Ένα σοκαριστικό περιστατικό βίaς σημειώθηκε κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στον Βόλο, όταν μαθητής της Α’ Λυκείου δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από συμμαθητή του. Το συμβάν έγινε μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο έξω από ένα internet café, μακριά από τον χώρο της εκδρομής. Ο δράστης χτύπησε το θύμα στο πρόσωπο, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς –σπασμένα δόντια και σκισμένα χείλη– με το θύμα να μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο για ράμματα.

Η μητέρα του θύματος κατέθεσε μήνυση κατά των γονέων του δράστη, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν. Η μαθητική κοινότητα είναι σοκαρισμένη, καθώς τα δύο αγόρια δεν είχαν δείξει ποτέ παρόμοια συμπεριφορά. Και οι δύο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τι προηγήθηκε του διαπληκτισμού, με την αστυνομία και την εκπαιδευτική αρχή να προσπαθούν να διαλευκάνουν τα αίτια.

 

Νεανική βία: Ένα ζήτημα που απαιτεί άμεση δράση

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει ένα βαθύτερο πρόβλημα που η κοινωνία δεν μπορεί να αγνοήσει: τη νεανική βία και την έλλειψη πρόληψης. Δεν αρκεί μόνο η τιμωρία μετά το συμβάν – η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένη. Το γεγονός ότι οι δύο μαθητές αρνούνται να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της σύγκρουσης δείχνει ότι κάτι σημαντικό υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες και το να θεωρούμε ότι “συμβαίνουν μόνο μια φορά” είναι επικίνδυνο. Η σχολική βία και ο εκφοβισμός έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πολλών μαθητών. Το συγκεκριμένο περιστατικό θα πρέπει να είναι μια αφύπνιση κι αν όχι αυτό τότε το προηγούμενο, ή το πριν από αυτό -γιατί είναι πραγματικά πάρα πολλά- όχι μόνο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Χρειάζονται άμεσα προγράμματα ψυχολογικής στήριξης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης, που θα εκπαιδεύουν τους μαθητές στην επίλυση των διαφορών τους χωρίς βία.

 

Ρόλος της κοινωνίας και των γονιών

Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η βία που εκδηλώνεται στο σχολείο συχνά αντικατοπτρίζει προβλήματα που οι μαθητές κουβαλούν από το σπίτι. Η μήνυση της μητέρας του θύματος κατά των γονέων του δράστη ανοίγει ένα σημαντικό διάλογο: Ποια είναι η ευθύνη των γονιών στην ανατροφή και τη συμπεριφορά των παιδιών τους; Πώς μπορούν να βοηθήσουν στο να μάθουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται την οργή ή τις διαφωνίες χωρίς να καταφεύγουν στη βία;

Το τραγικό περιστατικό στον Βόλο μπορεί να αποτελεί μια ακραία περίπτωση, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί “μεμονωμένο γεγονός”. Είναι σημάδι ότι χρειαζόμαστε μια πιο προοδευτική προσέγγιση στην εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.