρασύρουν μαζί τους χιλιάδες ψάρια γλυκού νερού, τα οποία πεθαίνουν όταν έρχονται σε επαφή με το αλμυρό θαλασσινό νερό. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, μεταξύ των νεκρών ψαριών παρατηρούνται και θαλασσινά είδη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού. Υποψίες στρέφονται προς πιθανή ρύπανση από το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

 

nekra-psaria-volos-19

 

Η δυσοσμία στην περιοχή έχει γίνει αφόρητη, με τους κατοίκους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών από τις αρχές. Να σημειωθεί ότι λίγους μόνο μήνες πριν που η περιοχή του Βόλου επλήγη από σφοδρές πλημμύρες, πρ’οβλημα είχε δημιουργηθεί και στο πόσιμο νερό της πόλης, με τους πολίτες να μένουν χωρίς νερό για εβδομάδες, όσο ο δήμαρχος προσπαθούσε να πείσει πως έχουν ολοκληρωθεί τα έργα καθαρισμού και το νερό είναι ασφαλές. Η τοπική κοινωνία ζητά απαντήσεις και δράσεις, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

 

nekra-psaria-volos-21

 

Πριν ζήσουμε ξανά μεγάλες στιγμές αίγλης στον Βόλο, ας ασχοληθούμε λίγο σοβαρά με την εξάλειψη της πηγής ρύπανσης, προτού η καταστροφή αυτή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η προστασία του Παγασητικού κόλπου δεν είναι απλώς τοπική υπόθεση, ούτε υπάγεται αποκλειστικά στην κρίση των τοπικών αρχών, αν οι ίδιες αδυνατούν να πάρουν σοβαρά το θέμα. Είναι ζήτημα περιβαλλοντικής ευθύνης που αφορά όλους μας.