Το δικαίωμα στην εκπαίδευση ασκεί ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κρατείτε στις φυλακές Μαλανδρίνου για τη δολ0φ0νία της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά. Μάλιστα φαίνεται να εξετάστηκε στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας μιας και συμμετέχει στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο 33χρονος πιλότος κατά τη διάρκεια του σωφρονισμού του διαβάζει συστηματικά προκειμένου να επιτύχει μία από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως πέρυσι ήθελε να περάσει στη Νομική, ενώ φέτος στοχεύει στις σχολές της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο 33χρονος απασχολείται στη φυλακή έχοντας αναλάβει την οικονομική διαχείριση της καντίνας του σωφρονιστικού καταστήματος.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος μιλάει για το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση:
«Στον πυρήνα της σωφρονιστικής πολιτικής βρίσκεται και η εκπαίδευση των κρατουμένων που είναι ένα δικαίωμα, ένας όρος για την κοινωνική επανένταξη και για τη μη υποτροπή. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικές δομές σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα και να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε κρατούμενο να μορφωθεί, να αναπτύξει τις ατομικές και κοινωνικές του δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διαμορφώσει εκπαιδευτικές δομές σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Μεταξύ αυτών δίνουμε και το δικαίωμα σε κάθε κρατούμενο, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε μέσα σε μία εκπαιδευτική δομή που υπάρχει στα σωφρονιστικά καταστήματα, είτε και κατ΄ ιδίαν να μπορεί να αιτηθεί και να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις».
«Κάθε αίτηση γίνεται και εξετάζεται από το αρμόδιο συμβούλιο. Αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό είναι ότι ανεξάρτητα από το αδίκημα το οποίο έχει διαπράξει, είναι ένα δικαίωμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε σε κάθε κρατούμενο ακριβώς για να αποφύγουμε οποιαδήποτε υποτροπή και τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, είτε εκτός είτε και εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Όταν κριθεί από το συμβούλιο ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά της υπόθεσης και προσωπικότητας κάθε κατηγορουμένου δείχνουν ότι βασικός σκοπός δεν είναι η εκπαίδευση αλλά κάτι άλλο, μπορεί να αρνηθεί αυτό το δικαίωμα. Βασικός στόχος της σωφρονιστικής πολιτικής είναι να δώσουμε το δικαίωμα στους κρατουμένους να εκπαιδευτούν», συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι 57 κρατούμενοι δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις.
Πηγή κεντρικής εικόνας: tanea