

Αντί για περηφάνια και εθνική ανάταση, η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα άφησε πίσω της μια θύελλα αντιδράσεων. Ο λόγος; Βίντεο που κάνουν τον γύρο των social media δείχνουν τμήμα του αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού να φωνάζει υβριστικά και εθνικιστικά συνθήματα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στους πολίτες.
Το πιο χαρακτηριστικό σύνθημα που ακούστηκε και προκάλεσε συζητήσεις περί του αν ταίριαζε σε μια εθνική παρέλαση ήταν: «Η Κύπρος είναι ελληνική, γα@@@ται η Τουρκία». Και το φώναξαν όχι σε κάποια άτυπη συγκέντρωση, αλλά σε επίσημη στρατιωτική παρέλαση, μπροστά σε πολίτες, παιδιά και επισήμους.
Πολιτικές αντιδράσεις και εντολή για ΕΔΕ
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν άργησε να αντιδράσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το περιστατικό, με στόχο να αποδοθούν ευθύνες. Το γεγονός προκάλεσε ενόχληση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αφού τέτοιου είδους εκφράσεις δε συνάδουν ούτε με την πειθαρχία που οφείλει να χαρακτηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε με τις επίσημες θέσεις της χώρας.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Το περιστατικό δεν έμεινε ασχολίαστο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανιστόρητα συνθήματα της χούντας», ζητώντας απαντήσεις και τονίζοντας ότι η εθνική άμυνα δε θωρακίζεται με εθνικιστικές κορώνες αλλά με σωστή διοίκηση και πολιτικές αποφάσεις.
Η Νέα Αριστερά, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τα συνθήματα «κουφιοκέφαλο εθνικισμό» που «γυρίζει τη χώρα χρόνια πίσω», ζητώντας να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για το περιστατικό.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, επικεφαλής της «Φωνής Ελευθερίας», από την άλλη, εξέφρασε τη συγκίνησή της για το περιστατικό με τα συνθήματα που φώναξαν οι δόκιμοι υπαξιωματικοί της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Σε ανάρτησή της στο Facebook, αναδημοσίευσε το βίντεο όπου οι δόκιμοι φωνάζουν το σύνθημα και σχολίασε: «Συγκίνηση και υπερηφάνεια μόνο».
Επιπλέον, δήλωσε ότι «οι σπουδαστές της ΣΜΥΝ είπαν την αλήθεια. Η Κύπρος είναι ελληνική. Οι Τούρκοι δεν είναι φίλοι μας», προσθέτοντας ότι «τα παιδιά έπρεπε να πάρουν τιμητική άδεια».
Ο διχασμός στα social media
Όπως ήταν αναμενόμενο, το συμβάν άναψε φωτιές και στα social media. Από τη μία, αρκετοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους, λέγοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Από την άλλη, υπήρξαν και εκείνοι που υπερασπίστηκαν τα συνθήματα, θεωρώντας ότι εκφράζουν την «αληθινή» φωνή του στρατεύματος.
Τι προσφέρει ο διχασμός και η πόλωση σε μια ημέρα μνήμης που γιορτάζεται η ελευθερία και η ανεξαρτησία της χώρας, είναι μια μεγάλη συζήτηση, με ηθικές προεκτάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η παρέλαση θα μείνει στη μνήμη του κόσμου – αλλά ίσως όχι για τους λόγους που θα έπρεπε.