Ας ξεκινήσουμε με την είδηση: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως η Meta, η εταιρεία πίσω από τα Facebook, Instagram και Threads, καταργεί την ομάδα διαχείρισης περιεχομένου των 40.000 ατόμων και υιοθετεί ένα νέο μοντέλο. Κοινώς, «ό,τι γράφει ο καθένας, ας το λουστεί όποιος το διαβάζει». Αν σας βοηθάει, σκεφτείτε το σαν ένα κουτσομπολίστικο πάνελ που ο καθένας θα μπορεί να λέει τη βλακεία του και κανείς δε θα διαψεύδει ούτε θα επιβεβαιώνει αν στέκει ή όχι. Γίνεται ήδη λέτε; Πού να δείτε τι έρχεται!
Επιστροφή στις ρίζες… του κακού;
Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι αυτές οι αλλαγές είναι μια «επιστροφή στις ρίζες της ελευθερίας του λόγου» γιατί πολύ ban είχε πέσει τον τελευταίο καιρό. Και ενώ αυτό ακούγεται ωραίο σε θεωρητικό επίπεδο, πρακτικά σημαίνει πως ό,τι θεωρίες συνωμοσίας, παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους είχαμε αφήσει στο mute, τώρα θα επιστρέψουν σε full stereo. Τώρα, το γιατί αυτό συμπέφτει με τον δεύτερο γύρο Προεδρίας Τραμπ, τυχαίο θα είναι σίγουρα.
Κάποιες κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αλλαγή αυτή είναι σαφώς πολιτικά φορτισμένη. Δύο εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο, ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται να στρώνει το ψηφιακό χαλί για τη μεγάλη επιστροφή. Ας θυμηθούμε πως ο ίδιος ο Μαρκ παραδέχθηκε ότι θα συνεργαστεί με τον Τραμπ για να αντισταθούν σε «ξένες κυβερνήσεις που στοχεύουν την ελευθερία του λόγου» κι ας σωπάσουμε για πάντα.
Πόσο ελεύθερη είναι αυτή η ελευθερία;
Το πρόβλημα με αυτή τη νέα ελευθερία, είναι πως θα μας αφήσει όλους να ψαχνόμαστε: Τι είναι αλήθεια; Τι είναι ψέμα; Τι είναι μια καλή φάρσα που ξέφυγε; Το σύστημα “Community Notes” που λανσάρεται θυμίζει περισσότερο παιχνίδι, παρά σοβαρή προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος. Για παράδειγμα, πώς να ξεχάσουμε τον απόλυτο παραλογισμό της θεωρίας ότι οι κεραίες 5G προκαλούν τον κορονοϊό; Ή εκείνους που έπιναν χλωρίνη επειδή το είπε ο Ντόναλντ; Με τις νέες αλλαγές, τέτοια “διαμάντια” όχι απλώς θα επιβιώσουν, αλλά θα ανθίσουν.
Το plot twist
Αν όλα αυτά σας φαίνονται ήδη αρκετά τρελά, ακούστε κι αυτό: Στο διοικητικό συμβούλιο της Meta μπαίνει και ο Ντάνα Γουάιτ, ο άνθρωπος πίσω από το UFC. Ο ίδιος που κάποτε προσπάθησε να βάλει τον Ζούκερμπεργκ και τον Ίλον Μασκ να παλέψουν σε ένα κλουβί, τώρα θα συνδιαμορφώσει την πολιτική της Meta. Αν δεν είναι αυτό το απόλυτο crossover επεισόδιο, τότε τι είναι;
Η απόφαση αυτή της Meta έχει τεράστιες προεκτάσεις. Όχι μόνο για τους χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκοσμίως. Αν σήμερα δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα στα σόσιαλ μίντια, που φαίνεται να έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, φανταστείτε αύριο, όταν η ρύθμιση περιεχομένου θα εξαρτάται από το «πιστεύουμε όποιον προλάβει να γίνει βάιραλ». Το σίγουρο είναι πως όλοι θα έχουμε κάτι να πούμε. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα μας ακούει, και το πιο σημαντικό, ποιος θα πιστεύει όσα λέμε;
Ας ετοιμαστούμε για μια νέα εποχή όπου η πληροφορία δε θα φιλτράρεται καθόλου– απλώς θα κατακλύζει τα πάντα. “Let the chaos begin!”.