Η ζωή στο χωριό είναι σίγουρα διαφορετική και μπορεί να έχει τις προκλήσεις της, αλλά προσφέρει περισσότερη χαλάρωση, ασφάλεια και ελευθερία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική ύπαιθρο, υπάρχει ανυπολόγιστος πλούτος από μικρά χωριουδάκια, τα οποία με το πέρασμα των χρόνων μαραζώνουν για χάρη της αστικοποίησης.
Πριν από λίγες εβδομάδες, μια αγγελία από ένα μικρό χωριό στην Ευρυτανία έγινε viral στα ελληνικά social media και συζητήθηκε πολύ για όλους τους σωστούς λόγους. Το post έδειχνε μια πανέμορφη εικόνα του χωριού, με πέτρινα σπίτια και καταπράσινα δέντρα, και ζητούσε οικογένειες που θέλουν να μετακομίσουν εκεί και να γράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Σαν να λέμε, ωραίο το χωριό μας, κοπιάστε!
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Η ιδέα ξεκίνησε από τον μητροπολίτη Καρπενησίου, ενώ η αγγελία είχε δημοσιευτεί από τον ιερέα του χωριού, πατέρα Κωνσταντίνο, και προσέφερε δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο), μαζί με οικονομική στήριξη από τους κατοίκους, που φροντίζουν να βοηθήσουν με τα πρώτα έξοδα, ενώ υπάρχουν δουλειές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γη ή την ξυλεία. Βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά, καθώς στο χωριό λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Η περιοχή βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ερημώσει από παιδικές φωνές και τη ζωντάνια νέων ανθρώπων. Όμως, αυτό δεν πτόησε ούτε τη δασκάλα του χωριού που σε συνεργασία με τον Πατέρα Κωνσταντίνο, έβαλε σκοπό να γυρίσει τούμπα την κατάσταση.
Κι ενώ το να μετακομίσεις σε ένα απομακρυσμένο χωριό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα,, πάνω από 100 οικογένειες έχουν δείξει ενδιαφέρον και το χωριό κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει.
Η οικογένεια που το τόλμησε
Μια οικογένεια από τη Γερμανία ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα κι αποφάσισε να αφήσει την πόλη και τη ζωή στην Ευρώπη, για να μετακομίσει στα Φουρνά. Ο κ. Κωστόπουλος, πατέρας 6 παιδιών, εξήγησε: «Ήθελα τα παιδιά μου να ζήσουν στη φύση και την ηρεμία», ενώ ανέφερε ότι στη Γερμανία δούλευε σε εργοστάσιο, αλλά τώρα σκέφτεται να ασχοληθεί με αγροτικές δουλειές ή να βρει κάτι στον δήμο.
Το χωριό αναγεννιέται
Η δασκάλα, Παναγιώτα Διαμαντή, λέει πως το ενδιαφέρον είναι συγκινητικό. Ήδη το σχολείο γέμισε με 3 νέους μαθητές και πολλοί άνθρωποι θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα– από εθελοντές μέχρι χορηγούς που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα αγγλικών. Η στήριξη έρχεται και από τον δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια, αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Τι λες, το σκέφτεσαι;
Η ιδέα ενός χαλαρού τρόπου ζωής, με δωρεάν σπίτι και ευκαιρίες για δουλειά, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα για αρκετούς. Το θέμα είναι: εσύ θα έκανες μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου για την ηρεμία της φύσης;