Ζωολογικός κήπος συνεπάγεται ζώα κλεισμένα σε κλουβιά κι εμείς να τα παρατηρούμε σαν εκθέματα σε μουσείο, να προσπαθούμε να τα αγγίξουμε, να τα ταΐσουμε, να τα χαϊδέψουμε και να καταλήγουμε να τα τραυματίζουμε ψυχικά και να τα ταράζουμε με τις φωνές μας που έρχονται να προσθέσουν στο στρες που βιώνουν ήδη από την αιχμαλωσία. Πώς θα μας φαινόταν όμως να ήμασταν εμείς στα κλουβιά και τα ζώα να ήταν παρατηρητές ή και θηρευτές μας;
Δε χρειάζεται να αναρωτηθούμε και πολύ καθώς η εμπειρία αυτή προσφέρεται από το διάσημο πάρκο στην Κίνα «Lehe Ledu Park», στο οποίο οι άνθρωποι επιβιβάζονται σε φορτηγά με κλουβιά στο πίσω μέρος τους ή σε ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία και περιηγούνται σε χώρους όπου κυκλοφορούν ελεύθερα άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες κι άλλα. Το πάρκο αυτό λειτουργεί από το 2015 κι οι τουρίστες κάνουν ουρές για να το επισκεφθούν. Πριν από κάθε βόλτα οι υπάλληλοι του πάρκου δίνουν οδηγίες στους τουρίστες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, απαγορέυοντάς τους να βγάζουν τα δάχτυλά τους ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους στις εσοχές των κλουβιών και να μην ταΐζουν τα ζώα.
Αυτό συμβαίνει γιατί ήδη στο εξωτερικό των κλουβιών ή των λεωφορείων είναι τοποθετημένα κομμάτια ωμού κρέατος για να προσελκύσουν τα λιοντάρια και τις τίγρεις, τα οποία πλησιάζουν τα κλουβιά και προσπαθούν να πηδήξουν ή να σκαρφαλώσουν πάνω τους. Πρόκειται λοιπόν για μια μοναδική εμπειρία που πολλοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το πάρκο αποκλειστικά για να τη ζήσουν. Ωστόσο η λίστα αναμονής είναι μεγάλη, οπότε όλες οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται πολλούς μήνες πριν.
Το Lehe Ledu Park βρίσκεται στην περιοχή «Chongqing city» και περιλαμβάνει ζωολογικό κήπο, ενυδρείο, πάρκο αναψυχής, ξενοδοχεία, σπα, αγορά, τσίρκο αλλά κι υδάτινο πάρκο για τα καλοκαίρια με έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων και πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο της Ασίας με έκταση πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Στο πάρκο επίσης κατοικούν τα σπάνια είδη gold tiger και silver tiger, όπως επίσης μεγάλη ποικιλία αφρικανικών αλλά κι αυστραλιανών άγριων ζώων.
Είναι αναμφισβήτητο πως μιλάμε για επένδυση πολλών εκατομμυρίων που δεν περνάει απαρατήρητη από εκείνους που ψάχνουν για εναλλακτικές εμπειρίες αλλά κι από οικογένειες που αναζητούν τη διασκέδαση. Όσον αφορά στο ζωολογικό κήπο ή το ενυδρείο, ίσως να μην είναι ιδανικά για όσους είναι αντίθετοι με την αιχμαλωσία των ζώων, ειδικά για λόγους αναψυχής. Μπορεί σε αυτήν την περίπτωση η έκταση που ζούνε τα ζώα να είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα συνηθισμένο κλουβί, αλλά τα ζώα παραμένουν υπό αιχμαλωσία κι οι συνθήκες είναι πάντα αμφισβητήσιμες ό,τι κι αν λένε οι εκπρόσωποι της επιχείρησης. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε το Lehe Ledu Park για την πρωτοτυπία και να ομολογήσουμε πως μόνο η επίσκεψη σε αυτό το πάρκο, αποτελεί κίνητρο να ταξιδέψει κανείς στην Κίνα.
Πηγή εικόνων: DailyMail